Armata ucraineană le-a transmis marți un mesaj scurt ocupanților ruși, după ce lovitura cu lansatoare HIMARS asupra cazărmii acestora de la Makiivka a produs un val de furie în rândul bloggerilor militari din Rusia.

Sistem HIMARSFoto: U.S. Air Force / Zuma Press / Profimedia Images

„Ocupanților, venim după voi!”, a transmis marți ministerul ucrainean al Apărării pe pagina sa de Twitter.

De altfel, la scurt timp după ce anunțul privind atacul s-a viralizat pe rețelele de socializare din Rusia, Ministerul Apărării de la Kiev a notat ironic că exploziile de la fostul internat convertit în cazarmă militară de ruși au avut loc „ca urmare a „manipulării neglijente a dispozitivelor de încălzire”, afirmând că 400 de militari ai Moscovei au fost uciși la Makiivka.

Această lovitură a generat un val de furie în rândul bloggerilor militari din Rusia, care au sute de mii de urmăritori pe canalele lor de Telegram, unii dintre aceștia susținând că, pe lângă numărul mare de militari, în clădire au fost depozitate muniții care au explodat în momentul loviturilor.

„Ceea ce s-a întâmplat în Makiivka este oribil”, a scris furios Arhanghelul Spetznaz Z, un cunoscut blogger militar rus cu peste 700.000 de urmăritori pe Telegram. „Cui i-a venit ideea de a plasa personal în număr mare într-o singură clădire, unde chiar și un prost înțelege că, chiar dacă se lovește cu artileria, vor fi mulți răniți sau morți?”, a întrebat retoric acesta.

Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas și unul dintre cei mai fervenți critici ai modului în care este condusă „operațiunea militară specială”, s-a declarat la rândul său consternat de lovitură, afirmând că sute de militari ruși au fost uciși în urma ei.

Nouă lovitură de moral pentru armata rusă

În cursul zilelor de luni și marți pe rețelele de socializare rusești au început să apară primele relatări ale militarilor care au supraviețuit atacului sau ale rudelor lor, unii dintre aceștia afirmând că trupurile camarazilor uciși vor trebui să fie identificate prin testare ADN.

„Ne curățăm creierele lor de pe cizme”, a relatat un supraviețuitor, rudele a doi bărbați mobilizați în regiunea Samara afirmând că peste 400 de bărbați se aflau în internatul folosit pe post de cazarmă de trupele de invazie și că acesta a fost lovit cu 4 rachete lansate de sistemele HIMARS.

Un element comun al relatărilor este că numărul soldaților ruși care ar fi murit aici este mult mai mare decât bilanțul oficial de 63 de decese anunțat de autoritățile de la Moscova.

„Într-adevăr, sunt mulți morți. Știu că aproape tot ce au avut la ei a rămas în clădire. Știu că mulți dintre ei au fost sfâșiați în așa măsură încât practic n-a rămas nimic din trupuri”, a relatat soția unuia dintre militari.

Printre soldații ruși aflați aici se numărau membri ai regimentelor 44 și 45, două unități militare cu tradiție în Rusia, unii dintre ei reușind să scape după ce prima rachetă a lovit clădirea.

Urmărește ultimele evoluții din a 314-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.