Polonia și Lituania vor face tot ce le stă în putință pentru a se asigura că Ucraina devine membră a NATO cât mai curând posibil, a declarat miercuri președintele polonez Andrzej Duda, în timpul unei vizite la Kiev, relatează Reuters. Pe de altă parte, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a înțeles că nu se poate alătura NATO în timpul războiului, dar că Kievul dorește să primească un semnal că se poate alătura alianței militare după încheierea războiului.

Volodimir Zelenski si Andrzej DudaFoto: Foto Olimpik / Zuma Press / Profimedia
  • „Vom face totul pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil”, a spus Duda într-o conferință de presă.
  • „Încercăm să ne asigurăm că deciziile luate la summitul (NATO) indică clar perspectiva aderării, purtăm discuții pe această temă cu aliații noștri”.

În același timp, Zelenski a spus că Ucraina dorește, de asemenea, garanții de securitate pentru perioada până când va putea adera la alianță.

  • „Înțelegem că nu putem fi membri NATO în timpul războiului, dar trebuie să fim siguri că după război vom fi”, a declarat Zelenski la o conferință de presă cu președinții polonez și lituanian, aflați în vizită.
  • „Acesta este semnalul pe care vrem să-l primim – că după război Ucraina va fi membră a NATO”.
  • „Am dori un al treilea semnal la summitul NATO că Ucraina va primi garanții de securitate – nu în locul (aderării la) NATO, ci pentru o perioadă până când vom intra în alianță”, a spus el.