​Spitalele CF1 și CF2 din București, aflate în prezent în subordinea Ministerului Transporturilor, au fost la un pas de a trece în administrarea Primăriei Capitalei, însă proiectele de hotărâre prin care PMB solicita preluarea lor au căzut, luni, la vot în şedinţa Consiliului General al Capitalei. Spitalele ar putea ajunge, în schimb, la Ministerul Apărării Naționale, în condițiile în care există o solicitare în acest sens.

Spitalul CF2Foto: AGERPRES

​Guvernul anunțase încă de la începutul lunii martie că pregătește transferarea rețelei de spitale aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii către autoritățile locale, motivând atunci că vrea ca aceste servicii „să fie aduse cât mai aproape de nevoile comunității”.

Spitalele CF1 și CF2 ar putea ajunge în subordinea MApN

Directorul medical al Spitalului nr. 1 CF Witting, Ileana Daniela Dragoescu, a declarat luni că unitatea medicală a fost reabilitată şi modernizată cu bani de la Banca Mondială, astfel încât rezistă la un cutremur de 9 grade. Ea a menţionat că spitalul se autofinanţează, iar cheltuielile unităţii sunt acoperite prin serviciile medicale oferite. Ileana Daniela Dragoescu a precizat că spitalul nu are datorii, deţine aparatură pentru consultaţii şi investigaţii multidisciplinare, dar necesită investiţii, potrivit Agerpres: „Spitalul este curat, este renovat, pacienţii sunt mulţumiţi, nu avem probleme grele care să împiedice o bună funcţionare.”

Consilierii generali PSD au anunţat în ședința de luni că se abţin de la vot şi că doresc să supună proiectul consultării publice. Totodată, şi-au exprimat îndoiala în legătură cu capacitatea Municipalităţii de a administra cele două unităţi medicale, în condiţiile în care bugetul PMB este insuficient pentru alte investiţii. De asemenea, au menţionat că există o solicitare din partea Ministerului Apărării de preluare a unităţilor medicale.

Conform proiectelor, se solicită Guvernului să emită două hotărâri privind trecerea imobilelor situate în Calea Plevnei nr. 142 - 144 (Spitalul Clinic nr. 1 C.F Witting), Piaţa Gara de Nord nr. 3 (Ambulatoriul de Specialitate Gara de Nord), str. Mărăşti, nr. 63 (Spitalul Clinic C.F nr. 2) şi Calea Griviţei nr. 359 (Policlinica CFR Griviţa) din administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii în domeniul public al Municipiului Bucureşti, inclusiv în ceea ce priveşte managementul asistenţei medicale.

Potrivit referatelor de aprobare, cererile au venit din partea reprezentanţilor celor două spitale, care solicită "preluarea cu celeritate" în administrarea PMB, prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB).

Viceprimarul Capitalei, Horia Tomescu, a declarat că Ministerul Transporturilor are în coordonare o reţea de 15 spitale, la nivel naţional, printre care se numără şi cele două din Bucureşti. Guvernul a hotărât însă ca această reţea să fie desfiinţată.

„Cele două spitale vor fi alocate cui cere. Celelalte localităţi în care există spitale ale Ministerului Transporturilor, care au bugete mult mai mici decât Capitala României, şi-au exprimat dorinţa de a prelua la municipalităţi aceste spitale şi acesta este un prim pas, prin care Municipiul Bucureşti să îşi dorească să preia, la fel ca celelalte localităţi din România, spitalele acestei reţele”, a precizat viceprimarul Horia Tomescu, în şedinţa Comisiei de Sănătate a CGMB.

Spitalele aflate în subordinea Ministerului Transporturilor vor trece la autoritățile locale, anunța Guvernul în urmă cu două luni

​Guvernul anunța, la începutul lunii martie, că pregătește transferarea rețelei de spitale aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii către autoritățile locale, motivând că vrea ca aceste servicii „să fie aduse cât mai aproape de nevoile comunității”.

„Premierul Nicolae Ciucă a decis, la inițiativa Ministerului Transporturilor, să înceapă procesul de transfer al celor 15 unități spitalicești aflate în prezent în coordonarea acestui minister. Concret, urmează ca această prima etapă să fie demarată prin intermediul unui Comitet Interministerial coordonat de secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu”, se arăta într-un comunicat de la începutul lunii martie al Executivului.

„Principala sarcină a acestui comitet va fi de a realiza cadrul normativ necesar la nivelul Guvernului. În cea de-a doua etapă vor fi identificate toate măsurile pentru a ne asigura că există capacitatea și resursele pentru ca autoritățile locale să poată consolida și chiar dezvolta capacitatea de tratament oferită de aceste spitale. Un rol important în acest sens îl vor avea universitățile de medicină, care vor contribui la pregătirea personalului medical din aceste rețele”, declara atunci premierul Nicolae Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă a luat această decizie după o întâlnire, la Palatul Victoria, cu factori de decizie la nivel guvernamental și local, preciza atunci Guvernul. La întâlnirea respectivă au participat secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, ministrul Educației, Ligia Deca, precum și reprezentanți ai autorităților locale la nivel de oraș, municipiu și consiliu județean, dar și reprezentanți ai conducerii universităților de medicină.

Citește și: