​Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță că ministerul pe care îl conduce și Ministerul Dezvoltării au inițiat memorandumuri privind scoaterea la concurs a posturilor vacante din sănătate, memorandumuri ce ar putea fi aprobate săptămâna viitoare în Guvern. Camerele de gardă ale câtorva spitale sunt în pragul colapsului din cauza lipsei de personal, iar angajările în sistemul sanitar sunt blocate de anul trecut, printr-o decizie a Executivului.

SpitalFoto: Spotmatik | Dreamstime.com

„Anul trecut au fost luate o serie de măsuri care au limitat angajările în sectorul public, nu neapărat în sănătate. Există două categorii de spitale: spitale care se află în subordinea Ministerului Sănătăţii, pentru care noi am făcut memorandumuri pentru scoaterea posturilor la concurs - am făcut anul trecut trei memorandumuri, unul dintre ele a fost aprobat şi au fost scoase circa 1.500 - 2.000 de posturi la concurs şi spitale din subordinea autorităţilor locale. Spitalul 'Gomoiu' ţine de Primăria Capitalei, iar memorandumul ţine de Ministerul Dezvoltării. Şi Ministerul Dezvoltării a adoptat un astfel de memorandum în cursul anului trecut, dar care nu a fost avizat de Ministerul Finanţelor, iar în momentul de faţă, prin implicarea premierului Ciolacu, cred că se vor rezolva aceste probleme”, a declarat Alexandru Rafila la B1TV, potrivit Agerpres.

Rafila mai spune că atât Ministerul Sănătăţii, cât şi cel al Dezvoltării au reevaluat toate posturile care sunt libere în spitale: „Aceste memorandumuri cred că vor fi aprobate săptămâna viitoare şi este foarte bine că este aşa pentru că scoaterea acestor posturi la concurs coincide şi cu acordarea titlului de medic specialist pentru numeroşi medici tineri care au terminat rezidenţiatul.”

Ministrul Sănătății a subliniat că prin memorandum, fiecare unitate sanitară ar putea să organizeze concurs pentru ocuparea posturilor vacante de medic sau de asistent medical: „Prin memorandum, aceste posturi se deblochează în sensul că ele pot fi scoase la concurs, fiecare unitate sanitară poate să organizeze concurs pentru ocuparea posturilor vacante de medic sau de asistent medical, dacă şi acest lucru va face parte din memorandum. Asta înseamnă că, în următoarea lună şi în continuare, probabil până în luna martie, toate unităţile medicale spitaliceşti pot organiza concursuri pentru ocuparea posturilor vacante în funcţie de necesarul lor. (...) Bănuiesc că memorandumurile iniţiate de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Dezvoltării vor fi avizate şi de către Ministerul de Finanţe ca toate unităţile spitaliceşti să poată să organizeze concursuri.”

Ciolacu: Vreau să rezolvăm rapid problema medicilor rezidenți care au promovat examenul de specialitate

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că o prioritate a Guvernului la acest început de an este rezolvarea rapidă a problemei medicilor rezidenţi care au promovat examenul de specialitate la sfârşitul anului trecut.

„Chiar dacă avem în faţă un an electoral deosebit de important, mi-aş dori să nu promitem nimic din ceea ce nu putem să îndeplinim. Trebuie să continuăm să punem România şi românii pe primul loc în toate deciziile noastre. (...) Pe de altă parte, tot ca o prioritate în acest început de an vreau să rezolvăm rapid problema medicilor rezidenţi care au promovat examenul de specialitate la sfârşitul anului trecut. Sunt aproximativ 4.500 de medici în care statul român a investit sute de milioane de euro şi trebuie să ne asigurăm că îi păstrăm în ţară. De aceea, în perioada imediat următoare, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Dezvoltării trebuie să actualizeze listele cu posturi vacante şi să vină în Guvern cu noi memorandumuri de scoatere la concurs a acestora. Rog, de asemenea, şi Ministerul Finanţelor să coopereze pentru ca acest lucru să se întâmple rapid”, a afirmat Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.

