Operațiunea militară specială din Ucraina s-a transformat deja într-un război din cauza interferențelor occidentale, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, potrivit agenției de presă de stat TASS.

Dmitri Peskov alaturi de Vladimir PutinFoto: WillWest News / Profimedia Images

„Ne aflăm în stare de război. Da, a început ca o operațiune militară specială, dar de îndată ce s-a format acest grup, când Occidentul colectiv a devenit participant la aceasta de partea Ucrainei, a devenit un război pentru noi", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului pentru publicația „Argumente și fapte”.

„Sunt convins de acest lucru. Și toată lumea ar trebui să înțeleagă acest lucru, pentru motivația lor internă", a spus Peskov.

„De jure, este o operațiune militară specială, dar de facto, s-a transformat într-un război", a spus purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin în conferința sa de presă de vineri, potrivit AFP.

El a mai declarat vineri că Rusia trebuie să-și „elibereze" pe deplin „noile regiuni" pentru a asigura siguranța celor de acolo, o referire la cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia pretinde că le-a anexat în 2022.

Expresia „operațiune militară specială” a fost folosită prima oară de Vladimir Putin pe 24 februarie 2022, când Rusia și-a început agresiunea contra Ucrainei.

Termenul de „război” a fost evitat până acum de oficialii ruși și de presa de stat din Rusia.

În ultimii doi ani, Rusia a pedepsit folosirea cuvântului „război" cu amenzi și pedepse cu închisoarea, impunând eufemismul oficial de „operațiune militară specială".

Pe parcursul celor doi ani de conflict, mai mulți înalți oficiali au folosit cuvântul „război" în declarații publice, dar întotdeauna cu referire la ceea ce ei au numit războiul pe care Occidentul l-ar purta împotriva Rusiei prin intermediul Ucrainei, și nu în legătură cu agresiunea rusă.

Întrebat de presă despre cei condamnați pentru folosirea acestui cuvânt, Peskov a sugerat că acest lucru nu înseamnă că utilizarea termenului într-un context critic la adresa Rusiei va fi permisă.

„Cuvântul 'război' este folosit în diferite contexte. Comparați contextul meu cu cel al cazurilor (de persoane condamnate) pe care le citați", a spus el.