Bilanțul atacului cu rachete rusești asupra unui restaurant din orașul Kramatorsk, în estul Ucrainei, a crescut la 12 morți și 60 de răniți. Potrivit autorităților ucrainene, patru copii se numără printre cei care au fost uciși după lovitura Moscovei, care susține că atacă doar ținte militare. O persoană bănuită de coordonarea atacului mortal a fost reținută de forțele speciale ucrainene. În timp ce Vladimir Putin a făcut o baie de mulțime într-un dintre cele mai sărace regiuni, presa rusă pro-război, dar și cea independentă relatează că generalul rus Serghei Surovikin, bănuit că l-ar fi trădat pe liderul de la Kremlin, a fost arestat. Dmitri Peskov a calificat relatările despre presupusa implicare a fostului comandant al trupelor din Ucraina în insurecția lui Evgheni Prigojin despre „zvonuri”.

Zeci de persoane au fost rănite în urma atacului rusesc asupra unui restaurant din KramatorskFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

07:33Noul articol LIVE, cu evenimentele de vineri, este aici

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 491, LIVETEXT:

SINTEZA ZILEI

  • 'Război deschis' în curs de desfășurare în cadrul Kremlinului, susține un oficial ucrainean. Luptele interne sunt în curs de desfășurare între Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) și Ministerul Apărării, a declarat reprezentantul Direcției Principale de Informații (HUR), Andrii Cherniak.
  • Membrii alianței militare occidentale au ajuns la un acord provizoriu pentru a-i cere secretarului general Jens Stoltenberg să rămână în funcție încă un an, potrivit unui oficial american citat de agenția de presă AP.
  • Zelenski spune că va participa la summitul NATO doar dacă liderii vor da dovadă de „curaj”. Ucraina face presiuni pentru a primi o invitație de a începe procesul de aderare la NATO la summitul alianței militare occidentale de luna viitoare. Un consilier prezidențial a declarat acum că Volodimir Zelenski nu va participa dacă liderii nu vor da dovadă de „curaj” și nu vor da un semnal clar că procesul poate începe.
  • Prigojin a fost informat înainte de rebeliune că Wagner nu avea să mai poată lupta în Ucraina şi să mai primească fonduri de la Ministerul rus al Apărării dacă nu semnează contracte cu ministerul, anunţă preşedintele Comisiei Apărării din Dumă, Andrei Kar.
  • Președintele turc Tayyip Recel Erdogan a avut joi o reacție dură după ce în urmă cu o zi în capitala suedeză Stockholm a avut loc un nou incident cu arderea unui exemplar al Coranului, un incident care periclitează din nou șansele Suediei de a intra în NATO.
  • Rușii cumpără apartamente în Mariupol – raport. Un potențial cumpărător, Olesia, a declarat că o consideră o „investiție bună” și că un „viitor măreț” așteaptă orașul sub aripa Rusiei.
  • Fostul vicepreşedinte american Mike Pence a efectuat joi o vizită în Ucraina, în semn de susţinere a Kievului în războiul împotriva Rusiei, în contextul în care candidaţii republicani la preşedinţia Statelor Unite, în 2024, au poziţii diferite cu privire la rolul Americii în acest război, relatează CNN.

01:05 Prigojin a fost informat înainte de rebeliune că Wagner nu avea să mai poată lupta în Ucraina şi să mai primească fonduri de la Ministerul rus al Apărării dacă nu semnează contracte cu ministerul, anunţă preşedintele Comisiei Apărării din Dumă, Andrei Kar, citat de Tass.

00:46 'Război deschis' în curs de desfășurare în cadrul Kremlinului, susține un oficial ucrainean

Luptele interne sunt în curs de desfășurare între Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) și Ministerul Apărării, a declarat reprezentantul Direcției Principale de Informații (HUR), Andrii Cherniak.

"Potrivit estimărilor noastre, există deja un război deschis între așa-numitele "turnuri" ale Kremlinului, care va duce la lichidarea fizică a liderilor facțiunilor concurente", a declarat dl Cherniak pentru RBC Ucraina.

00:05 Membrii alianței militare occidentale au ajuns la un acord provizoriu pentru a-i cere secretarului general Jens Stoltenberg să rămână în funcție încă un an, potrivit unui oficial american citat de agenția de presă AP.

Oficialul a precizat că decizia mai trebuie să fie finalizată de către membrii alianței.

Stoltenberg, fost prim-ministru norvegian, se află în această funcție din 2014.

Rușii cumpără apartamente în Mariupol

23:55 Exerciții de răspuns la dezastre nucleare au avut loc în regiunea Zaporojie în cursul zilei de joi, în anticiparea unui potențial atac rusesc la centrala nucleară.

