O listă lungă de 91 de pagini care include o serie întreagă de companii chineze, care ar fi susținut și ar fi acordat sprijin economic Rusiei, angajate în conflictul împotriva Ucrainei, se află în mâinile statelor membre ale Uniunii Europene, care lansează acum ipoteza unor sancțiuni grave împotriva Chinei, pentru a stopa ajutoarele și sprijinul preponderent tehnologic pentru industria de război rusă. Dacă ar fi aprobată, ar fi o decizie fără precedent.

Vladimir Putin și Xi JinpingFoto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Informația a fost dezvăluită de publicația „The Guardian”, care reconstituie, pas cu pas, procesul care ar duce la o decizie istorică. Ideea este de a opri industria de război controlată de Putin și sprijinită de ajutorul chinez, citează La Stampa.

În dosarul aflat în mâinile statelor membre ale UE figurează trei companii din China continentală, patru din Hong Kong și una din India. În timp ce reprezentanții UE, Regatului Unit și SUA se pregătesc să se întâlnească miercuri la Bruxelles, o sursă a declarat pentru „The Guardian” că sunt necesare mai multe instrumente pentru a garanta că Moscova nu poate eluda restricțiile existente.

„Rusia face totul pentru a evita sancțiunile, dar trebuie să facem mai mult. Trebuie să eliminăm căile de ieșire, să identificăm modalități de eludare și să reducem în continuare veniturile”, a spus sursa pentru „The Guardian”.

UE este îngrijorată, în special, de faptul că tehnologia este vândută în afara blocului și, apoi, ajunge în Rusia prin țări terțe. Serviciul diplomatic al UE a propus, astfel, adăugarea a aproximativ 20 de companii, dintre care trei din China continentală, una în Turcia și una în India, pe lista neagră cu exporturile celor care oferă sprijin armatei ruse.

Două companii maritime ruse, acuzate că au transportat arme din Coreea de Nord la Dunai, un port la est de Vladivostok, fac, de asemenea, obiectul listei de 13 sancțiuni propuse împotriva Rusiei și care va fi discutată la Bruxelles.

Asta ar însemna o interdicție pentru companiile din blocul celor 27 de națiuni de a face afaceri cu firmele respective, în timp ce Bruxelles-ul își intensifică eforturile de a reprima evitarea sancțiunilor împotriva Rusiei.

UE a impus deja interdicții similare la export pentru peste 600 de companii, dintre care trei cu sediul în Hong Kong, și companii din țări precum Armenia, Emiratele Arabe Unite și Uzbekistan.

Anul trecut, Bruxelles-ul a propus adăugarea pe listă a cinci companii chineze, dar propunerea a fost abandonată în fața opoziției Beijingului și a reticenței din partea unor capitale ale UE.

Sursele afirmă că firmele implicate au fost investigate amănunțit și că, de această dată, a existat un dialog cu China. Aliații occidentali au estimat că sancțiunile existente au refuzat deja Rusiei venituri de 400 de miliarde de dolari (315 milioane de lire sterline).

Totuși, având în vedere că Vladimir Putin crește semnificativ proviziile militare și UE rămâne în urmă, au nevoie ca sancțiunile să devină mai dure. Printre alte sancțiuni semnificative, ar trebui să existe o presiune mai mare și mai puternică asupra oficialilor și a oligarhilor ruși prin înghețarea activelor și bunurilor. (Rador Radio România)