Potrivit reprezentantului Rusiei la NATO Dimitri Rogozin, tara sa nu intentioneaza sa trimita arme in Libia. Atat legislatia ruseasca cat si cea europeana interzic furnizarea de armament catre teritorii care se confrunta cu razboi sau conflict civil. Potrivit lui Rogozin, in actuala criza din Libia atitudinea unor state incalca aceste prevederi legslative si contrazice rezolutiile Consiliului de Securitate ONU, anunta Ria Novosti.

Conflictul din Libia a izbucnit pe 15 februarie 2011, cu demonstratii antiguvernamentale violente. Pe 17 martie Consiliul de Securitate ONU a adoptat o rezolutie prin care interzicea patrunderea in spatiul aerian al Libiei si lasa posibilitatea unei interventii militare limitate. Pe 19 martie Anglia, Franta, SUA, Canada, Belgia, Italia, Spania, Danemarca si Norvegia au constituit o coalitie in vederea interventiei in Libia.

In data de 31 martie NATO a preluat controlul operatiunilor in Libia. Operatiunile au trei obiective principale: embargo asupra furnizarii de armament, interzicerea intrarii in spatiul aerian libian si protejarea populatiei civile. Mandatul opratiunii a expirat pe 27 iunie, dar a fost prelungit cu inca 90 de zile (pana spre finele lunii septembrie). In luna februarie, Consiliul de Securitate ONU a adoptat rezolutia 1970 prin care interzicea statelor sa furnizeze orice fel de armament catre Libia, insa o luna mai tarziu o noua rezolutie autoriza statele sa ia orice masuri sunt necesare pentru protejarea populatiei civile.