​Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că noile măsuri fiscale care includ toate categoriile de persoane care obţin venituri în categoria plătitorilor de asigurări de sănătate sunt unele corecte, el afirmând că nu este „nici moral, nici etic, nici nimic” ca oameni care au venituri consistente să nu contribuie la fondul de asigurări de sănătate.

Alexandru RafilaFoto: AGERPRES

„Noi tot clamăm să creştem procentul din PIB în ceea ce priveşte cheltuielile pentru sănătate, or lucrul ăsta nu este posibil dacă avem foarte multe categorii scutite de la plata acestor taxe”, a declarat Alexandru Rafila, într-o emisiune la B1Tv, potrivit News.ro.

„În România, din cele 19 milioane de persoane care există în ţara noastră, doar 5 milioane plătesc asigurări de sănătate. Este o realitate. Faptul că, în momentul de faţă, există nişte măsuri de fiscalitate care din punctul meu de vedere sunt corecte, care includ toate categoriile de persoane care obţin venituri în categoria celor care plătesc asigurări de sănătate mi se pare un lucru corect, echitabil. Chiar dacă poate nu o să se rezolve toate problemele din sistem, totuşi o finanţare mai bună este necesară. Noi tot clamăm să creştem procentul din PIB în ceea ce priveşte cheltuielile pentru sănătate, or lucrul ăsta nu este posibil dacă avem foarte multe categorii scutite de la plata acestor taxe. Nu e nici moral, nici etic, nici nimic. Să bage mâna în buzunar cei care nu au plătit deloc, sunt persoane care obţin venituri, şi venituri consistente”, a arătat ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila mai spune că, în caz contrar, „ne învârtim într-un cerc din care nu avem cum să ieşim”.

România asigură „un pachet fundamental” de servicii de sănătate, inclusiv persoanelor neasigurate

Alexandru Rafila consideră că România asigură „un pachet fundamental” de servicii de sănătate, inclusiv persoanelor neasigurate.

El spune că acordă „notă de trecere” sistemului românesc de sănătate, susţinând că acesta merită nota 7 sau 8 şi precizând că în acordarea unui calificativ trebuie ţinut cont de nivelul de finanţare al sistemului: „Cred că sistemul de sănătate din România, ţinând cont şi de limitele acestei finanţări, oferă pacienţilor, în general populaţiei, servicii satisfăcătoare”.

„Cred că nota pentru sistemul de sănătate din România este undeva între 7 şi 8, dar să ştiţi că, de multe ori, nu nota este importantă, ci trendul. Iar din punct de vedere al trendului, suntem, cu siguranţă, pe un trend crescător şi dacă toate proiectele pe care noi le-am pus în pagină şi au început să se facă, în mod efectiv, se vor realiza – şi opinia mea este că marea lor majoritate se va realiza – atunci nota pentru sistemul de sănătate, pe care o vor da cetăţenii, nu trebuie să dăm noi notele, va fi una mai bună. Eu cred că trecem clasa, trebuie să ţinem cont şi de nivelul de finanţare a sistemului de sănătate din România, ce oferă sistemul de sănătate din România în corelaţie, dacă vreţi, cu nivelul finanţării. Cred că sistemul de sănătate din România, ţinând cont şi de limitele acestei finanţări, oferă pacienţilor, în general populaţiei, servicii satisfăcătoare”, a afirmat Alexandru Rafila duminică seară, la B1 Tv întrebat ce notă dă sistemului sanitar românesc.

Ministrul Sănătăţii a dat și explicaţii despre stadiul privind realizarea spitalelor promise în ultimii ani, el arătând, în acest context, că „au prins contur” cele trei spitale regionale, pentru care proiectele tehnice au fost finalizate, iar toamna aceasta va începe efectiv construcţia la Spitalul Regional din Iaşi. În plus, se realizează şi alte spitale mai mici, dar şi trei mari centre destinare tratării pacienţilor cu arsuri.

Conform ministrului, „povestea spitalelor a început în 2007”, când nu PSD era la guvernare şi când au fost promise 8 spitale regionale, dar şi spitale regionale şi orăşeneşti, iar în acest context a afirmat că „au fost peste 40 de studii de fezabilitate pe care le-am plătit cu toţii, şi dvs, şi eu, care nu au mai ajuns niciodată la finalizare”.