​Fabricile din Rusia care fac echipamente militare lucrează non-stop, în timp ce angajații nu mai beneficiază de obișnuita vacanță de Anul Nou, a declarat luni șeful corporației de stat Rostec, Serghei Chemezov, în contextul în care anul trecut Vladimir Putin a cerut ca industria apărării să apese pedala de accelarație în ceea ce privește producția.

Rachete rusesti pregatite pentru ceremoniile de Ziua VictorieiFoto: Vladimir Smirnov / TASS / Profimedia

„Fabricile Rostec implicate în îndeplinirea contractelor de stat lucrează aproape non-stop, iar personalul lor dă dovadă de abnegație și înțelegere în legătură cu volumul crescut de muncă", a declarat Chemezov pentru agenția de presă de stat TASS, citată de publicația independentă The Moscow Times.

Forțele armate ruse au suferit pierderi importante de echipamente și o rată ridicată de cheltuieli cu muniția în Ucraina de când Vladimir Putin a invadat țara vecină.

În primele nouă luni ale războiului, Rusia a cheltuit aproximativ 82 de miliarde de dolari pentru a întreține invazia. Suma reprezintă un sfert din bugetul anual al Federației Ruse, arată o analiză Forbes Ucraina.

Putin a îndemnat industria de apărare a Rusiei să stimuleze producția și să crească calitatea echipamentelor la o reuniune din noiembrie a unui consiliu special care a fost înființat pentru a încerca să crească livrările către armată în timpul războiului din Ucraina.

Chemezov, despre care se crede că este un apropiat al lui Putin, a declarat pentru TASS că inclusiv fabricile Rostec care produc avioane și tancuri au trecut la program non-stop.

Statul Major General al Ucrainei apreciază că de la începutul războiului și până pe 3 ianuarie Rusia a pierdut 3.036 de tancuri, 6.100 de vehicule blindate de luptă, 4.735 de vehicule și rezervoare de combustibil, 2.033 de sisteme de artilerie, 424 de sisteme de rachete cu lansatoare multiple, 214 sisteme de apărare aeriană, 283 de avioane, 270 de elicoptere, 1.839 de drone și 16 ambarcațiuni.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro