​HotNews.ro a vorbit cu doi analiști ruși despre rebeliunea fondatorului Wagner împotriva lui Putin pentru a afla cum este interpretat acest eveniment, considerat de mulți straniu, în rândul experților de la Moscova.

Evgheni Prigojin în RostovFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

O nouă rebeliune este mai puțin probabilă în viitorul apropiat, deși printre consecințele acțiunilor din 24 iunie se numără și o anumită „ruptură” în rândul elitelor militare de la Moscova, dar și probabilitate unor destabilizări. De asemenea, cel mai probabil, mercenarii Wagner nu vor mai lupta în Ucraina.

Acestea sunt printre concluziile a doi experți ruși, Ilya Zhegulev și Michael Komin, cu care HotNews.ro a stat de vorbă despre rebeliunea lui Evgheni Prigojin de la sfârșitul săptămânii trecute.

Ilya Zhegulev, analist, Federația Rusă: „Niciodată, nici în istoria Rusiei contemporane, nici a Uniunii Sovietice nu s-a întâmplat ca rebelii să preia un oraș atât de mare”

FOTO: Screenshot via Zoom

Ilya Zhegulev este autorul cărții The Tsar Move, despre lupta pentru putere și influență în Rusia. Din 2002, a lucrat ca reporter și apoi ca editorialist în presa independentă rusă. Din 2006, a lucrat pentru revista SmartMoney, apoi pentru Forbes, Meduza și Reuters.

Zhegulev a scris peste 100 de lungmetraje și a fost nominalizat la premiul GQ Man of the Year drept cel mai bun jurnalist. De asemenea, a elaborat curriculum-ul pentru licența în jurnalism la Institutul de Științe Sociale de la RANEPA din Moscova.

„El (Putin - n.r.) a fost umilit, chiar de două ori. Prima dată, când a fost acaparat un oraș uriaș, Rostov pe Don. Niciodată, nici în istoria Rusiei contemporane, nici a Uniunii Sovietice nu s-a întâmplat ca rebelii să preia un astfel de oraș ca dimensiune.

A doua oară când a trebuit să meargă la „negocieri”, deși întotdeauna spunea că „nu vorbește cu teroriști”. Și a pus semnul egal între Prigojin și „teroriști”, „trădători””, spune expertul.

Analistul rus mai spune că Putin se temea și se aștepta mai degrabă ca „provocarea publică și rebeliunea militară să vină din partea liberalilor”.

„Eu anticipam faptul că o eventuală schimbare a puterii în Rusiei poate avea loc doar în asemenea condiții, în care ea avea să se întâmple acum, adică prin intermediul unei rebeliuni. Însă cel puțin acum eu nu cred în ideea unei revoluții. Foarte mulți urmăresc știri despre sănătatea lui Vladimir Vladimirovici (Putin - n.r.)”, a mai spus Ilya Zhegulev.

Expertul rus insistă că evenimentele care au avut loc în noaptea spre 24 iunie au fost organizate doar de Evgheni Prigojin, care a acționat singur, fără coordonare din exterior.

„Eu nu cred în teoria conspirației, cum că totul a fost cumva coordonat de Kremlin. Oricare ar fi fost finalul, pierderea pentru Kremlin este prea mare. De asemenea, nu cred că Occidentul, prin intermediul lui Prigojin, a decis să clatine barcă.

Unde e Prigojin și unde e Occidentul? Occidentul l-a declarat pe Prigojin drept un criminal cu mult înainte de autoritățile ruse.

Putin singur și-a crescut o astfel de persoană, necontrolată și dotată cu tot ce e necesar, pentru că el nu a putut să-și imagineze faptul că Prigojin, care a fost absolut ascultător, ar fi putut să-i facă asta” susține lya Zhegulev care mai spune că Prigojin a ratat șansa de a primi un post înalt în stat.

„Prigojin avea sau are ambiții politice serioase privind conducerea statului. Avea șansa unică să devină președinte al statului nostru.

Eu, într-adevăr, cred că Lukașenko a putut să-l convingă nu prin faptul că este un „pacificator aprig”, dar pentru că l-a anunțat că armata belarusă este gata să apere Moscova.

Referitor la viitorul companiei Wagner este greu de presupus ce va fi mai departe. După o astfel de cedare, când omul avea toate șansele, el a decis să plece și și-a lăsat luptătorii.

Cred că el și-a pierdut mult din reputația pe care o avea în fața luptătorilor Wagner. Ei erau gata să lupte până la moarte, însă au fost lăsați de comandantul lor. Cred că în cadrul armatei ar putea apărea anumite decizii privind demisii.

Aceste evenimente au demonstrat faptul că mulți nu erau gata să lupte cu cei de la Wagner și îi respectau. Mulți dintre militari împărtășeau punctul de vedere al lui Prigojin. Cred că vor încerca să schimbe ceva, însă am mari dubii că vor reuși”, a mai spus Ilya Zhegulev.

Expertul consideră că mersul războiul din Ucraina nu va fi afectat după aceste evenimente.

„În ceea ce ține de războiul în Ucraina, nu cred că ceva se va schimba radical. Ministerul Apărării deja aplică metodele Wagner, inclusiv prin faptul că și unele persoane condamnate luptă acolo. Dar nici nu cred că erau șansele de ofensivă (Rusiei împotriva Ucrainei - n.r.) chiar și cu Wagner”, a mai spus analistul.

Politologul Michael Komin: „Cred că Wagner va înceta să participe în acțiuni militare în Ucraina”

FOTO: Screenshot via Zoom

Michael Komin este politolog, fostul director de cercetare al Centrului de Decizii de Management Avansat, Rusia.

„Cred că a fost o încercare de a organiza o rebeliune militară din cauză că Ministerul Apărării al Rusiei a dispus că toate organizațiile militare trebuie să semneze contracte cu această instituție până pe 1 iulie, altfel vor fi lipsiți de toate scutirile sociale.

Prigojin a înțeles că nu are o altă variantă. Era intenția de a-l lipsi de Wagner sau chiar de a-l lichida. Sensul acestei rebeliuni a fost de atrage atenția președintelui. Prigojin nu se gândea că președintele va vorbi despre el ca despre un rebel și trădător de patrie.

Din cauză că Prigojin a fost șocat de felul în care s-au desfășurat evenimentele, rebeliunea s-a încheiat atât de repede, cu înțelegeri neclare. Deocamdată nu înțelegem ce anume stă la baza înțelegerilor între Prigojin și Kremlin.

Cred unul dintre punctele acesteia este ca Prigojin trebuie să dispară din spațiul public și nu mai plasează video-urile și mesajele vocale care demaschează sistemul rusesc și, în special, Ministerul Apărării. Cred că Prigojin a mai obținut posibilitate să mute în Belarus parte a Wagner care i-a rămas loială și să participe în operațiuni, de exemplu, în Africa. Cred că Wagner va înceta să participe în acțiuni militare în Ucraina”, susține Komin.

În evenimentele din 24 iunie au pierdut ambii, și Putin, și Prigojin, crede analistul.

„Până la rebeliune, cred că Prigojin încerca să-și găsească un loc în sistemul politic, însă acum nu mai are sens să vorbim despre asta. În condiții actuale, Prigojin nu are nicio șansă pentru cariera politică.

Cred că în această situație, Putin mai mult a pierdut în sensul în care o parte importantă a elitelor din Rusia, mai ales cei militari, au înțeles că în cazul unor asemenea evenimente ca rebeliune, Federația Rusă practic nu are ce să contrapună.

Cred că sistemul a demonstrat cât de fragil este. În ultimele zile, Putin încearcă să rezolve problema prin intenția de a demonstra că totul a funcționat bine și că toate instituțiile de forță au acționat conform planului. Însă, sigur, nu a fost așa”, mai spune expertul.

În opinia politologului, chiar dacă încercare de rebeliune militară a cutremurat destul de mult sistemul politic din Federația Rusă, până la o eventuală schimbare a regimului este încă departe.

„Pentru că sistemul a demonstrat vulnerabilitate față de încercare de a organiza o rebeliune, șansele că vreun jucător va încerca să repete această experiență au crescut. Dacă nu vor exista aceste lovituri, cred că o bună parte de elită rusă este încă interesată ca Putin să rămână la guvernare”, a declarat Komin.