Autoritățile din România nu iau în calcul ca vaccinarea împotriva COVID-19 să fie obligatorie. Este răspunsul coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, întrebat despre decizia Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) potrivit căreia vaccinarea obligatorie este legală și ar putea fi necesară în societățile democratice.

vaccinarea in RomaniaFoto: Comitetul de coordonare vaccinare Covid

Autoritățile din România iau în calcul ca vaccinarea să fie obligatorie, în campania de vaccinare anti-COVID, dată fiind decizia CEDO?

  • "Nu este cazul în România. Nici nu a fost pus în discuție acest aspect vreodată. Vaccinarea este voluntară și gratuită și se face cu vaccinuri autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului", a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, joi, într-o conferință de presă.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a hotărât joi că vaccinarea obligatorie este legală și ar putea fi necesară în societățile democratice, relatează Deutsche Welle. Decizia instanței a venit în urma unei plângeri formulate de familii din Cehia cu privire la vaccinarea obligatorie a copiilor.

  • "Măsurile ar putea fi privite ca fiind <>”, au scris judecătorii CEDO în motivarea deciziei.

Deși hotărârea nu este direct legată de vaccinarea împotriva COVID-19, experții cred că ea ar putea avea implicații în ceea ce privește campaniile de vaccinare anti-Covid, în special pentru cei care refuză să se vaccineze. Decizia "consolidează posibilitatea vaccinării obligatorii sub condițiile actualei pandemii de COVID-19”, a declarat pentru agenția AFP Nicolas Hervieu, un jurist specializat în deciziile CEDO.