​Camera de gardă a Spitalului de Copii Victor Gomoiu din București este în pericol de a fi închisă din lipsă de personal, avertizează Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale din București (ASSMB), instituție în subordinea căreia se află unitatea sanitară. ASSMB amintește, de asemenea, că angajările au fost blocate anul trecut, printr-o Ordonanță a Guvernului Ciolacu.

Spitalul GomoiuFoto: AGERPRES

Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) vorbește despre o „criză profundă” în sistemul de sănătate și îi acuză pe guvernanți că „au condus sistemul medical către un colaps imminent”, prin ignorarea crizei din domeniul sănătăţii şi prin tăierile drastice ale fondurilor alocate spitalelor: „Guvernanții au condus sistemul medical către un colaps iminent prin ignorarea crizei din domeniul sănătății și prin tăierile drastice ale fondurilor alocate spitalelor, punând astfel în situație critică viețile pacienților.”

„Astăzi, camera de gardă de la Spitalul de Copii Gomoiu se află în pericol de a fi închisă din lipsă de personal. Spitalul este sub coordonarea ASSMB, însă, în urma ordonanței emise de guvernul Ciolacu, angajările au fost blocate încă de anul trecut. Ca exemplu, peste 40 de asistente și infirmiere au plecat și nu au putut fi înlocuite, iar medicii, oricât de eroi ar fi, nu pot face miracole pentru salvarea de vieți și tratarea corespunzătoare a celor suferinzi. În ultimele trei săptămâni au fost diagnosticați cu gripă în jur de 500 de copii la unitatea sanitară, o medie aproximativă de 200 de cazuri pe săptămână. Mai mult, la camera de gardă vin între 120 și 170 de copii pe zi. Există doar 2 medici operaționali în camera de gardă. Și acesta este doar un exemplu”, anunță joi Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), într-un comunicat de presă.

Potrivit ASSMB, peste 40 de asistente şi infirmiere au plecat din spital şi nu au putut fi înlocuite, iar medicii „nu pot face miracole” pentru salvarea de vieţi şi tratarea corespunzătoare a celor suferinzi.

,,Suntem în situația de a nu mai putea asigura continuitatea actului medical din lipsă de personal. Spitalele nu mai au suficienți medici, asistente medicale și personal auxiliar. Este în pericol sănătatea românilor, fie că sunt pacienți sau cadre medicale. Lipsa personalului în spitale înseamnă epuizarea personalului existent, fiind obligați să lucreze suplimentar, ceea ce duce la epuizarea fizică și implicit la acordarea unui act medical deficitar," declară Oana Sivache, director general ASSMB, citată în comunicatul spitalului.

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București mai precizează că a adresat Guvernului, în reptate rânduri, cereri pentru deblocarea posturilor în spitalele Capitalei: „Aceste memorandumuri au fost transmise în luna iunie și apoi în noiembrie a anului trecut, fiind susținute de managerii a 19 spitale sub administrația lor. ASSMB a solicitat cu insistență deblocarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante în spitale și în administrația acestora, cerând totodată excluderea sectorului sănătății din măsurile de austeritate impuse prin ordonanță guvernamentală. Guvernul României a ales să ignore complet aceste solicitări”

,,Niciun Guvern în lumea asta nu face economii din sănătatea propriului popor. Guvernul trebuie să protejeze sănătatea publică - este și un imperativ moral, nu doar o obligație legală. Este inacceptabil ca pacienții să fie tratați discriminatoriu în funcție de apartenența spitalului la Ministerul Sănătății, primării sau consilii județene," subliniază Oana Sivache, director general ASSMB.

ASSMB face din nou un apel de urgență către Guvern, cerând soluții rapide pentru a preveni colapsul general din sistemul medical.

Rafila cere o soluţie pentru deblocarea posturilor din sănătate

​Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a pledat, miercuri, pentru deblocarea posturilor din sistemul sanitar, astfel ca cei aproximativ 4.000 de medici care au terminat, la sfârşitul anului trecut, rezidenţiatul şi pentru a căror pregătire au fost investite milioane de euro să rămână să lucreze în România şi să nu opteze pentru a lucra în străinătate.

Potrivit ministrului Rafila, în România sunt aproape 56.000 de medici, dar în multe spitale din ţară există lipsă de personal, în special medici.

„Chiar dacă în acest an posturile care se vor elibera pot fi ocupate fără memorandum, la nivelul multor spitale din ţară există lipsă de personal, în special medici, trebuie să găsim împreună şi cu Ministerul Dezvoltării, pentru că spitalele care se află în subordinea autorităţilor locale pot să organizeze concurs prin memorandum care este iniţiat de Ministerul Dezvoltării. (...) Trebuie să găsim împreună o soluţie, pentru că ne aflăm într-o situaţie paradoxală, pe de o parte sunt spitale care nu au personal de specialitate în multe oraşe din ţară şi pe de altă parte câteva mii de medici rezidenţi au devenit specialişti la sfârşitul anului trecut, voi semna, în curând, ordinul care îi numeşte ca şi medici specialişti şi dacă ei nu au unde să se angajeze, atunci or să plece din ţară, ori nu cred că suntem în situaţia în care să încurajăm plecarea tinerilor medici din ţară”, a afirmat Rafila miercuri, la Digi 24, potrivit Agerpres.

Ministrul Sănătății a precizat că îi va informa pe ministrul Boloş şi pe premierul Ciolacu pentru a găsi o soluţie pentru „deblocarea cât mai rapidă a acestor posturi şi scoaterea lor la concurs conform nevoilor unităţilor sanitare”.

„Spitalele au solicitat aceste posturi pentru ca să îşi poată acoperi normativul de personal, (...) nu sunt posturi inventate. Dacă ele sunt neocupate, atunci trebuie să găsim o soluţie să le ocupăm prin concurs, conform legii. Avem 3.000-4.000 de specialişti care ies acum de pe băncile şcolii. Este clar că trebuie să păstrăm aceşti tineri medici în România şi (...) să scoatem posturile la concurs. (...) În perioada imediat următoare o să mă întâlnesc cu domnul ministru şi sunt convins că în momentul în care o să aibă toate informaţiile o să sprijine o soluţie care să ducă la rezolvarea problemei pentru spitale. Să avem în vedere şi aceste mii de tineri specialişti care trebuie să lucreze în România, din punctul meu de vedere. Vă daţi seama ce investiţii au fost făcute pentru pregătirea lor, probabil că sunt sute de milioane de euro. Atât a costat şcolarizarea lor. Ei sunt specialişti după patru - cinci ani de practică medicală în spitale şi e bine ca să folosim oportunitatea aceasta de a-i păstra în ţară”, mai spune ministrul Sănătății.