Kremlinul l-a ironizat joi pe președintele american Joe Biden după ultima sa gafă care a ridicat noi semne de întrebare privind capacitatea liderului de la Casa Albă de a face față rigorilor unui nou mandat, relatează Reuters.

Biden si Putin alaturi de presedintele elvetian Guy ParmelinFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Vorbind cu reporterii la scurt timp înainte să plece de la Casa Albă pentru o vizită în orașul Chicago, Biden a fost întrebat dacă Putin a fost slăbit de rebeliunea militară condusă sâmbătă de șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin.

„E greu de spus cu adevărat. Dar el pierde clar războiul din Irak”, a răspuns miercuri președintele democrat în vârstă de 80 de ani.

Întrebat astăzi despre gafa liderului american, Dmitri Peskov a răspuns în timpul conferinței sale zilnice de presă că:

„Suntem interesați de asta, monitorizăm situația cu foarte mare atenție și sperăm că domnul Biden a vrut să spună Ucraina în comentariul de ieri”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a adăugat că nu poate să comenteze asupra stării de sănătate a președintelui american în vârstă de 80 de ani.

Noi îngrijorări legate de vârsta lui Biden în perspectiva unui nou mandat

Gafa cu războiul din Irak a fost a doua pentru Joe Biden în decurs de doar 24 de ore. Marți noaptea el s-a corectat singur la un eveniment de strângere de fonduri după ce a făcut referire la China când a vrut de fapt să spună India, țară a cărui premier a vizitat Casa Albă chiar săptămâna trecută.

„L-ați văzut probabil pe cel mai bun prieten al meu nou, prim-ministrul unei țări micuțe care acum a devenit cea mai mare din lume, China. Vreau să spun, mă scuzați, India”, a spus el cu referire la faptul că țara din subcontinentul indian a depășit în premieră China ca populație.

„India nu caută o alianță permanentă, dar ei caută un fel de protecție împotriva [pauză] în regiune”, a adăugat el imediat după.

Deși Biden a făcut astfel de gafe și când era mai tânăr, sondajele de opinie arată că un procent covârșitor al americanilor au îngrijorări legate de vârsta sa în condițiile în care președintele american în exercițiu, cel mai bătrân ales vreodată în funcție, a anunțat oficial că va candida pentru un nou mandat în 2024.

Un sondaj Reuters/Ipsos realizat în perioada 21-24 aprilie a arătat că 73% dintre americani consideră că Biden este prea bătrân pentru a mai lucra în guvern. Îngrijorător pentru echipa de campanie a lui Biden este că și 63% dintre respondenții care s-au declarat alegători democrați au exprimat același punct de vedere.

Urmărește ultimele evoluții din a 491-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.