Ministerul Sănătății prelungește cu o lună termenul limită până la care se poate face, anul acesta, evaluarea managerilor de spitale, evaluare în urma căreia contractul de management poate fi prelungit sau poate înceta înainte de termen, prevede un proiect de Ordin publicat în transparență decizională de instituția condusă de Alexandru Rafila.

Ministerul SanatatiiFoto: Ministerul Sanatatii

Până la aprobarea acestui Ordin, evaluarea activității managerului spitalului public pentru anul calendaristic precedent se face până la data de 30 aprilie a anului următor. Sunt evaluați managerii care au contractul de management în perioada de valabilitate şi au condus spitalul public respectiv pe o perioadă de cel puțin 6 luni în anul evaluat.

Ce se schimbă în evaluarea managerilor de spitale

Ce prevede proiectul de Ordin publicat de Ministerul Sănătății în transparență decizională:

„Art. I - Ordinul ministrului sănătății publice nr. 112/2007 privind criteriile de performanta în baza cărora contractul de management poate fi prelungit sau poate înceta înainte de termen, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 101 din 09 februarie 2007, cu modificările si completările ulterioare, se completează după cum urmează:

La articolul 1, după alineatul (9) se introduce un nou alineat, alin. (10), cu următorul cuprins:

(10) Prin excepție de la prevederile alin. (2), evaluarea activității managerului spitalului public pentru anul calendaristic 2021 se realizează până la data de 31.05.2022.

Art. II - Direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii şi managerii spitalelor publice vor duce la îndeplinire dispoziţiile prezentului ordin.”

De se ce amână evaluarea managerilor de spitale

Potrivit referatului de aprobare a proiectului de Ordin elaborat de Ministerul Sănătății, principalul motiv care a dus la amânarea evaluării managerilor de spitale este „contextul epidemiologic actual, generat de pandemia de COVID-19”.

”Având in vedere contextul epidemiologic actual, generat de pandemia de COVID-19, și ținând cont de perioada de tranziție a unităților sanitare cu paturi care au fost transformate, pe perioada stării de alertă, în spitale suport COVID-19, sau care au avut în structură secții COVID-19, conducerea Ministerului Sănătății a dispus ca evaluarea activității managerului spitalului public pentru anul calendaristic 2021 să se realizeze până la data de 31.05.2022”, se arată în referatul de aprobare a proiectului de Ordin al Ministerului Sănătății.