Ucraina a acuzat Rusia că plănuiește un atac "terorist" asupra centralei, care să implice eliberarea de radiații.

23:25Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de avioane de luptă F-35, muniții și echipamente conexe către Republica Cehă, într-o tranzacție evaluată la până la 5,62 miliarde de dolari, a anunțat joi Pentagonul, potrivit Reuters.

Principalii contractori vor fi Lockheed Martin, Raytheon și Boeing.

Anul trecut, guvernul ceh a declarat că dorește să cumpere 24 de avioane F-35 pentru a înlocui avioanele de luptă Gripen închiriate de la compania suedeză Saab AB.

22:54„Putin îl vrea pe Steven Seagal ca ministru al Apărării”: Mai multe ziare iraniene au crezut această glumă

La începutul acestei săptămâni, pe Twitter au apărut informații potrivit cărora Vladimir Putin ar fi venit cu un înlocuitor pentru ministrul său al apărării, Serghei Shoigu - și că acesta ar fi nimeni altul decât starul de la Hollywood și expertul în aikido Steven Seagal, scrie Sky News.

Însă un număr mic de ziare iraniene par să fi crezut postările, deoarece au distribuit știrea pe site-urile lor și pe canalele Telegram. Acestea făcuseră referire la Sputnik ca sursă.

Mike Pence a efectuat joi o vizită în Ucraina

22:33Rușii cumpără apartamente în Mariupol – raport / „Un viitor măreț sub aripa Rusiei”

Anunțuri pentru proprietăți în orașul ocupat Mariupol apar pe site-urile rusești și pe rețelele de socializare, potrivit Meduza.

Un potențial cumpărător, Olesia, a declarat că o consideră o „investiție bună” și că un „viitor măreț” așteaptă orașul sub aripa Rusiei.

21:55 Patriarhul Kirill transmite Vaticanului că ar trebui să lucreze împreună pentru a servi „cauza păcii”

Șeful Bisericii Ortodoxe din Rusia, patriarhul Kirill, s-a întâlnit cu un trimis al Papei Francisc la Moscova.

Patriarhul Kirill - un susținător puternic al războiului din Ucraina - i-a spus trimisului papal Cardinalului Matteo Zuppi că ar trebui să lucreze împreună pentru a evita „evoluțiile politice negative și pentru a servi cauza păcii și a justiției”.

21:31Fostul vicepreşedinte american Mike Pence a efectuat joi o vizită în Ucraina, în semn de susţinere a Kievului în războiul împotriva Rusiei, în contextul în care candidaţii republicani la preşedinţia Statelor Unite, în 2024, au poziţii diferite cu privire la rolul Americii în acest război, relatează CNN.

Pence s-a întâlnit în privat cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la palatul prezidenţial din Kiev. El i-a spus că este mai hotărât ca oricând să susţină Ucraina

20:53 O explozie uriașă, după ce o rezervă a rușilor cu mine antitanc e aruncată în aer cu o grenadă scăpată dintr-o dronă de ucraineni:

Marea Britanie a adoptat noi sancțiuni împotriva Rusiei

20:52Zelenski spune că va participa la summitul NATO doar dacă liderii vor da dovadă de „curaj”

Ucraina face presiuni pentru a primi o invitație de a începe procesul de aderare la NATO la summitul alianței militare occidentale de luna viitoare.

Un consilier prezidențial a declarat acum că Volodimir Zelenski nu va participa dacă liderii nu vor da dovadă de „curaj” și nu vor da un semnal clar că procesul poate începe.

20:41Greta Thunberg vizitează Kievul

Tânăra activistă de mediu s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski alături de membrii Grupului internațional de lucru privind consecințele de mediu ale războiului.

Președintele ucrainean a vorbit despre consecințele catastrofale ale distrugerii barajului Kahovka, care a provocat inundații pe scară largă în regiunea Herson.

20:27 Protecția dezertorilor ruși, în joc în fața Curții de Azil din Franța

Ar trebui ca Franța să acorde statutul de refugiat soldaților ruși care refuză să lupte în Ucraina? Aceasta este întrebarea adresată joi Curții Naționale de Azil din Franța (CNDA), care urmează să adopte o decizie în acest sens, potrivit AFP.

20:03Noi imagini de pe front cu tancurile ușoare franceze MAX-10 donate Ucrainei:

19:44Marea Britanie a adoptat noi sancțiuni împotriva Rusiei

Autoritățile britanice au anunțat interzicerea accesului persoanelor și întreprinderilor legate de Kremlin la expertiza juridică britanică, potrivit Sky News.

Începând de astăzi, avocații britanici nu vor mai avea voie să consilieze companii rusești în anumite afaceri.

