​Naționaliștii ruși și unii parlamentari au cerut pedepsirea comandanților pe care îi acuză că au ignorat pericolele, în timp ce furia a crescut din cauza uciderii a zeci de soldați ruși într-una dintre cele mai dure lovituri din războiul din Ucraina. În atacul de la Makiivka au fost uciși zeci de soldați trimiși de Moscova, recent mobilizați, în ceea ce ar putea fi unul dintre cele mai mortale incidente cunoscute până acum în care au fost implicați recruți ruși. Comandamentul militar ucrainean a declarat că până la 400 de soldați ruși au fost uciși în incidentul din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, dar această afirmație nu a fost verificată în mod independent. Ministerul rus al Apărării susține că 63 de soldați ruși au murit când Ucraina a lovit „o clădire de desfășurare temporară” cu patru rachete HIMARS furnizate de SUA.

Școala din Makiivka din Donețk, unde rușii au improvizat o cazarmă, atacată cu HIMARS de ucraineniFoto: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

07:42Noul material LIVE, cu evenimentele de miercuri, este aici.

SINTEZA ZILEI

  • Putin pregăteşte populaţia pentru un nou val de mobilizare. O aşa-numită asociaţie a „văduvelor” îi cere să închidă graniţele. În Rusia a început se pare „campania” de pregătire a societăţii pentru un nou val de mobilizare, după ce o aşa-numită asociaţie a „Văduvelor soldaţilor” i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin să ordone mobilizarea generală în ţară şi să instituie interdicţia ca bărbaţii de vârstă militară să părăsească Rusia, relatează marţi The Moscow Times și Agerpres.
  • Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus ucrainenilor, în mesajul său de marţi seara, că Rusia se pregăteşte de o nouă mobilizare şi de o nouă ofensivă, iar Ucraina trebuie să-şi consolideze apărarea, iar pentru aceasta contează pe sprijinul internaţional.
  • Armata ucraineană revendică o nouă lovitură devastatoare asupra trupelor rusești: 500 de ruși morți sau răniți Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că aproximativ 500 de soldați ruși au fost uciși sau răniți într-o lovitură în apropiere de Ciulakivka, un oraș din regiunea Herson din sudul Ucrainei, în ajunul Anului Nou, potrivit CNN.
  • Şeful Wagner, filmat într-un subsol plin cu cadavrele luptătorilor săi: „Contractele lor s-au încheiat” Într-o înregistrare video sumbră publicată de Anul Nou, şeful grupului rus de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a fost filmat în timp ce vizita un subsol din apropierea frontului estic din Ucraina, plin de cadavrele luptătorilor săi, mulţi dintre ei foşti deţinuţi, care au fost ucişi în timpul luptelor acerbe pentru oraşul Bahmut, un obiectiv-cheie din Doneţk, pe care Rusia încearcă să-l cucerească încă din vară.
  • Forțele rusești continuă să își concentreze eforturile asupra acțiunilor ofensive în direcția Bahmut, în încercarea de a prelua controlul deplin asupra regiunilor Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, a declarat marți Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. „Ocupanții ruși nu renunță la planurile lor de a ajunge la granița administrativă a regiunii Donețk. Principalele eforturi se concentrează pe menținerea potențialului ofensiv și pe refacerea pierderilor”, a declarat Statul Major General, citat de CNN.
  • Preşedintele rus a ordonat guvernului său să organizeze până în februarie difuzarea în cinematografe a unor „filme documentare” despre ofensiva forţelor Moscovei în Ucraina. Într-un document publicat pe site-ul Kremlinului se subliniază că „Ministerul Culturii trebuie să înainteze propuneri pentru a asigura proiecţia de filme documentare naţionale în reţeaua de cinematografe despre subiecte legate de operaţiunea militară specială, de lupta împotriva răspândirii ideologiei neonaziste şi neofasciste”.
  • Mihailo Podoliak, consilier în cadrul administrației prezidențiale ucrainene, a reafirmat, într-o postare pe Twitter, poziția Ucrainei cu privire la negocierile de pace: „Trebuie avut în vedere principalul lucru, mai ales când vrei să „vorbești despre război sau negocieri”. Federația Rusă a venit într-o țară străină pentru a-i ucide cetățenii. Federația Rusă bombardează masiv Ucraina. Federația Rusă încearcă să captureze parte dintr-un teritoriu străin. Federația Rusă este singurul autor al unui război neprovocat în Europa”.
  • Ambasada Ucrainei în România a reacționat într-o postare pe Facebook la parada desfășurată în ajunul Anului Nou într-o localitate din Bacău, unde oameni costumați în soldați ruși, vehicule transformate în tancuri și rachete și inscripționate cu „Z” au defilat pe străzi. „Sperăm că acest eveniment va fi evaluat corespunzător de către societatea românească. Simbolurile agresiunii ruse trebuie să fie interzise în toată lumea civilizată”, a transmis reprezentanţa diplomatică ucraineană.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 314:

01:10Un al patrulea deces suspect în anturajul lui Putin într-o săptămână

01:00 SUA au avut "conversații directe" cu Rusia în legătură cu Paul Whelan de la eliberarea lui Griner

Oficialii americani "au avut conversații directe cu oficiali ruși în legătură cu Paul Whelan", un american deținut pe nedrept în Rusia, de la eliberarea colegei sale Brittney Griner, deținută pe nedrept, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, potrivit CNN.

"Imperativul nostru este ca acest rezultat să fie obținut rapid, așa că nu ne ajută cu nimic să vorbim despre detalii în acest sens. Dar am spus că vom fi angajați, vom fi necruțători, vom fi creativi în a face tot ce putem pentru a obține întoarcerea lui Paul Whelan în Statele Unite, întoarcerea la familia sa", a declarat Price în cadrul unei conferințe de presă a Departamentului de Stat.

00:25 Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus ucrainenilor, în mesajul său de marţi seara, că Rusia se pregăteşte de o nouă mobilizare şi de o nouă ofensivă, iar Ucraina trebuie să-şi consolideze apărarea, iar pentru aceasta contează pe sprijinul internaţional.

23:26 Armata ucraineană revendică o nouă lovitură devastatoare asupra trupelor rusești: 500 de ruși morți sau răniți

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că aproximativ 500 de soldați ruși au fost uciși sau răniți într-o lovitură în apropiere de Ciulakivka, un oraș din regiunea Herson din sudul Ucrainei, în ajunul Anului Nou, potrivit CNN.

23:01Kristalina Georgieva: Jumătate din UE va intra în recesiune în 2023

Anul acesta va fi dificil pentru cea mai mare parte a economiei mondiale, jumătate din țările UE vor ajunge în recesiune din cauza conflictului din Ucraina. Acest lucru a fost declarat de directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, într-un interviu pentru CBS.

Putin pregăteşte populaţia pentru un nou val de mobilizare

22:40 Şeful Wagner, filmat într-un subsol plin cu cadavrele luptătorilor săi: „Contractele lor s-au încheiat”

Într-o înregistrare video sumbră publicată de Anul Nou, şeful grupului rus de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a fost filmat în timp ce vizita un subsol din apropierea frontului estic din Ucraina, plin de cadavrele luptătorilor săi, mulţi dintre ei foşti deţinuţi, care au fost ucişi în timpul luptelor acerbe pentru oraşul Bahmut, un obiectiv-cheie din Doneţk, pe care Rusia încearcă să-l cucerească încă din vară.

22:16Rusia își menține atacul asupra Bahmut

Forțele rusești continuă să își concentreze eforturile asupra acțiunilor ofensive în direcția Bahmut, în încercarea de a prelua controlul deplin asupra regiunilor Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, a declarat marți Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Ocupanții ruși nu renunță la planurile lor de a ajunge la granița administrativă a regiunii Donețk. Principalele eforturi se concentrează pe menținerea potențialului ofensiv și pe refacerea pierderilor”, a declarat Statul Major General, citat de CNN.

21:35Ucraina va accelera trecerea la energie curată și verde după atacurile rusești - premierul ucrainean

Guvernul ucrainean intenționează să accelereze tranziția țării către energie curată și verde, în timp ce încearcă să consolideze rețeaua națională de energie împotriva atacurilor rusești, a declarat marți premierul Denis Șmihal, citat de AFP.

21:10Putin pregăteşte populaţia pentru un nou val de mobilizare. O aşa-numită asociaţie a „văduvelor” îi cere să închidă graniţele

În Rusia a început se pare „campania” de pregătire a societăţii pentru un nou val de mobilizare, după ce o aşa-numită asociaţie a „Văduvelor soldaţilor” i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin să ordone mobilizarea generală în ţară şi să instituie interdicţia ca bărbaţii de vârstă militară să părăsească Rusia.

Filme documentare despre ofensiva în Ucraina în cinemtografele ruse

20:56 Putin intenționează să discute miercuri cu președintele turc Erdogan

Președintele rus Vladimir Putin intenționează să discute miercuri cu președintele turc Tayyip Erdogan, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru agenția de presă Interfax.

Cei doi lideri au avut mai multe convorbiri telefonice de când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut. Turcia a acționat ca mediator alături de Națiunile Unite în 2022 pentru a stabili un acord care să permită exporturile de cereale din porturile ucrainene.

20:22 Vladimir Putin ordonă ca în cinematografe să fie difuzate filme documentare despre ofensiva rusă în Ucraina

Preşedintele rus a ordonat guvernului său să organizeze până în februarie difuzarea în cinematografe a unor „filme documentare” despre ofensiva forţelor Moscovei în Ucraina. Într-un document publicat pe site-ul Kremlinului se subliniază că „Ministerul Culturii trebuie să înainteze propuneri pentru a asigura proiecţia de filme documentare naţionale în reţeaua de cinematografe despre subiecte legate de operaţiunea militară specială, de lupta împotriva răspândirii ideologiei neonaziste şi neofasciste”.

19:40 Mihailo Podoliak, consilier în cadrul administrației prezidențiale ucrainene, a reafirmat, într-o postare pe Twitter, poziția Ucrainei cu privire la negocierile de pace:

„Trebuie avut în vedere principalul lucru, mai ales când vrei să „vorbești despre război sau negocieri”. Federația Rusă a venit într-o țară străină pentru a-i ucide cetățenii. Federația Rusă bombardează masiv Ucraina. Federația Rusă încearcă să captureze parte dintr-un teritoriu străin. Federația Rusă este singurul autor al unui război neprovocat în Europa”.

18:50Ambasada Ucrainei în România a reacționat într-o postare pe Facebook la parada desfășurată în ajunul Anului Nou într-o localitate din Bacău, unde oameni costumați în soldați ruși, vehicule transformate în tancuri și rachete și inscripționate cu „Z” au defilat pe străzi.

„Sperăm că acest eveniment va fi evaluat corespunzător de către societatea românească. Simbolurile agresiunii ruse trebuie să fie interzise în toată lumea civilizată”, a transmis reprezentanţa diplomatică ucraineană.

Ce strategie și-ar fi făcut Rusia pe frontul din Ucraina

18:35Rusia nu intenţionează să pună capăt războiului împotriva Ucrainei și îşi va continua operaţiunile ofensive pe diferite direcţii, una dintre variantele luate în calcul de oficialii ucraineni fiind posibilitatea ca ei să atace dinspre nord şi est concomitent, conform Ministerului ucrainean al Apărării.

17:39Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit marți cu premierul britanic Rishi Sunak.

  • „Au discutat despre atacurile oribile cu drone asupra Ucrainei din ultimele zile, iar prim-ministrul a transmis că gândurile Marii Britanii se îndreaptă către poporul ucrainean.(...)
  • Prim-ministrul a mai transmis că Ucraina se poate baza pe Regatul Unit să o susțină în continuare pe termen lung, așa cum demonstrează livrarea recentă a peste 1.000 de rachete sol-aer.
  • De asemenea, se lucrează pentru furnizarea de echipamente suplimentare în următoarele săptămâni și luni pentru a asigura victoria Ucrainei pe câmpul de luptă”, a transmis un purtător de cuvânt din Downing Street, citat de Sky News.

17:06O cameră de tortură ar fi fost descoperită în orașul eliberat Nikolaev din sudul Ucrainei, conform Serviciului de Securitate SBU, care spune că acolo ar fi fost ținuți și torturați mai mulți locuitori care ar fi refuzat să coopereze cu forțele ruse, potrivit Sky News.

„Victimele au fost sufocate cu pungi de plastic, bătute cu obiecte grele și electrocutate cu șocuri electrice. În timpul inspecției camerei de tortură, oamenii legii au descoperit „instrumente de tortură”, a transmis SBU, într-un mesaj pe Telegram.

16:35 Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, cere ca lumea sportului să-și reconsidere poziția privind accesul sportivilor ruși la competiții. Alături de acest mesaj, Kuleba a postat pe Twitter și imagini cu un patinoar din orașul Drujkivka din regiunea Donețk (ocupat de ruși), despre care spune că a fost distrus de bombardamentele forțelor ruse.

16:25Ucraina a inculpat, pentru prima dată, doi comandanți ruși acuzați de autoritățile de la Kiev de atacuri asupra civililor ucraineni, conform Sky News.

Șeful Wagner recunoaște superioritatea ucrainenilor: Bahmut este o fortăreață

15:40 Adunări publice au avut loc marţi în Rusia pentru a aduce un omagiu zecilor de recruți ucişi într-un bombardament în estul Ucrainei, un şoc care a declanşat un val de critici împotriva armatei ruse, mai mulți bloggeri militari ruși contestând bilanțul oficial al Ministerul rus al Apărării, informează AFP.

15:30Tineri acrobați de la școlile de circ din Ucraina au uimit publicul de la Budapesta, în această săptămână, când orașul a găzduit un festival de circ pentru tineri ucraineni pentru a prezenta talentul copiilor forțați de război să se antreneze în subteran sau fără electricitate, scrie Reuters.

După luni de antrenamente în orașele lor natale Harkiv, Kiev, Dnipro, Odesa și Donețk, copii cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani au susținut peste 30 de spectacole alături de concurenți din Ungaria, Elveția, Mexic și Italia la Circul din Budapesta.

15:20Președintele francez Emmanuel Macron a reafirmat marți că Ucraina „are nevoie de sprijinul nostru mai mult ca niciodată”, el făcând aceste declarații în timp ce l-a primit la Paris pe premierul suedez Ulf Kristersson, Suedia preluând președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, scrie Reuters.

14:53 Armata ucraineană le-a transmis marți un mesaj scurt ocupanților ruși, după ce lovitura cu lansatoare HIMARS asupra cazărmii acestora de la Makiivka a produs un val de furie în rândul bloggerilor militari din Rusia.

14:49Trupele rusești care atacă orașul ucrainean Bahmut înaintează foarte greu din cauza rezistenței puse de trupele ucrainene și a unei rețele extinse de fortificații, a declarat marți fondatorul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, potrivit The Moscow Times.

13:28Fabricile din Rusia care fac echipamente militare lucrează non-stop, în timp ce angajații nu mai beneficiază de obișnuita vacanță de Anul Nou, a declarat luni șeful corporației de stat Rostec, Serghei Chemezov, în contextul în care anul trecut Vladimir Putin a cerut ca industria apărării să apese pedala de accelarație în ceea ce privește producția.

12:30Ucraina a doborât aproape 500 de drone rusești începând din septembrie, a declarat marți la televiziunea națională, Iurii Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, transmite Ukrinform, citată de The Guardian.

Jurnaliști francezi, surprinși de un atac rusesc

11:41 VIDEO O echipă de reporteri francezi a fost surprinsă în direct de o lovitură cu rachete a armatei ruse în orașul Kramatorsk din regiunea Donețk aflată în estul Ucrainei.

10:46 Armata rusă a bombardat regiunea Herson de 79 de ori, în 2 ianuarie, orașul Herson fiind vizat de 32 de bombardamente, scrie The Guardian, citând Suspilne, postul public al Ucrainei. În urma atacurilor, două persoane au murit, iar alte nouă au fost rănite, a declarat guvernatorul regiunii, Yaroslav Ianușevici.

În orașul Herson au fost vizate de bombardamente o reprezentanță de mașini, o companie de utilități, clădiri private și apartamente.

10:42Pe rețelele de socializare din Rusia au început să apară primele relatări cu privire la supraviețuitorii loviturii masive efectuate de forțele armate ucrainene asupra cazarmei din Makiivka în care ar fi murit numeroși militari ai Moscovei, unii povestind că va fi nevoie de testare ADN pentru identificarea camarazilor lor care au murit în timpul atacului.

10:07Peste 92.000 de persoane au intrat luni în România, prin punctele de frontieră, dintre care 6.918 de cetăţeni ucraineni, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).

Rusia a pierdut aproape 110.000 de militari

10:01 Armata ucraineană susține că Rusia a pierdut 108.190 de soldați de la începutul invaziei. 750 de militari ruși au fost uciși în ultimele 24 de ore.

09:39Țările NATO vor discuta în lunile următoare despre țintele lor de cheltuieli pentru apărare, în condițiile în care unele dintre ele solicită transformarea obiectivului de 2% într-o cifră minimă, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru agenția germană de presă DPA, citată de Reuters.

09:18Este puțin probabil ca Rusia să aibă o evoluție importantă în apropiere de Bahmut, în estul regiunii ucrainene Donețk, în următoarele săptămâni, a declarat Ministerul britanic al Apărării în evaluarea de marți dimineață.

08:40Cel puțin 538 de recruți ruși mobilizați au murit în 3 luni, potrivit BBC Rusia, care monitorizează numărul recruților decedați de când Vladimir Putin i-a chemat sub arme, împreună cu Mediazona, un site rusesc independent de știri.

Atac cu drone în portul Sevastopol

07:48 Statul major al forțelor armate ucrainene a anunțat luni seară că echipament militar rusesc de diferite tipuri din Makiivka au fost avariate sau distruse, potrivit The Guardian.

Ucraina nu revendică aproape niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacurile de pe teritoriul controlat de Rusia în Ucraina.

Dar armata ucraineană a vorbit despre atacul de la Makiivka ca fiind "o lovitură asupra forței de muncă și echipamentului militar rusesc".

07:39Apărarea antiaeriană din peninsula Crimeea ocupată de ruşi a interceptat luni seară drone ucrainene după mai multe zile de atacuri ruseşti cu drone kamikaze asupra oraşelor ucrainene, informează AFP, citând agenţia rusă de presă TASS.

00:20Şeful Statului Major al armatei ucrainene: 40% din teritoriile ocupate în timpul invaziei ruseşti sunt acum eliberate

Patruzeci la sută din teritoriile ocupate după 24 februarie - când Rusia a lansat invazia în Ucraina - au fost eliberate în cursul anului trecut, a declarat luni comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, citat de CNN.

23:53 Zelenski: Rusia plănuiește să „epuizeze” Ucraina cu atacuri cu drone iraniene

Scurtă recapitulare, marți dimineață, a evenimentelor recente:

  • Gazele sunt mai ieftine decât înainte de războiul din Ucraina, dar nimic nu este garantat pentru 2023. De aproape cinci ori mai ieftin decât în august: prețul en-gros al gazelor naturale în Europa a scăzut luni la cel mai jos nivel de la invadarea Ucrainei de către Rusia, datorită unei ierni blânde care salvează stocurile, dar analiștii avertizează că piața va fi imprevizibilă în lunile următoare, potrivit AFP.
  • Exporturile de gaze din fostul bloc sovietic au scăzut cu 45,5% în 2022. Exporturile de gaze ale Gazprom în afara fostului bloc sovietic au scăzut cu 45,5% în 2022, potrivit rezultatelor anunțate luni, după un an marcat de o scădere bruscă a livrărilor către Europa în urma sancțiunilor occidentale împotriva ofensivei din Ucraina, potrivit AFP.
  • Cum vrea Putin vrea să recâștige supremația pe mare. Președintele rus Vladimir Putin își îndreaptă atenția spre mare și spre consolidarea flotei. Șeful Kremlinului - prin intermediul unei legături video - a luat parte la ceremonia de ridicare a pavilionului pe trei noi nave de marină, submarinul General Suvorov, corveta Grad din clasa Buyan și dragorul de mine Anatoli Șlemov, scrie Inside Over.
  • Pierderi majore pentru Rusia: Furie în Rusia, după ce Moscova recunoaşte că a suferit cea mai mare pierdere de la începutul războiului din Ucraina. Anunţul oficial de la Moscova vine în condiţiile în care pe reţelele sociale se vorbea încă de duminică despre atacul mortal din Makiivka, dar bilanţurile vehiculate de diverse surse variau. Ucraina, la rândul ei, a susţinut că atacul s-a soldat cu 400 de morţi, dar oficialii pro-ruşi din regiune spun că este o exagerare, potrivit News.ro. Cei mai mulţi ar fi fost recruţi ruşi, iar amploarea victimelor ar fi atât de mare pentru că în respectiva şcoală ar fi fost depozitate şi muniţii, care au explodat, la rândul lor, în momentul atacului.
  • 40% din teritoriile ocupate în timpul invaziei ruseşti sunt acum eliberate. Patruzeci la sută din teritoriile ocupate după 24 februarie - când Rusia a lansat invazia în Ucraina - au fost eliberate în cursul anului trecut, a declarat luni comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, citat de CNN.
  • Fost general NATO: În războiul din Ucraina urmează un armistițiu. Asta nu înseamnă pace. „Mă aştept să se întâmple la vară, când ambele părţi vor spune că războiul nu duce nicăieri", a declarat Hans-Lothar Domröse pentru grupul media Funke. Cea mai probabilă perioadă pentru apariţia unui astfel de impas este între lunile februarie şi mai, a spus el.
  • Câți ucraineni ar fi de acord cu concesii teritoriale pentru pace - sondaj. Un sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev (KIIS) în perioada 4-27 decembrie arată că 85% dintre ucraineni consideră că nu este acceptabilă niciun fel de concesie teritorială către Rusia, „chiar dacă din această cauză războiul ar putea dura mai mult", scrie Kyiv Independent.
  • Reputatul cont de Twitter Ukraine Weapons Traker remarcă o evoluție foarte importantă pe linia frontului: apariția de muniție nou-fabricată de ucraineni. „Aici putem vedea proiectilele OF-25T 152mm HE, fabricate în 2022 - acestea pot fi trase de obuzierele autopropulsate D-20/Msta-B și de SPH 2S3/Msta-S”, scrie sursa citată.