​Oncologia din România este într-o situație dificilă de ani de zile, iar pandemia a accentuat acest lucru, arată Asociația Dăruiește Viață, ONG-ul fondat de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu care construiește, din donații și sponsorizări, primul spital de oncologie pediatrică din țara noastră. Despre Planul Național de Combatere a Cancerului, lansat de Administrația Prezidențială, Dăruiește Viață spune că "este un start bun, dar mai este mult de lucru".

Carmen Uscatu si Oana GheorghiuFoto: Arhiva personala

Poziția Asociației Dăruiește Viață, care construiește din donații primul spital de oncologie pediatrică din România, în legătură cu Planul Național de Combatere a Cancerului:

"În România, domeniul oncologiei se află într-o situație deosebit de dificilă, mai ales în contextul pandemiei, iar asta vine și din lipsa de strategii pe termen lung și din lipsa unei continuității în inițierea și implementarea programelor la nivel național. Planul Național de Combaterea Cancerului (PNCC), lansat la 19.01.2022 la Palatul Cotroceni, este o oportunitate de a rezolva toate aceste probleme. Pentru prima dată, în 32 de ani de la Revoluție, România are oportunitatea de a realiza o strategie națională în domeniul sănătății. Însă, această oportunitate poate fi ușor ratată dacă nu pornește de la o analiză profundă și realistă, pe baza căreia să poată fi identificate principalele probleme în domeniul oncologic și prioritizate obiectivele planului.

Asociația Dăruiește Viață apreciază inițiativa de elaborare a PNCC și consideră documentul un bun start pentru strategia României în domeniul oncologic. Totodată, ne alăturăm demersurilor privind necesitatea continuării lucrului la PNCC pentru perfectarea acestuia, astfel încât forma sa finală să corespundă standardelor europene atât din punctul de vedere al conținutului, cât și al capacității de implementare pe termen mediu și lung.

În urma analizei documentului prezentat pe site-ul Ministerului Sănătății, considerăm imperios necesare următoarele acțiuni:

  • reluarea, la nivel guvernamental, a analizei care stă la baza planului, având o metodologie clară și folosind modele aplicate la nivel internațional;
  • folosirea resurselor, a know-how-ului și a exemplelor pe care organismele internaționale, precum ICPP – International Cancer Control Partnership și OMS – Organizația Mondială a Sănătății, le pun la dispoziție;
  • alinierea PNCC la Planul European de Combatere a Cancerului, care prioritizează prevenția, ținând cont că 40% dintre cazurile de cancer pot fi evitate prin prevenție, conform ultimelor estimări.

În acest context, ne manifestăm deschiderea de a colabora cu Ministerul Sănătății și cu celelalte organisme implicate pentru elaborarea priorităților și obiectivelor adecvate în cadrul PNCC, pentru definirea celor mai bune politici publice care să deservească interesul cetățenilor, axate pe prevenție și îngrijirea pacienților. În acest sens, am înaintat o serie de scrisori oficiale cuprinzând analiza noastră (rezumată mai jos) și solicitarea de a continua lucrul pe documentul PNCC către:

  • Susținătorii demersului de elaborare a PNNCC: Dl. Klaus Iohannis - Președintele României, Dna. Dr. Loreta Păun - Consilier Prezidențial în cadrul Departamentului de Sănătate Publică al Administrației Prezidențiale
  • Ministerul Sănătății și Dl. Ministru Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila
  • Guvernul României și Primului Ministru Dl. Nicolae Ciucă
  • Parlamentul României, Camera Deputaților și Președintele Grupului pentru Combaterea Cancerului, Prof. Univ. Dr. Achimaș-Cadariu.

Principalele observații în urma analizei PNCC sunt legate de: lipsa unei analize aprofundate a situației actuale a oncologiei din România, subiectivismul obiectivelor prevăzute și a prioritizării lor, centrarea planului pe zona „comercială” a oncologiei și mai puțin pe dezvoltarea organică a domeniului, care să asigure ridicarea la nivel european a întregii oncologii românești, nu doar a tratamentelor inovative ce vor fi introduse în țară. De asemenea, o altă observație este legată de modul în care este abordat domeniul oncologiei pediatrice, un domeniu extrem de sensibil la nivel național, având în vedere infrastructura învechită din centrele oncologice și tendința tot mai mare a familiilor cu copii bolnavi de cancer de a căuta soluții de tratament în afara României.

În acest moment, avem șansa de a face un pas uriaș în strategia de sănătate a României, de aceea solicităm tuturor celor implicați în elaborarea PNCC deschidere către dialog, dezbatere și analiză aprofundată, astfel încât rezultatul final să fie unul care să aducă, cu adevărat, șanse în plus la viață pacienților oncologici."

Citește și: