După ce s-a raportat că peste un milion de proiectile de artilerie au fost trimise din Coreea de Nord în Rusia, mulți s-au întrebat de ce Rusia nu-și poate fabrica propriul armament deși anunță creșteri și de 300% a producției militare.

Kim Jong Un la întrevederea cu Vladimir PutinFoto: KCNA via KNS / AP / Profimedia

În mod cert, Rusia își fabrică propriile arme și muniții - cantități uriașe, având în vedere atenția națională acordată războiului. Luna trecută vicepremierul rus Denis Manturov a spus că industria de apărare produce acum în fiecare lună mai mult muniţie decât a produs în întregul an 2022.

Acesta este unul dintre motivele pentru care există un șomaj atât de scăzut, deoarece producția de arme în numeroasele fabrici de armament din țară este în plină desfășurare, cu un număr de schimburi de lucru crescut la maximum, explică Sky News.

Autorităţile ruse şi-au dublat ţinta referitoare la cheltuielile militare în anul 2023, până la peste 100 de miliarde de dolari, echivalentul a peste o treime din totalul cheltuielilor publice, potrivit unui document consultat de Reuters care scoate la lumină explozia cheltuielilor cu războiul din Ucraina.

Conform documentului consultat de Reuters, numai în prima jumătate a acestui an guvernul rus condus de premierul Mihail Mișustin a cheltuit pentru apărare o sumă mai mare cu 600 de miliarde de ruble decât ţinta de 4.980 miliarde de ruble (54 de miliarde de dolari) pe care a stabilit-o iniţial pentru întregul an 2023.

În primele şase luni ale anului în curs cheltuielile pentru apărare ale Rusiei s-au ridicat la 5.590 de miliarde de ruble, adică 37,3% din cheltuielile totale de 14.970 miliarde ruble din primul semestru. Comparativ, planurile bugetare ale Rusiei arătau că 17,1% din fondurile totale urmau să fie cheltuit pentru apărare naţională.

Aceste cifre scot la lumină cheltuielile Rusiei pentru conflictul din Ucraina, într-o perioadă în care Moscova nu mai publică date cu privire la cheltuielile bugetare.

Creşterea cheltuielilor cu apărare a avut drept efect susţinerea relansării economice înregistrată de Rusia în acest an, în condiţiile unei producţii industriale mai mari, dar pe de altă parte a provocat finanţelor publice un deficit care se ridică deja la aproximativ 28 de miliarde de dolari, o situaţie agravată de diminuarea veniturilor din exporturi.

O continuă majorare a cheltuielilor cu apărarea ar putea agrava şi mai mult deficitul Rusiei, în timp ce stimularea producţiei de armament ar putea canibaliza alte sectoare şi afecta investiţiile private.

Nu toate aceste fonduri vor fi destinate producției de arme. Contractele soldaților trebuie onorate, la fel ca și plățile către răniți și către familiile celor morți.

Putin şi directorul Rostec au vorbit despre lipsa de personal calificat, dar şi despre creşterea rapidă a salariilor în rândul industriei militare a ţării, potrivit unui fragment al discuţiei transcris pe site-ul Kremlinului.

De asemenea, el a vorbit despre creşterea salariilor la întreprinderile companiei din domeniul apărării, o creştere care a fost de 17,2% anul trecut, deoarece multe fabrici au lucrat „şi în weekend, şi în zilele de sărbătoare, şi noaptea, iar aceste zile sunt plătite, bineînţeles, cu sporuri”.

Mihail Misustin in videoconferinta cu Vladimir PutinFoto: Xinhua / Avalon / Profimedia Images

„Noile teritorii” anexate ilegal de Moscova de la Ucraina, vor lua, de asemenea, o parte din acest buget.

Dar accelerarea masivă a producției militare a stimulat PIB-ul, impulsionând creșterea economică în acele segmente industriale afectate.

Toate acestea pe fondul sancțiunilor occidentale, al căror scop principal este de a diminua capacitatea Rusiei de a continua să lupte în acest război.

Da, acestea înseamnă că Rusia este forțată să improvizeze și să caute în altă parte arme și componente tehnice pentru armele sale.

Înlocuirea importurilor este costisitoare; acum și cumpărătorii cheie de arme, precum India, nu mai sunt atât de dornici să se aprovizioneze cu arme din Rusia.

Ce arme caută Rusia în Coreea de Nord

Dar politica Rusiei este de a obține tot ce poate, oriunde poate, având în vedere restricțiile impuse de sancțiunile occidentale.

De aceea, Iranul furnizează cel puțin drone Shahed pentru efortul de război al Rusiei.

Probabil, de asemenea, armele nord-coreene - pe care Vladimir Putin neagă că le cumpără - sunt relativ ieftine.

Capacitatea militară secretă a Coreei de Nord nu poate fi estimată cu acuratețe, dar un raport din 2021 al Institutului Internațional pentru Studii Strategice estimează că Phenianul deține aproximativ 4.000 de tancuri, 2.500 de vehicule blindate, 550 de avioane cu capacitate de luptă și 5.500 de lansatoare de rachete multiple cu muniția aferentă.

Administratorul paginii de monitorizare a armamentului Calibre Obscura a declarat pentru RFE/RL că este probabil ca Rusia să caute muniție pentru artileria cu rachete și tunuri, precum și o parte dintre materialele folosite pentru fabricarea obuzelor.

„Este posibil ca și rachete balistice să fie exportate”, a adăugat el.

Potrivit Calibre Obscura, este „greu să fim siguri de [impactul pe care l-ar putea avea armele nord-coreene], dar disponibilitatea crescută a muniției pentru artileria rusă sau a pieselor și [materialelor] pentru a menține artileria respectivă să tragă mai mult timp, ar face cu siguranță lucrurile mai dificile pentru Ucraina”.

O mare parte din arsenal este fie de producție sau de concepție sovietică, fie compatibil cu aceleași arme de concepție sovietică folosite de Rusia.

Totuși, nu faceți nicio greșeală - economia Rusiei este pe picior de război, iar cheltuielile sale bugetare pentru apărare arată că este în acest război pe termen lung.