Vaccinarea împotriva COVID-19 cu doza 3 a început. Tot ce știm până acum în 10 întrebări și răspunsuri de la medicul Gindrovel Dumitra

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 28 septembrie 2021, 6:28 Actualitate | Sanatate


Vaccin COVID-19
Foto: Profimedia Images
În România a început administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19, la persoanele care au cel puțin 6 luni de la vaccinarea cu primele două doze. Răspunsurile la 10 întrebări-cheie despre doza 3 sunt oferite de medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei și membru al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Dr. Gindrovel Dumitra

1. Cine poate face doza 3 de vaccin împotriva COVID-19?


Orice persoană care, începând cu data de 28 septembrie, împlinește cel puțin 6 luni de la administrarea rapelului (a doua doză de vaccin).

Autoritățile anunțaseră inițial că într-o primă fază se vor putea vaccina doar categoriile considerate la risc - persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice și angajații din domenii expuse unui risc mare de infectare - personal medical și angajații din sistemul de învățământ.

În cele din urmă, s-a decis să se meargă pe ideea primul venit, primul servit: doza 3 de vaccin împotriva COVID-19 va fi administrată tuturor celor care doresc, singura condiție fiind distanța de cel puțin 6 luni de la rapel.

În jur de 1,5 milioane de persoane din categoriile considerate vulnerabile s-ar putea prezenta, într-o primă fază, pentru administrarea dozei 3 de vaccin, având în vedere faptul că până la data de 28 martie - acum 6 luni - s-au vaccinat împotriva COVID-19 aproximativ 1,5 milioane de persoane din categoriile vulnerabile, estimează medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei și membru al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

2. Unde se poate face doza 3?


Doza 3 poate fi administrată în orice centru de vaccinare unde sunt administrate vaccinuri Pfizer și Moderna sau în cabinetele medicilor de familie care au primit aceste vaccinuri.

Este foarte probabil ca, pe parcurs, autoritățile să organizeze și caravane sau maratoane de vaccinare pentru doza 3.

3. Când se poate face doza 3?


În orice zi a săptămânii, în orele în care este deschis centrul de vaccinare sau cabinetul medicului de familie și la minimum 6 luni de la vaccinarea cu a doua doză de vaccin (de la rapel).4. Cu ce vaccin se face doza 3?


Vaccinarea cu doza 3 se face doar cu vaccin pe baza tehnologiei ARN mesager, produs de Pfizer-BioNTech sau Moderna, inclusiv în cazul celor vaccinați inițial cu AstraZeneca.

Având în vedere faptul că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea unei doze suplimentare, deoarece nu s-au împlinit încă 6 luni.

5. Doza 3 se face numai cu programare sau te prezinți direct în centrul de vaccinare?


Doza 3 se poate face în 3 modalități: cu programare la centrul de vaccinare în platforma de programare, prin prezentare directă în centrul de vaccinare sau cu programare la cabinetul medicului de familie.

6. Pot face doza 3 și la medicul de familie?


Da, doza 3 se poate face și în cabinetul medicului de familie. Trebuie să întrebi însă înainte dacă medicul tău de familie administrează vaccin împotriva COVID-19 și dacă are în cabinet unul dintre vaccinurile cu care se face doza 3: Pfizer sau Moderna.

7. Vaccinul împotriva COVID-19 și cel împotriva gripei se pot face în aceeași zi sau la o distanță de timp / la ce distanță?


Vaccinul împotriva COVID-19 și cel împotriva gripei se pot face în aceeași zi, fără niciun fel de problemă, a explicat pentru HotNews.ro Gindrovel Dumitra, medic de familie, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei și membru al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Vaccinurile se pot face fiecare într-o mână sau, în cazul în care, din diferite motive, o persoană dorește să facă ambele vaccinuri în aceeași mână, acest lucru este posibil, cu condiție să se lase o distanță de 3 centimetri între locurile unde este administrat fiecare vaccin, în aceeași mână.8. Vaccinul împotriva COVID se poate face în aceeași zi sau numai la distanță de timp de alte vaccinuri decât cel gripal?


Și în cazul administrării altor vaccinuri simultan cu cel împotriva COVID-19, regula este aceeași ca și în cazul vaccinului pentru gripă: orice vaccin din Programul Național, precum HPV sau alte vaccinuri, poate fi administrat în aceeași zi cu vaccinul împotriva COVID-19, potrivit medicului Gindrovel Dumitra.

La fel ca în cazul vaccinului împotriva COVID-19 și a celui gripal, și în cazul administrării simultane vaccin COVID-19 + alt vaccin, cele două vaccinuri se pot administra fiecare într-o mână sau ambele în aceeași mână, dar cu păstrarea unei distanțe de 3 centimetri.

9. Cine s-a vaccinat și a trecut și prin boală mai trebuie să facă și doza 3?


Persoanele care s-au vaccinat cu schema completă împotriva COVID-19 (două doze de vaccin) și au trecut deja și prin boală nu trebuie să facă neapărat doza 3, considerându-se că trecerea prin boală oferă și ea imunitate suplimentară, însă, în cazul în care doresc, pot opta și ele pentru administrarea dozei 3, explică medicul Gindrovel Dumitra.

10. Copiii pot face a treia doză de vaccin împotriva COVID-19?


Răspunsul este da, dar numai pentru tinerii care au împlinit 16 ani și au 6 luni de la a doua doză - vaccinarea adolescenților peste 16 ani a început mai devreme și unii dintre ei au împlinit deja 6 luni de la rapel.

În ceea ce privește copiii între 12-15 ani, vaccinarea acestora a început în România pe data de 2 iunie cu Pfizer și pe 2 august cu Moderna, astfel că aceasta nu este deocamdată posibilă. În plus, administrarea unei a 3-a doze de vaccin Pfizer sau Moderna la această categorie de vârstă este în proces de evaluare de către Agenția Europeană a Medicamentului.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16663 vizualizari

 • -10 (16 voturi)    
  programare (Marţi, 28 septembrie 2021, 8:02)

  anion [utilizator]

  Nu te lasa si nu te poti programa de la alt calculator decat de la cel in care ai facut programare la primele doua doze. Te respinge si te intoarce cu informatia ca acest profil este inregistrat la alt calculator.
  • +2 (12 voturi)    
   ! (Marţi, 28 septembrie 2021, 9:09)

   tudorr [utilizator] i-a raspuns lui anion

   "prezentare directă în centrul de vaccinare" deci ce rost are sa te programezi online?
  • +5 (13 voturi)    
   merge (Marţi, 28 septembrie 2021, 9:13)

   zgubilitix [utilizator] i-a raspuns lui anion

   Incearca cu un alt browser sau sterge cache-ul. Am patit si eu ceva asemanator insa la prima runda de vaccinare.

   Tocmai acum m-am logat de pe alt calculator, de la serviciu, si merge perfect autentificarea cu SMS, iar programarea pentru doza 3 este functionalam, pot alege centrul si ziua, vad locurile disponibile.
  • -1 (15 voturi)    
   :))))) (Marţi, 28 septembrie 2021, 9:57)

   Valtran [utilizator] i-a raspuns lui anion

   Vezi ce de minusuri primesti daca vorbesti despre calculatoare ?
   • +4 (14 voturi)    
    ! (Marţi, 28 septembrie 2021, 10:58)

    tudorr [utilizator] i-a raspuns lui Valtran

    Exact, cipurile lui "Bil Gheitz", trebuie sfintit regulamentar computerul sau telefonul si scos dracii din el!
 • -8 (30 voturi)    
  Criminali (Marţi, 28 septembrie 2021, 8:34)

  sysrq [utilizator]

  Oculta chiar vrea să ne omoare prin vaccin... N-am făcut nici o doză, doar boala (o răceală mai acătări, departe de gripă), vreo două luni încă am certificat verde, pe care, solidar cu oamenii liberi, refuz să-l folosesc la restaurante (la nunți nu mă duc), îl folosesc doar la zboruri, după aia aș vrea să văd cum mă obligă oculta să mă inoculez.
  • +3 (23 voturi)    
   pune mana pe carte (Marţi, 28 septembrie 2021, 10:55)

   levierul [utilizator] i-a raspuns lui sysrq

   si inoculeaza-ti niste gramatica
  • +1 (9 voturi)    
   :))))) (Marţi, 28 septembrie 2021, 11:06)

   Valtran [utilizator] i-a raspuns lui sysrq

   Napoleoaaaaneeee, tu esti ?
 • +1 (27 voturi)    
  eu vreau (Marţi, 28 septembrie 2021, 9:18)

  freestyle [utilizator]

  sa ard etapele. solicit sa fiu vaccinat cu a 4 doza.
  • +1 (23 voturi)    
   Eu ma rezerv pentru doza 1001 (Marţi, 28 septembrie 2021, 10:49)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui freestyle

   Si nu ma grabesc.
 • +5 (31 voturi)    
  CE medic mai este si asta??? (Marţi, 28 septembrie 2021, 9:36)

  Un_cetatean_oarecare [utilizator]

  Persoanele care s-au vaccinat cu schema completă împotriva COVID-19 (două doze de vaccin) și au trecut deja și prin boală nu trebuie să facă neapărat doza 3, considerându-se că trecerea prin boală oferă și ea imunitate suplimentară, însă, în cazul în care doresc, pot opta și ele pentru administrarea dozei 3, explică medicul Gindrovel Dumitra.

  Se feresc ca de naiba sa recunoasca ca taman trecerea prin boala ofera imunitatea dorita!!!!

  Sunt deja zeci de studii publicate (ultimul intr-o provincie din Italia, care arata ca rata de reinfectare cu delta a fost de 0,33% - 24 de persoane din 18000+ dintre care 4 in spital dintre care un deces - de pe siteul OMS).

  https://search.bvsalud.org/global-literature-on-novel-coronavirus-2019-ncov/resource/en/covidwho-1398132
  • -3 (25 voturi)    
   esti analfabet functional (Marţi, 28 septembrie 2021, 10:35)

   Francisc 1 [utilizator] i-a raspuns lui Un_cetatean_oarecare

   .
   • -1 (5 voturi)    
    Se stie de multa vreme asta. (Marţi, 28 septembrie 2021, 11:07)

    Valtran [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

    .
   • +1 (3 voturi)    
    Este dar.... (Marţi, 28 septembrie 2021, 12:27)

    Valtran [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

    .... nu-i vine sa creada
  • -2 (6 voturi)    
   Nu mai alimenta aiurea conspirationistii (Marţi, 28 septembrie 2021, 11:15)

   Crocobaurul [utilizator] i-a raspuns lui Un_cetatean_oarecare

   Ce au facut aia in studiu este sa confirme ceea ce se stia deja (au scris-o ei cu mana lor la finalul studiului, daca ai citit lucrarea completa).
   De aceea certificatul verde se emite si pentru cei trecuti prin boala si are aceeasi "putere" ca cel pentru vaccinati.
   Problema majora in Romania e ca sunt multi care nu au trecut deloc prin boala, spre deosebire de ce ~7000 de subiecti ai acelui studiu, care risca sa dea coltul.

   Cauti samanta de scandal acolo unde nu exista, ca toate oile care au impresia ca sunt balauri.
   • +1 (5 voturi)    
    Vorbesti ca sa te afli in treaba (Marţi, 28 septembrie 2021, 15:02)

    Un_cetatean_oarecare [utilizator] i-a raspuns lui Crocobaurul

    Pentru vaccinati nu este nicio perioada de referinta...pentru cei trecuti prin boala sunt doar 10 de zile.

    Dar in realitate este invers. Pentru cei vaccinati ar trebui ca certificatul sa aiba maxim 180 zile valabilitate iar pentru cei trecuti prin boala, fara limita de valabilitate.

    Oamenii aia spun foarte clar...0,33%, asa cum rezulta si din alte studii similare (<1%). Gasesti cel putin alte 35 de studii similare in aceeasi baza de date. Inclusiv 3 publicate dintre care unul publicat si pe Hn din care rezulta ca imunitatea naturala este cel mai probabil pe viata.

    In conclusion, our study confirms previous findings on a low risk of SARS-CoV-2 reinfection. More targeted restriction policies can be applied to the subjects that recovered after a first infection.

    Nu intelegi limba engleza?
  • -3 (5 voturi)    
   as zice ca nu.i chiar asa (Marţi, 28 septembrie 2021, 11:43)

   drgp [utilizator] i-a raspuns lui Un_cetatean_oarecare

   Din ce inteleg eu, vaccinul da o imunitate mai buna; asta am vazut in studii. Boala si vaccin e cel mai bine, dar ideea e tocmai sa eviti boala.
   Astea fiind zise, raceala e data de coronavirusuri (alti 4 virusi). Iar oamenii racesc in fiecare an (unii), sau chiar mai des. As zice ca nu.i prea ajuta trecerea prin raceala (boala).
  • 0 (6 voturi)    
   Alt studiu din SUA (Marţi, 28 septembrie 2021, 12:26)

   Vasile [utilizator] i-a raspuns lui Un_cetatean_oarecare

   Un focar COVID din statul american Massachusets, în care 74% dintre cele 469 de cazuri erau în rândul celor vaccinați cu schema completă, a făcut CDC să-și schimbe recomandarea privind purtarea măștii și să transmită un mesaj dur: „persoanele vaccinate infectate cu varianta Delta pot fi la fel de contagioase precum cele nevaccinate”. Deci cand va apare vaccinul pentru varianta delta a virusului?
   Sau facem doza a treia doar ca sa consumam ce s-a produs deja pentru variantele de la data respectiva si care se vede ca nu protejeaza pentru delta !?!?
   • -2 (4 voturi)    
    Il stiu, este recent. (Marţi, 28 septembrie 2021, 15:06)

    Un_cetatean_oarecare [utilizator] i-a raspuns lui Vasile

    In studiul clinic al lui Pfizer spune foarte clar ca nu se cunoaste daca vaccinul previne infectarea si transmisia.

    https://www.ema.europa.eu/en/documents/smop-initial/chmp-summary-positive-opinion-comirnaty_en.pdf

    Asa ca nu este nimic de mirare. Oricum apostolii lui Covid nu mai inteleg nici macar aspectele extrem de clare, pronuntate raspicat de toata lumea deja: vaccinatii se infecteaza, vaccinatii transmit.
 • +6 (28 voturi)    
  intrebare legitima: (Marţi, 28 septembrie 2021, 10:10)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  cati mici se dau la a treia doza?
  • -8 (18 voturi)    
   ! (Marţi, 28 septembrie 2021, 10:59)

   tudorr [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Poti sa bagi cati mici vrei ca tot glume proaste iti ies! Ai avut una buna acum vreo luna!
   • +2 (8 voturi)    
    acum chiar nu era gluma.. (Marţi, 28 septembrie 2021, 11:43)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

    .. voiam sa stiu daca merita sa ma vaccinez sau mai astept. initial am zis ca astept sa se dea macar 100 euro, dar pe praful asta slabe sanse.
    macar cu 6 mici, din aia mai babani, in sange, cu chifla si mustar incluse, sa ma aleg.
    • 0 (4 voturi)    
     ! (Marţi, 28 septembrie 2021, 13:08)

     tudorr [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

     Pustiule, las-o asa ca n-ai talent umoristic, razi doar tu la glumele tale...
 • +2 (22 voturi)    
  & (Marţi, 28 septembrie 2021, 10:21)

  Sosocel_mic [utilizator]

  Sa reinnoim viza pe pasaportul de libertate.
 • +3 (25 voturi)    
  Din pacate, din act voluntar va deveni obligatie (Marţi, 28 septembrie 2021, 10:25)

  D-or [utilizator]

  Fara a se tine cont de situatia concreta a fiecaruia.

  Poate unii au deja anticorpi, poate au imunitate genetica, poate au contraindicatii.
  Poate au rude care au facut reactii adverse grave la vaccinare si ar fi un risc si pentru ei.

  Nu se poate impune obligativitate otova.
  • -2 (6 voturi)    
   De ce alarmezi lumea aiure? (Marţi, 28 septembrie 2021, 11:17)

   Crocobaurul [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   De unde stii ca va deveni obligatie? Nimeni nu a propus nici macar in gluma chestia asta, mai ales pentru cei cu risc concret de reactii adverse.
   Arunci petarde doar ca se te afli in treaba?
  • +1 (5 voturi)    
   Din pacate (Marţi, 28 septembrie 2021, 14:32)

   Vasile [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Din pacate desi exista Rezolutia 2361 a Consilului Europei inca din ianuarie 2021 care spune ca guvernele :
   "7.3.1 să se asigure că cetățenii sunt informați că vaccinarea nu este obligatorie și că nimeni nu se află sub presiune politică, socială sau de altă natură pentru a fi vaccinat dacă nu dorește să facă acest lucru;
   7.3.2 să se asigure că nimeni nu este discriminat pentru că nu a fost vaccinat, din cauza unor posibile riscuri pentru sănătate sau pentru că nu dorește să fie vaccinat"
   Si asa si-a facut aparitia green pass-ul si s-au asigurat de nu se poate!
   • 0 (2 voturi)    
    Interesant, nu s-a popularizat asta (Marţi, 28 septembrie 2021, 17:38)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui Vasile

    O voi cauta. Multumim.
    • +2 (2 voturi)    
     E din ianuarie (Marţi, 28 septembrie 2021, 23:18)

     Zero_Kelvin [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     Dar CE s-a sucit si a zis ca nu e obligatorie ! Un jurist poate ne lumineaza si pe noi, sa ne spuna daca este obligatorie (precum o decizie EU) sau e la nivel de recomandare (nu e obligatorie) aceasta rezolutie.
 • +3 (17 voturi)    
  superrr (Marţi, 28 septembrie 2021, 10:51)

  bancheru83 [utilizator]

  anu viitor doza 4,yeeee
 • +2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 28 septembrie 2021, 13:06)

  [anonim]

 • -1 (3 voturi)    
  recomand celor care inca nu s-au vaccinat (Marţi, 28 septembrie 2021, 18:42)

  Antenistontel [utilizator]

  sa nu ocupe spatiu la centrele de vaccinare in perioada urmatoare.
  daca e musai, pot astepta pana la primavara.
  • 0 (4 voturi)    
   Bro, (Marţi, 28 septembrie 2021, 21:01)

   Zero_Kelvin [utilizator] i-a raspuns lui Antenistontel

   Atat timp cat si banii nevaccinatilor au fost folositi pentru achizitia vaccinurilor...s-avem pardon!
   Mai mult, dupa 6 doze de vaccin (atat au contractat astia pe cap de vita furajera in Romania), noi, nevaccinatii va atragem atentia ca va vaccinati pe banii nevaccinatilor.
   Promitem sa nu aglomeram centrele, asa cum ne recomandati domniile voastre, dar va rugam sa va opriti, totusi, dupa doza a sasea...
 • 0 (4 voturi)    
  Dar doza a sasea ? (Marţi, 28 septembrie 2021, 20:17)

  adrian88000 [utilizator]

  cand incepe vaccinarea cu doza asasea ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by