Vladimir Putin a fost „slăbit” de rebeliunea grupului de mercenari Wagner

19:30A fost dezvăluită locația unei posibile tabere Wagner din Belarus

Potrivit unui lider rebel belarus, în prezent se construiește un amplasament pentru mercenarii Wagner în Osipovichi, un oraș situat la 230 km nord de granița cu Ucraina.

Aliaksandr Azarau, liderul grupului de gherilă BYPOL, format din foști militari, a declarat că soldații belaruși sunt implicați, însă gherilele belaruse nu îl vor pe Wagner acolo și pregătesc o "primire călduroasă", potrivit Sky News.

17:36Președintele turc Tayyip Recel Erdogan a avut joi o reacție dură după ce în urmă cu o zi în capitala suedeză Stockholm a avut loc un nou incident cu arderea unui exemplar al Coranului, un incident care periclitează din nou șansele Suediei de a intra în NATO.

17:01Preşedintele rus Vladimir Putin a fost „slăbit” de rebeliunea grupului de mercenari Wagner, ceea ce îl face „un pericol mai mare”, a declarat joi şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, la sosirea la Consiliul European de la Bruxelles.

16:21 Statele UE cu o poziție neutră se opun acordării de garanții de securitate categorice pentru Ucraina, a declarat joi cancelarul austriac Karl Nehammer, potrivit Reuters.

16:02Şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, şi preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko nu sunt aliaţi şi s-ar putea trăda reciproc „în orice moment”, a declarat pentru AFP Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziţiei belaruse din exil.

15:14Ambasada Rusiei din Columbia a declarat miercuri seara că oraşul Kramatorsk, în estul Ucrainei, „nu este cel mai potrivit loc pentru a degusta bucătăria ucraineană”, ca reacţie la un protest al Bogotei după ce trei cetăţeni columbieni au fost răniţi împreună cu alte cel puţin 57 de persoane în atacul rusesc cu rachetă asupra unei pizzerii în Kramatorsk, potrivit EFE.

Propaganda rusă: doi generali și până la 50 de militari ucrainei, uciși la Kramatorsk

14:40Ministerul rus al Apărării a declarat joi că doi generali și până la 50 de ofițeri militari ucraineni au fost uciși marți în atacul cu rachete în orașul Kramatorsk din estul Ucrainei, a relatat agenția de presă RIA Novosti, citată de Reuters.

14:28Kremlinul l-a ironizat joi pe președintele american Joe Biden după ultima sa gafă care a ridicat noi semne de întrebare privind capacitatea liderului de la Casa Albă de a face față rigorilor unui nou mandat.

14:20Imaginile din satelit ale unei baze militare la sud-est de capitala belarusă Minsk par să arate noi facilități înființate în ultimele zile, sugerând construirea rapidă a unei baze pentru gruparea paramilitară Wagner, potrivit Reuters.

Presa rusă a relatat că Wagner, al cărui lider Evgheni Prigojin a ajuns marți în Belarus, ar putea înființa o nouă bază într-o instalație militară goală din apropierea orașului Asipovichi, la aproximativ 90 km de Minsk.

Imaginile captate de sateliții Sentinel 2 ai Agenției Spațiale Europene la 27 iunie arată structuri noi în satul Tsel din apropiere, pe un câmp care părea gol pe 14 iunie.

14:00Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner din Rusia, a fost informat că va fi privat de finanțare dacă luptătorii săi nu semnează contracte cu Ministerul rus al Apărării, a anunțat un parlamentar, citat de agențiile de stat, potrivit Reuters.

Colonelul-general Andrei Kartapolov, șeful Comisei de apărare din Duma de Stat a Rusiei, a declarat că Prigojin a refuzat să semneze contractele și că ulterior i s-a spus că mercenarii săi nu vor mai lupta în Ucraina, a relatat TASS.

12:27Cum se vede rebeliunea lui Prigojin prin ochii a doi experți din Rusia: „Niciodată nu s-a întâmplat ca rebelii să preia un oraș atât de mare”

Dispariția misterioasă a generalilor ruși din spațiul public

11:48VIDEO O înregistrare video spectaculoasă a surprins doborârea de către mercenarii Wagner a unui elicopter de atac rusesc Ka-52 „Aligator” în timpul rebeliunii militare de sâmbătă, filmarea fiind realizată tocmai din interiorul escadrilei în care acesta zbura.

11:13Președintele Columbiei, Gustavo Petro, a declarat miercuri că țara sa va trimite o notă de protest Rusiei, după ce trei columbieni au fost răniți în urma atacului cu rachete din Kramatorsk din estul Ucrainei soldat cu 12 morți, relatează The Moscow Times.

Petro a scris pe Twitter că „Rusia a atacat trei civili columbieni lipsiți de apărare. Procedând astfel, a încălcat protocoalele de război".

11:06Consiliul Federal al Elveției a adoptat miercuri sancțiuni financiare și restricții de călătorie împotriva a cinci persoane pentru acțiuni de subminare a suveranității și independenței Republicii Moldova, a anunțat autoritatea elvețiană de reglementare financiară FINMA, potrivit Reuters.

11:00Forţele ruseşti din regiunea Herson bagă în gropi comune cadavrele celor care au murit în inundaţiile provocate de aruncarea în aer a centralei hidroelectrice Nova Kahovka de pe teritoriul controlat de Moscova, potrivit unei informări a armatei ucrainene.

„Comandamentul forţelor de ocupaţie ruseşti a luat decizia de a îngropa morţii în gropi comune fără a le preleva probe ADN şi fără a plasa vreun semn la locul de înmormântare”, se arată într-un comunicat emis miercuri seara de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, citat de EFE și Agerpres.

Potrivit informării, autorităţile impuse de Rusia pe malul estic al râului Nipru - unde se afla centrala hidroelectrică a cărei distrugere a provocat inundaţiile - au pus lucrătorii municipali să caute persoane decedate în casele şi infrastructura afectate de inundaţii.

„Ca urmare a lucrărilor de căutare şi recuperare, peste 60 de cadavre au fost găsite doar pe 24 şi 25 iunie”, a afirmat armata ucraineană.

Reprezentanţii guvernului de la Kiev au estimat la câteva sute numărul de morţi, în urma inundaţiilor, pe partea Hersonului ocupată de Rusia.

10:45Cei mai importanţi generali din Rusia au dispărut din spaţiul public după insurecția de o zi a mercenarilor grupului Wagner care viza răsturnarea conducerii militare ruse, pe fondul dorinţei preşedintelui Vladimir Putin de a-şi reafirma autoritatea şi al unor informaţii neconfirmate despre cel puţin o arestare, notează joi Reuters într-o amplă analiză.

Trupele ucrainene avansează în estul și sud-estul țării

10:25VIDEO Un apel video filmat sâmbătă de generalul Serghei Surovikin, fostul comandant al forțelor de invazie din Ucraina, în care le cere mercenarilor Wagner să renunțe la rebeliune, ar fi convins Kremlinul că acesta a trecut de partea lui Evgheni Prigojin.

10:06Trimisul papal, cardinalul Matteo Zuppi, și patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, se vor întâlni joi la Moscova, a anunțat agenția de presă RIA, potrivit Reuters.

Zuppi a discutat miercuri probleme umanitare cu consilierul pentru politică externă al președintelui rus Vladimir Putin.

09:13Forțele ucrainene avansează „încet, dar sigur" pe liniile de front din estul și sud-estul țării, a declarat șeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, informează Reuters.

08:07Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, miercuri, în cadrul unei întâlniri cu liderul republicii Daghestan, că „nu s-a îndoit" de sprijinul poporului în timpul rebeliunii armate de săptămâna trecută a grupului Wagner, care a provocat cea mai gravă criză din ţară de la venirea sa la putere, în urmă cu peste 20 de ani, conform AFP și news.ro.

„Nu m-am îndoit de reacţia (poporului) din Daghestan şi din întreaga ţară", a declarat el în timpul unei întâlniri cu liderul acestei republici din sudul Rusiei, potrivit unui extras difuzat de televiziunea de stat rusă.

Cu câteva momente mai devreme, Serghei Melikov, şeful republicii Daghestan, îl asigurase pe liderul rus că „nu există nicio persoană în Daghestan care să nu fi sprijinit deciziile liderilor Federaţiei Ruse, care au fost adoptate pe 24 iunie", ziua revoltei.

07:55 UE nu ar trebui să „coboare ștacheta" pentru primi Ucraina în blocul comunitar, spune un oficial danez

Ministrul danez de finanțe, Lars Løkke Rasmussen, a declarat că guvernul său susține aderarea la Uniunea Europeană a Ucrainei, Moldovei, Georgiei și Balcanilor de Vest, dar a afirmat că „circumstanțele geopolitice" nu justifică renunțarea la reforme, într-un interviu acordat joi ziarului Financial Times, scrie Reuters.

UE riscă să „importe instabilitate" dacă își coboară standardele privind democrația și corupția pentru a grăbi aderarea Ucrainei și a altor țări candidate, a declarat Rasmussen pentru FT.

01:00 Președintele rus Vladimir Putin a făcut o baie neașteptată de mulțime în Daghestan, una dintre cele mai sărace regiuni ale Rusiei, după ce strânsoarea sa asupra puterii a fost pusă sub semnul întrebării de rebeliunea militară a mercenarilor Wagner.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

-----------------

Evenimentele de miercuri privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro