Acoperirea vaccinală a scăzut în mod constant în România în ultimii peste 10 ani. Este unul din motivele pentru care autoritățile intenționeză să ofere, în premieră, acces la vaccinuri compensate și pentru adulți, nu doar pentru copii, cum se întâmplă în prezent, a anunțat luni Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Vaccinare împotriva COVID-19Foto: AGERPRES

„În România, în ultimii peste zece ani, în mod constant, acoperirea vaccinală scade. Singurul vaccin la care rămâne întrucâtva asemănătoare este vaccinul care se administrează în maternitate, BCG-ul. După care, dacă ne uităm la hepatiticul B, are o tendinţă vădit descrescătoare. La DiTePer - difterie, tetanos şi tusă convulsivă -, de asemenea, descrescătoare. La Polio - descrescătoare. La ROR doza I, la 12 luni - este din nou descrescătoare", a declarat Adriana Pistol, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

Potrivit unui grafic prezentat de secretarul de stat Adriana Pistol, la vaccinul BCG1, acoperirea vaccinală a fost de peste 95% în 2022, în creştere uşoară faţă de 2021, iar pentru HEP B3, DTP 4, IPV 4, ROR 1, Hib 4 acoperirea a fost de aproximativ 85%, în scădere cu 2-3 puncte procentuale faţă de anul anterior.

Secretarul de stat a mai anunțat că Ministerul Sănătăţii face demersuri pentru compensarea unor produse vaccinale în cazul adulţilor. Demersul se adresează în mod deosebit persoanelor cu boli cronice, persoanelor vârstnice şi celor care necesită anumite categorii de vaccinuri în mod special.

„Punctul de vedere al ECDC şi al nostru, ca minister al Sănătăţii, este că vaccinarea trebuie să se petreacă de-a lungul întregii vieţi. Acest lucru este extrem de important şi noi, adulţii, avem vaccinuri care ne pot salva de anumite boli, mai ales cele care pot să ducă la forme severe şi uneori chiar la decese. Este bine să ne reluăm anumite categorii de vaccinuri în viaţa noastră de adult. (...) Suntem în plin proces de elaborare a listei de vaccinuri care se referă nu numai la cele ale copilăriei, dar şi pentru adulţi, listă care urmează să fie inclusă în produsele medicamentoase compensate, în diferite grade, la care lucrează Comitetul Naţional de Vaccinologie şi care este aproape gata, astfel încât în câteva luni, până în semestrul doi al anului acesta, vom avea pusă în practică această compensare a unor produse vaccinale”, a explicat Adriana Pistol.

Adriana Pistol mai spune că în acest moment nu sunt probleme cu stocurile de vaccinuri. În plus, spune Adriana Pistol, direcţiile de sănătate publică au posibilitatea să vadă în ce zone acoperirea vaccinală este suboptimală şi acestora le revine responsabilitatea organizării de campanii suplimentare de vaccinare.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii vizează dezvoltarea de centre comunitare în zonele unde nu există asistenţă medicală şi că acestea vor oferi servicii de vaccinare: „Avem în plan ca până la, să zicem, jumătatea acestui an, toate aceste produse vaccinale să fie livrate la cabinetul fiecărui medic vaccinator, aceştia nemaitrebuind să se deplaseze la sediul direcţiilor de sănătate publică să ridice vaccinurile. Acest lucru se va face cu asigurarea tuturor condiţiilor necesare siguranţei vaccinurilor din punct de vedere al temperaturilor de păstrare, transport şi stocare pe parcursul transportului”, a declarat Adriana Pistol.

„Este bine să facem vaccinurile atunci când ele sunt recomandate, la vârstele când sunt recomandate, în perioadele anului când sunt recomandate, dacă ne referim la vaccinurile sezoniere. Nu în ultimul rând, comunicarea contează şi, aici, ce vrem să subliniem sunt discuţiile între medic şi pacient, discuţii care trebuie să fie libere, trebuie să facă obiectul de activitate al tuturor medicilor. Această discuţie dintre medic şi pacient va creşte cu certitudine motivaţia tuturor de a se vaccina. Vor înţelege care sunt beneficiile acestei activităţi”, mai spune Adriana Pistol.

În fiecare an, în ultima săptămână a lunii aprilie, este marcată Săptămâna europeană a vaccinării: „Scopul acestei celebrări din acest an este, înainte de toate, să promovăm acţiunea şi ideea de vaccinare, având ca obiectiv, de această dată, recuperarea tuturor dozelor restante la vaccinare, pentru că fiecare doză de vaccin contează. Acesta este sloganul pe care îl utilizăm în acest an.”

Citește și: