Managerul Spitalului Victor Babeş din Timişoara, Cristian Oancea, a vorbit despre felul în care reușește să țină accidentele departe, după incendiul din Piatra Neamț.

Cristian OanceaFoto: AGERPRES

După tragedia de la Piatra Neamţ, întrebarea firească este cum prevenim astfel de accidente? Medicul Cristian Oancea de la Timişoara spune ce face în spitalul lui. Are un departament tehnic, iar angajaţii de aici fac verificări în fiecare dimineaţă, potrivit Mediafax.

„Dimineaţa când vin lucruri, mă sună colegii, dar şi dacă nu mă sună, mă duc să verific tablourile în primul rând, pentru că acolo se întâmplă toate. Unde pot să intru, verific prizele, întrerupătoarele, care sunt defecte, le remediez. De multe ori sunt ieşite din perete, pentru că pacienţii nu au grijă şi trag cu forţă, le bag înapoi şi asta e toată ziua”, spune Iosif Peici, electrician. La instalaţia de oxigen e mai simplu.

Un manometru montat afară, indică în permanenţă presiunea. Înăutru, ţevile sunt controlate zilnic. Dar, ca să stea liniştit, Oancea a şi schimbat reţeaua electrică în cea mai mare parte a spitalului, iar periodic face simulări de incendii, pentru ca medicii şi asistenţii să fie pregătiţi de orice. „Am făcut un instructaj cu cei de la pompieri, un incendiu artificial, şi modul şi modalitatea de reacţie a personalului medical, inclusiv cum sunt manevrate în siguranţă şi corect acele stingătoare de incendiu, pentru că nu toată lumea ştie cum se manevrează corect un stingător de incendiu”, povesteşte Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeş din Timişoara.

De când cu pandemia, totul e mai complicat. A crescut şi numărul de aparate medicale şi sursele de oxigen. „Am făcut extinderea reţelei la 31 de saloane, am mutat 72 de prize de oxigen, tot ce înseamnă ţeavă şi barbotoare, tot ce le trebuie pacienţilor. Firma a lucrat în condiţii, ca şi noi, de COVID, i-am echipat, au intrat şi şi-au riscat şi ei sănătatea”; spune Adrian Manta, director tehnic la Spitalul Victor Babeş din Timişoara.

Cu atâţia pacienţi, presiunea e mare, mai ales la ATI, unde şi personalul medical e cu ochii patru. „Nu poţi să spui că intri pe secţie şi te uiţi numai la pacient. Te uiţi la tot. Te uiţi în stânga, în dreapta, te uiţi la pacienţi, te uiţi la prize, eşti atent, nu poţi să intri să te uiţi numai la un singur lucru”, explică Simona Penteleiciuc, asistentă ATI. Până acum, la Spitalul Victor Babeş din Timişoara nu au fost probleme majore.

A mai sărit câte o siguranţă, dar electricianul a rezolvat imediat.