Membrii alianței militare occidentale au ajuns la un acord provizoriu pentru a-i cere secretarului general Jens Stoltenberg să rămână în funcție încă un an, potrivit unui oficial american citat de agenția de presă AP.

Jens StoltenbergFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Oficialul a precizat că decizia mai trebuie să fie finalizată de către membrii alianței.

Stoltenberg, fost prim-ministru norvegian, se află în această funcție din 2014.

Mandatul său trebuia să expire anul trecut, dar a fost prelungit pentru a doua oară pentru a păstra o mână sigură la cârmă în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

Oficialul anonim a declarat că se așteaptă ca decizia de a-i cere în mod oficial lui Stoltenberg să își prelungească mandatul pentru încă un an să aibă loc relativ curând.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a răspuns categoric, în luna mai, că va pleca de la șefia alianței nord-atlantice în luna octombrie, așa cum este stabilit, după ce și-a prelungit deja mandatul cu un an, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, conform Reuters.

  • „Am arătat clar că nu am alte planuri în afară de plecare în octombrie.
  • Va fi aproape de două ori mai mult decât s-a planificat iniţial. Şi asta e tot ce am de spus despre subiect”, a declarat Stoltenberg.

El a spus că până atunci va fi „concentrat total” asupra îndatoririlor pe care le are.

În ultimele luni, au existat speculaţii că mandatul lui Stoltenberg, în vârstă de 64 de ani, ar putea fi prelungit din nou pe fondul conflictului din Ucraina.

Nu a fost luată nicio decizie cu privire la cine îi va succeda lui Stoltenberg, dar premierul spaniol Pedro Sanchez și secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, s-ar număra printre principalii candidați pentru acest post, potrivit Welt.