Noul comandant-șef al forțelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrski, numit joi, chiar înainte de a se împlini doi ani de la invazia rusă, își preia funcția într-un moment precar.

General-colonelul Oleksandr SirskîiFoto: Roman Chop / AP / Profimedia

AFP ne prezintă cinci provocări cheie cu care se confruntă generalul de 58 de ani, născut în Rusia.

Ajutorul occidental

Aliații Ucrainei, în special Washingtonul, se străduiesc să își mențină programele de ajutor, care până acum au permis Kievului să țină piept unui inamic mult mai puternic.

Uniunea Europeană a deblocat în cele din urmă un ajutor de 50 de miliarde de euro în februarie, dar nu este în măsură să livreze la timp obuzele de artilerie promise. În Statele Unite, un ajutor de 60 de miliarde de dolari a fost blocat din cauza certurilor dintre partidele politice.

Sîrski preia conducerea într-o perioadă de incertitudine cu privire la resursele disponibile pentru armata sa, în timp ce Rusia și-a pus întreaga economie pe picior de război.

Mobilizare / 70.000 de soldați uciși, 120.000 răniți

Liderii militari și politici ucraineni sunt în dezacord cu privire la modul în care se pot reface rândurile armatei, care, potrivit estimărilor SUA, a pierdut 70.000 de soldați uciși și 120.000 de răniți în doi ani.

Valeri Zalujnîi, iubitul predecesor al lui Sîrski, i-a cerut președintelui Volodimir Zelenski să mobilizeze 500.000 de oameni, dar șeful statului nu a fost de acord cu această propunere nepopulară.

Președintele insistă asupra unui „sistem de rotație eficient”, asigurându-ne că din „aproape un milion de oameni” înrolați, doar „o mică parte” este în prezent desfășurată pe front. Veteranii din unitățile de luptă cer, de asemenea, o rotație.

Un proiect de lege pentru prelungirea mobilizării, care face obiectul multor critici, se află în prezent în Parlament.

Linii de apărare

Marea contraofensivă ucraineană din 2023 s-a prăbușit pe liniile de apărare rusești aproape impenetrabile. Confruntat acum cu asalturile rusești, Kievul încearcă să-și construiască propriile apărări de-a lungul întregului front.

O sarcină titanică, având în vedere că linia frontului are o lungime de aproximativ 1.000 de kilometri și se află în permanență sub tirul rusesc, în special în est, la Avdiivka și Kupiansk.

Superioritate aviatică

Preluarea controlului cerului este o prioritate pentru Ucraina în acest an, în condițiile în care Rusia trimite constant valuri de drone și rachete spre ea, un factor care, în opinia Kievului, a contribuit la eșecul contraofensivei din 2022.

Deși Occidentul a întărit apărarea aeriană a Ucrainei, armele disponibile sunt cu greu suficiente pentru a proteja întreaga țară. Iar Sîrski se confruntă cu o dilemă: ar trebui să folosească aceste resurse pentru a proteja marile orașe ale Ucrainei sau să vizeze ținte militare rusești?

Ucraina se așteaptă să primească în sfârșit în acest an avioane de vânătoare F-16 din Occident, un element important pentru apărarea trupelor sale, avansarea pe linia frontului și devastarea liniilor rusești din spatele frontului.

Încredere

Comandantul demis, Valeri Zalujnîi, este de departe cea mai respectată personalitate din Ucraina, cu un rating de încredere de peste 90%.

Sîrski, pe care 48% dintre cei chestionați în decembrie au declarat că nu îl cunosc, are, de asemenea, o reputație controversată. Mulți membri ai armatei îl critică pentru că nu se preocupă prea mult de victime, unii mergând până la a-l descrie drept un „măcelar”.

În mod clar conștient de această problemă, generalul Sîrski a declarat vineri că „viața și sănătatea soldaților a fost și rămâne principala valoare a armatei ucrainene”, în prima sa declarație după numirea sa.