Spitalul de Copii Gomoiu, în pericol să își închidă camera de gardă. Spitalul Județean Gorj, fără gardă la Cardiologie

Managerul Spitalului Clinic de Copii Victor Gomoiu din București, Maria Enescu, a atras atenţia asupra situaţiei dificile de la Camera de gardă a unităţii medicale, în condiţiile care lipsa de personal este „foarte mare”, iar asistentele sunt epuizate.

Maria Enescu a declarat, miercuri, pentru Agerpres, că şefii de secţie au transmis un memoriu prin care au cerut închiderea Camerei de gardă, dar se caută soluţii pentru evitarea acestei situaţii, în contextul în care există mulţi copii bolnavi de gripă sau rujeolă.

„Da, există riscul (închiderii Camerei de gardă), pentru că nu ne-au deblocat posturile. Noi am făcut eforturi şi am acoperit Camera de gardă, deocamdată, dar asta nu o să ţină la nesfârşit, pentru că personalul este epuizat. Trebuie să facem din nou memorandum, ca să deblocheze posturile. Dar, situaţia aceasta nu se întâlneşte doar în spitalul nostru, ci în toate spitalele care aparţin de Primărie. Şefii de secţie au făcut un memoriu către manager ca să închidem Camera de gardă, dar vă daţi seama că în perioada asta de pandemie, cu rujeola şi cu gripele sezoniere, era crimă să o închidem. Fetele fac eforturi şi vin la ture în plus, dar nu o să putem la nesfârşit să facem chestiunea aceasta, pentru că şi ele sunt epuizate. Lipsa de personal este foarte mare”, a explicat Maria Enescu.

La Spitalul de Urgenţă din Târgu Jiu, în perioada sărbătorilor nu au fost medici care să acopere gărzile la Cardiologie.

Prefectul de Gorj, Iulian Popescu, a criticat dur conducerea Consiliului Judeţean şi pe cea a Spitalului de Urgenţă din Târgu Jiu, în condiţiile în care nu au existat suficienți cardiologi care să asigure gărzile. Prefectul l-a acuzat pe managerul spitalului de „contra-performanţă criminală” şi a susținut că deficitul de personal „este o scuză pentru cei care conduc sănătatea în judeţul Gorj”, iar „rolul unui lider, fie el preşedinte de consiliu judeţean sau manager de spital, este exact acela de a identifica soluţii, mai ales în situaţii de criză”.

Acuzată de prefectul de Gorj de „contra-performanţă criminală”, conducerea Spitalului Județean din Târgu Jiu a explicat de ce în această perioadă nu există gardă la Cardiologie.

Principalul argument este lipsa de medici, în acest moment Secția Cardiologie având trei doctori, dintre care doar unul face gărzi, în timp ce concursurile de angajare sunt blocate.

Reprezentanții spitalului spun că au trimis memorii către autorități și au cerut sprijin din alte spitale, dar li s-ar fi spus că se confruntă cu aceeași problemă: criză de medici.

Conform reprezentanților spitalului, în 2023 din Secția Cardiologie s-au pensionat doi medici, alți trei cardiologi au demisionat, iar un alt medic cardiolog a intrat în concediu pentru creștere copil, motiv pentru care linia de gardă nu a mai putut fi asigurată.

Conducerea unității medicale spune că în mai 2023 a cerut o întâlnire cu reprezentanții spitalelor din Gorj, la care a cerut să fie asigurată o linie de gardă unică la Cardiologie la Spitalul Județean de Urgență, cu toți medicii cardiologi angajați din județ, dar propunerea a fost respinsă.

În acest moment, în Secția Cardiologie lucrează trei medici, dintre care unul are activitate doar în cabinetul din ambulatoriu, fiind scutit să facă gărzi din motive medicale, iar ceilalți doi medici asigură activitatea curentă. Dintre aceștia, unul singur are contract de gărzi.

Foto: Dreamstime.com.

Citești și: