Joe Biden a anunțat oficial marți că va căuta un al doilea mandat la Casa Albă în 2024, punând capăt lunilor de speculații.

Joe BidenFoto: Chris Kleponis / UPI / Profimedia Images

Într-un videoclip de circa 3 minute postat pe rețelele de socializare, președintele a spus: „Libertatea este fundamentală. Nimic nu e mai important, mai sacru (...) de aceea candidez pentru realegere.”

El a adăugat: „Întrebarea cu care ne confruntăm în anii următori este dacă vom avea mai multă libertate sau mai puțină libertate, mai multe drepturi sau mai puține.”

Biden a semnalat de mult timp că va căuta un al doilea mandat. El le-a spus reporterilor de la Casa Albă luni: „V-am spus că plănuiesc să candidez”

Biden este așteptat să vorbească la o conferință a sindicatelor din domeniul construcțiilor mai târziu, în Washington.

După o serie de victorii legislative importante şi lupte importante în politica externă în primii doi ani de mandat, Biden nu are un contracandidat real din interiorul Partidului Democrat.

Dar este de aşteptat să se confrunte cu o examinare constantă şi acerbă din cauza vârstei sale (Biden e cel mai bătrân președinte în funcție) în condiţiile în care ar avea 86 de ani la sfârşitul unui al doilea mandat. Chiar dacă un examen medical efectuat în februarie l-a găsit "apt" pentru a îndeplini îndatoririle preşedinţiei, mulţi, inclusiv în rândul propriilor săi alegători, consideră că este prea bătrân.

Un sondaj NBC News publicat în weekend a arătat că 70 la sută dintre americani, inclusiv 51 la sută dintre democraţi, cred că nu ar trebui să candideze.

Şaizeci şi nouă la sută dintre toţi respondenţii care au spus că nu ar trebui să candideze au citat preocupările legate de vârsta sa ca fiind un motiv major sau minor.

Lui Biden îi place să răspundă la aceste îngrijorări spunând: "urmăriţi-mă" - ceea ce înseamnă că alegătorii ar trebui să se concentreze pe victoriile sale politice de acasă şi pe faptul că a reuşit să organizeze o alianţă occidentală fără precedent pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva invaziei Rusiei.

În următorul an şi jumătate, Biden ar avea toate avantajele mandatului, susţinut de un partid unit, în timp ce republicanii abia încep un sezon primar dezordonat.

Trump, în ciuda faptului că a devenit primul fost preşedinte sau preşedinte în funcţie care a fost pus sub acuzare penală - şi se confruntă cu anchete privind încercarea sa de a anula pierderea în faţa lui Biden în alegerile din 2020 - este favoritul republican copleşitor.