​Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, că Guvernul va aproba o Ordonanţă de Urgenţă pentru finalizarea și operaţionalizarea a trei centre pentru mari arşi, la spitalele Grigore Alexandrescu din Bucureşti şi la spitalele judeţene din Timişoara şi Târgu Mureş. În urmă cu 9 ani, în 2014, Guvernul aprobase un HG care prevedea construcția a 4 centre de mari arși - două la București, unul la Timișoara și unul la Târgu Mureș.

Comemorare a victimelor incendiului din clubul ColectivFoto: AGERPRES

Fost ministru al Sănătății, explicând de ce nu s-au construit centrele: „A fost multă birocraţie, multă delăsare şi ani de zile în care lumea nu s-a interesat”

Unul dintre puținii miniștri ai Sănătății care au vorbit public despre eșecul construcției acestor centre a fost Sorina Pintea, care declara, în 2018, că „aceste centre ar fi trebuit să fie construite încă din anul 2014, când a fost aprobată o Hotărâre de Guvern în acest sens, dar a fost multă birocraţie, multă delăsare şi ani de zile în care lumea nu s-a interesat”.

„În ceea ce priveşte domeniul sănătate, astăzi aprobăm o Ordonanţă de Urgenţă prin care asigurăm finalizarea şi operaţionalizarea celor trei spitale de arşi. Este vorba de Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti, spitalele judeţene din Timişoara şi Târgu Mureş. Practic, asigurăm finalizarea şi continuitatea acordului de împrumut cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare”, a anunțat miercuri primul ministru, în ședința de Guvern, potrivit Agerpres.

La rândul său, Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat că pentru aceste obiective se vor aloca din împrumuturi 400 milioane euro, fiind necesară suplimentarea finanţării de la bugetul de stat: „Ministerul Sănătăţii implementează proiectul privind reforma sectorului sanitar pentru construcţia celor trei centre de mari arşi, de arşi grav în România, unul la Timişoara, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, unul la Târgu Mureş şi unul la "Grigore Alexandrescu" pentru pacienţii pediatrici. Cele două împrumuturi cumulează 400 de milioane de euro, însă este necesară asigurarea unor sume suplimentare din bugetul de stat al Guvernului după anul 2025 pentru finalizarea acestor obiective de investiţii. Sigur, diferenţele dintre împrumutul estimat iniţial şi sumele actuale sunt datorate inflaţiei şi creşterii lor de preţuri pentru materialele de construcţii.”

România ar urma să aibă, după finalizarea acestor obiective de investiţii, 31 de paturi pentru pacienţii arşi grav, 20 de paturi pentru pacienţii intermediari şi 58 de săli de operaţie dedicate pacienţilor cu aceste patologii, a precizat Rogobete.

România nu are niciun centru pentru mari arși

Pacienții mari arși ar avea nevoie, pentru a fi tratați în condiții de maximă siguranță în România, de centre pentru mari arși - singurele structuri în care pacienții cu arsuri foarte grave, precum cei de la Colectiv, dar nu numai, pot fi tratați în condiții de maximă siguranță. România nu are deocamdată niciunul.

Țara noastră are doar unități funcționale pentru arși - la București, Timișoara sau Iași - dar și în acelea, numărul de paturi este insuficient.

Unitățile funcționale pentru arși pot îngriji doar pacienți de o anumită gravitate - din punctul de vedere al suprafeței și profunzimii arsurilor - fiind inferioare centrelor pentru arși.

Nu în ultimul rând, pacienții mari arși nu pot face, în acest moment, nici recuperare în România, din cauză că nu există centre speciale de recuperare pentru ei.

Citește și: