Organizația Mondială a Sănătății și-a exprimat miercuri îngrijorarea că numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la mamifere ar putea ajuta virusul să se răspândească „mai ușor” la om, potrivit AFP.

gripa aviaraFoto: Mads Claus Rasmussen / AFP / Profimedia

„Virusurile gripei aviare se răspândesc în mod normal printre păsări, dar numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară H5N1 depistate la mamifere - care sunt biologic mai apropiate de oameni decât păsările - ridică temeri că virusul s-ar putea adapta pentru a infecta mai ușor oamenii”, a precizat OMS într-un comunicat.

În acest avertisment - semnat, de asemenea, de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și de Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) - organizațiile fac apel la toate statele să colaboreze „pentru a salva cât mai multe animale și a proteja oamenii”.

De la apariția sa în 1996, virusul H5N1 al gripei aviare a provocat în principal epizootii (n.r răspândire în scurt timp) sezoniere.

Dar, potrivit OMS, începând din 2020, o variantă a acestui tip de virus a provocat un număr fără precedent de decese în rândul păsărilor sălbatice și al păsărilor de curte în numeroase țări din Africa, Asia și Europa.

În 2021, virusul s-a răspândit în America de Nord și, în 2022, în America Centrală și de Sud.

Aceste epizootii sunt sinonime cu moartea masivă a păsărilor sălbatice și cu sacrificarea a zeci de milioane de păsări de curte.

„S-a produs recent o schimbare de paradigmă în ceea ce privește ecologia și epidemiologia gripei aviare, ceea ce a sporit îngrijorările la nivel mondial”, explică doctorul Gregorio Torres, șeful departamentului științific al OMS, în comunicatul de presă de miercuri.

El notează că boala s-a răspândit în noi regiuni, provocând o rată de mortalitate neobișnuită în rândul păsărilor sălbatice și „o creștere alarmantă a numărului de cazuri în rândul mamiferelor”.

Cele trei organizații sunt, de asemenea, îngrijorate de faptul că unele mamifere ar putea acționa ca „rezervoare de amestec” pentru virusurile gripale, ceea ce ar putea duce la apariția unor noi virusuri care ar putea fi și mai periculoase pentru animale și oameni.

În ultima vreme, au fost raportate tot mai multe cazuri de epidemii fatale la mamifere, subliniază acestea.