Producătorul de televiziune și antreprenorul britanic Simon Cowell crede că nimeni nu ar trebui să lucreze mai mult de 4 zile pe săptămână, afirmând că să muncești și vinerea „pur și simplu n-are rost”, relatează Business Insider.

Simon CowellFoto: NBC / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Cowell, creatorul unor emisiuni de talent cu un succes uriaș la nivel mondial precum „X Factor” și „Britain's Got Talent”, devenite ulterior francize internaționale, a dezvăluit într-un interviu acordat The Sun cum reușește să păstreze un echilibru între muncă și viața personală.

Acum în vârstă de 64 de ani, el a admis că în trecut obișnuia să fie un „workaholic”, lucrând până la 20 de ore pe zi la numeroasele aspecte legate de emisiunile sale.

Însă acum el pare să se fi răzgândit.

„Nu cred că cineva ar trebui să lucreze 5 zile pe săptămână. Pur și simplu n-are rost”, le-a spus el celor de la The Sun.

„Nu lucrați vinerea fiindcă nu trebuie. Luați cina la 5 seara. Nu răspundeți la telefon după 5:30. Nu citiți emailuri după 5:30. Uitați-vă la un film optimist”, a continuat el cu sfaturile.

Ar trebui ca săptămâna de muncă mai scurtă să vină cu vinerea sau lunea liberă?

Revista Fortune notează că, deși Cowell n-a intrat în detalii cu privire la motivele pentru care să lucrezi vineri „n-are rost”, spre deosebire de, să zicem, luni, cercetările arată că după pandemia de COVID-19 majoritatea angajaților cărora li se lasă această posibilitate aleg să lucreze de acasă sau chiar evită cu totul munca în ultima zi a săptămânii de muncă tradiționale.

În Statele Unite, de exemplu, inclusiv companiile care le-au ordonat angajaților să se întoarcă la birouri după pandemie, deși ei erau circumspecți față de acest lucru, lasă vinerea pentru muncă „remote”.

Deși mai multe țări din jurul lumii, inclusiv Islanda, Japonia, Noua Zeelandă și Marea Britanie, au făcut diverse experimente cu săptămâna de muncă de 4 zile, deocamdată nicio mare economie mondială nu a adoptat-o. Însă în Islanda săptămâna de muncă mai scurtă prinde tot mai multă popularitate, inclusiv în rândul angajatorilor.

Ministrul german al finanțelor a părut însă mai degrabă consternat de perspectiva săptămânii de muncă mai scurte când a fost întrebat despre subiect chiar la începutul acestei luni, amintind că „munca din greu” rămâne „cheia prosperității”.

În ceea ce-l privește pe Cowell, comentariile sale ar trebui privite probabil și în virtutea faptului că în prezent el își permite să lucreze cât își dorește, diverse surse estimând averea sa personală la aproximativ 600 de milioane de dolari.