​Persoanele afectate de cancer pot participa la proiecte de cercetare clinică (trialuri clinice) pentru a beneficia de cel mai bun tratament standard existent sau de cea mai bună îngrijire, iar informaţiile legate de derularea acestor studii vor putea fi accesate de pe o platformă digitală a Ministerului Sănătăţii, care va fi deschisă în următoarele luni, a anunţat miercuri conf. univ. dr. Michael Schenker, preşedintele Comisiei de oncologie a Ministerului Sănătăţii, la o dezbatere dedicată Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului Pulmonar.

Pacient și medicFoto: Syda Productions | Dreamstime.com

„Există un proiect de dezvoltare a unei platforme digitale, la care să contribuie mai multe entităţi şi instituţii guvernamentale de genul Ministerului Sănătăţii prin comisiile de specialitate, CNAS, Agenţia Naţională a Medicamentului, dar şi altfel de entităţi şi ONG-uri, societăţi profesionale, centre medicale. Toată lumea trebuie să aibă un acces deschis la această platformă, trebuie să fie o informare cât mai deschisă, cât mai exhaustivă vizavi de trialurile clinice care sunt în derulare”, a precizat conf. univ. dr. Michael Schenker, citat de Agerpres.

El a explicat și modalitatea în care pacientul se poate înscrie într-un proiect de acest tip: „Foarte multe alte informaţii vor fi postate acolo, sper să se reuşească să se populeze într-un ritm cât mai rapid cu informaţii utile acea platformă. Mai departe, pacientul trebuie să contacteze centrul în care se derulează trialul clinic respectiv, trebuie să discute cu unul dintre medicii investigatori, care de la prima vizită o să-i explice despre ce e vorba, o să fie acea discuţie de informare. E o discuţie care se derulează în două etape - o etapă de informare cu prezentarea tuturor detaliilor la acel studiu clinic, timp în care se parcurge un formular specific, care se numeşte consimţământ, un formular foarte detaliat pe care pacientul îl va studia, şi va mai fi o altă discuţie, în două - trei zile, pe marginea informaţiilor prezentate la prima întâlnire, pe care pacientul le citeşte în acel consimţământ. Medicul investigator trebuie să-i explice toate lucrurile, după care, odată cu semnarea acelui consimţământ, lucrurile încep să curgă şi practic participarea pacientului în acel trial clinic este deschisă.”

Potrivit medicului Michael Schenker, vor fi prezentate pacienţilor două - trei variante de trialuri clinice, alături de varianta sau de variantele standard de tratament, iar pacientul va avea opţiunea pe care o va considera cea mai utilă pentru el.

„Ajutorul trebuie să vină nemijlocit din partea noastră, aşa încât menţinerea unui nivel de informare a echipei este extrem de importantă. Mai întâi trebuie să se informeze unde sunt în derulare trialuri clinice pentru diagnosticul dânsului, dar asta trebuie foarte rapid, pentru că la diagnostice de genul cancerului pulmonar săptămânile prea multe de întârziere nu sunt bune, trebuie să ne mişcăm repede pentru ca pacientul să înceapă un tratament specific.”

Michael Schenker a vorbit şi despre beneficiile derulării acestor trialuri clinice, în condiţiile în care România a implementat, încă de anul trecut, regulamentul european în domeniu.

„Am făcut un salt fantastic, de la coada clasamentului în vârful european. Astăzi suntem printre ţările cu cel mai rapid acces la proiectele care sunt iniţiate la momentul acesta (...). Lucrul acesta este un avantaj pentru toată lumea, în primul rând pentru pacienţi, pentru că în România vor fi mai mulţi pacienţi care vor avea acces la aceste tratamente inovatoare care vin prin aceste trialuri clinice. Nu vom mai fi ultima ţară care participă, vom fi printre primele ţări care încep aceste trialuri clinice. Nu vom mai avea doar 10-15 pacienţi în ţară, vor putea să participe mult mai mulţi. Ceea ce cred eu că este un lucru extraordinar de important pentru noi, nu numai ca salt calitativ, ca medicamente inovatoare, dar implicaţiile sunt multe, inclusiv economiile care se vor face la programul derulat de către CNAS. Lucrurile sunt cu adevărat pozitive, de asemenea, dacă ne gândim la proiectul de modificare a legislaţiei pentru aprobarea produselor noi, iar vor fi lucruri care vor uşura foarte mult traseul medicamentului, de la aprobarea lui de către agenţiile guvernamentale relevante până la momentul în care produsul respectiv va putea fi prescris pacienţilor noştri”, spune medicul.

Foto: Dreamstime.com.