Ucraina face presiuni pentru a primi o invitație de a începe procesul de aderare la NATO la summitul alianței militare occidentale de luna viitoare, potrivit Sky News.

Volodimir ZelenskiFoto: Pool for Yomiuri / AP / Profimedia

Un consilier prezidențial a declarat acum că Volodimir Zelenski nu va participa dacă liderii nu vor da dovadă de „curaj” și nu vor da un semnal clar că procesul poate începe.

Kievul a recunoscut că nu poate adera la NATO în timp ce războiul continuă, dar dorește să înceapă procesul.

„Această cerere se află acum pe mesele liderilor aliaților din NATO”, a declarat consilierul diplomatic principal Ihot Zhovka.

„Summitul de la Vilnius ar fi un început foarte bun pentru a răspunde la această cerere. Și prin răspuns, ne referim la invitația de aderare, care este doar prima etapă”, spune oficialul.

Aliații Ucrainei rămân împărțiți în ceea ce privește rapiditatea cu care ar trebui să adere la NATO, unii fiind precauți față de orice mișcare care ar putea duce alianța mai aproape de războiul cu Rusia.

Dar Kievul spune că lupta sa împotriva invaziei Rusiei demonstrează că este demnă de admiterea în NATO.

Zelensk a declarat că nu are „niciun rost” să meargă la summit dacă nu i se dă un „semnal” la reuniune - iar absența sa ar umbri orice demonstrație de unitate occidentală la summit.

„Dacă nu există niciun rezultat la summitul de la Vilnius, el nu are nici un motiv și nici timp să meargă”, a declarat Zhovkva.

Urmărește ultimele evoluții din a 491-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.