Ucraina intenționează să renunțe la serviciul militar obligatoriu și să facă tranziția înspre o armată profesionistă după încheierea războiului cu Rusia, o măsură menită să o aducă mai aproape de exigențele NATO, a anunțat joi premierul Denis Șmîhal, citat de Reuters.

Soldați ucraineni la un eveniment de marcare a unui an de la începutul invazieiFoto: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

Șmîhal a mai spus după o întâlnire cu înalți oficiali din domeniul apărării și securității că reformele discutate sub numele de „Scutul Ucrainean” vor viza de asemenea sporirea capacității de producție a industriei autohtone de armament.

„Sarcina principală este completarea tranziției Forțelor de Apărare și Securitate ale Ucrainei către standardele NATO în toate privințele: de la echipament, la arme, la planificare și analiză”, a scris premierul ucrainean pe canalul său de Telegram.

„După încheierea războiului Ucraina va abandona înrolarea obligatorie care exista înaintea războiului. Piatra de temelie a apărării noastre va fi o armată profesionistă”, a adăugat el.

Ucraina și-a reiterat dorința de a intra în NATO după eșecul negocierilor de pace cu Rusia anul trecut, sperând să obțină un mesaj clar în acest sens la summitul alianței ce va avea loc la Vilnius săptămâna viitoare.

Șmîhal a declarat de asemenea că Ucraina va crea unități de rezerviști capabili de luptă pentru a complementa armata profesionistă, acestea urmând a participa la instruiri regulate.

Ucraina are un milion de oameni în forțele sale armate

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a decretat mobilizarea generală în chiar prima zi a invaziei rusești de anul trecut, forțele armate ale Kievului având acum în jur de un milion de persoane la arme.

Înainte de declanșarea războiului Ucraina se baza pe serviciul militar obligatoriu pentru bărbați. Femeile au servit de asemenea în armată, însă pentru ele serviciul militar nu era obligatoriu.

Denis Șmîhal a mai declarat joi că dezvoltarea capacităților autohtone de fabricație de armament va reprezenta de asemenea un element important al evoluției viitoare a forțelor de apărare ucrainene.

„Ucraina sporește deja activ producția de armament și echipamente. Mai mult, lansăm noi programe și proiecte”, a spus el, adăugând că guvernul va oferi și sprijin suplimentar în acest sens sectorului privat și că va continua demersurile de încheiere a unor parteneriate internaționale.

În prezent Ucraina este puternic dependentă de partenerii săi în ceea ce privește furnizarea de arme și muniții, după ce industria sa de apărare a fost în mare parte nivelată în primele zile ale războiului.

Urmărește ultimele evoluții din a 498-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.