O înregistrare video spectaculoasă a surprins doborârea de către mercenarii Wagner a unui elicopter de atac rusesc Ka-52 „Aligator” în timpul rebeliunii militare de sâmbătă, filmarea fiind realizată tocmai din interiorul escadrilei în care acesta zbura.

Elicopterul Ka-52 doboratFoto: captura video

Înregistrarea apărută inițial pe canalele de Telegram rusești arată cum elicopterul aflat în stânga celui din care este filmat este lovit de o rachetă lansată din dreapta, aeronava militară dezintegrându-se în urma impactului cu racheta.

Pe baza fotografiilor făcute după prăbușirea la sol a elicopterului, lovitura a fost geolocalizată independent ca având loc deasupra regiunii Voronej, capitala regională cu același nume fiind unul dintre cele două epicentre ale rebeliunii Wagner, alături de orașul Rostov-pe-Don din sudul țării, unde mercenarii lui Evgheni Prigojin au capturat cartierul general al forțelor de invazie.

Potrivit informațiilor care circulă pe rețelele de socializare, întregul echipaj al elicopterului de atac a murit în urma loviturii. De altfel, canalele de Telegram rusești vorbeau încă de duminica trecută că în timpul rebeliunii ce a avut loc cu o zi înainte ar fi murit cel puțin 13 persoane, majoritatea piloți ai forțelor aeriene ruse.

Canalul de Telegram Rybar, considerat apropiat de gruparea Wagner, invoca peste 20 de piloți uciși. Înregistrări video apărute pe rețelele de socializare au arătat cum elicoptere militare au deschis focul asupra forțelor Wagner tocmai în regiunea Voronej unde a avut loc și lovitura din noua înregistrare.

Președintele rus Vladimir Putin i-a decorat personal marți pe militarii despre care comandamentul militar de la Moscova spune că au participat la suprimarea rebeliunii.

Ce a spus Vladimir Putin despre mercenarii Wagner după rebeliune

În cadrul unei ceremonii organizate la Kremlin Putin a declarat că, deși îi apreciază pe mercenarii Wagner pentru contribuția lor la războiul din Ucraina, gruparea a fost finanțată integral din bugetul ministerului rus al apărării, primind 86 de miliarde de ruble (un miliard de dolari) între mai 2022 și mai 2023.

Într-un discurs de 5 minute transmis în direct cu o zi înainte, Putin a spus că „majoritatea covârşitoare” a mercenarilor Wagner sunt patrioţi ai Rusiei.

„Le mulțumesc acelor soldați și comandanți ai grupului Wagner care au luat singura decizie corectă - nu au mers pe calea vărsării de sânge fratricid, s-au oprit la ultima linie”, a declarat Putin într-un discurs către națiune.

El a adăugat că acei luptători vor avea „oportunitatea de a continua să servească Rusia prin încheierea unui contract cu Ministerul Apărării sau cu alte agenții de aplicare a legii, sau de a se întoarce la familia și prietenii lor”.

„Cine vrea poate merge în Belarus”, a mai precizat el, fără a menționa numele lui Evgheni Prigojin, care a primit refugiu la Minsk ca parte a acordului mediat de Aleksandr Lukașenko.

Potrivit site-ului independent Oryx care monitorizează pierderile suferite de ambele tabere ale războiului din Ucraina, rușii ar fi pierdut 37 de elicoptere de atac Ka-52 de la începutul invaziei, un număr uriaș ținând cont că se estima că Rusia avea 133 de „Alligatori” înainte de război.

Costul de producție al unui astfel de elicopter este evaluat la aproximativ 14-16 milioane de dolari.

Urmărește ultimele evoluții din a 491-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.