Președintele rus Vladimir Putin a făcut o baie neașteptată de mulțime în Daghestan, una dintre cele mai sărace regiuni ale Rusiei, după ce strânsoarea sa asupra puterii a fost pusă sub semnul întrebării de rebeliunea militară a mercenarilor Wagner.

Vladimir Putin in DaghestanFoto: Gavriil Grigorov / AP / Profimedia

Jurnalistul Max Seddon, șeful redacției The Financial Times de la Moscova, notează ironic că gestul lui Putin „nu are cu siguranță” nimic de-a face cu recepția de care au avut parte mercenarii Wagner în orașul Rostov-pe-Don, unde au fost primiți de unii localnici care le-au cumpărat cafea și mâncare.

Ieșirile lui Putin în mijlocul populației au devenit în ultimii ani extrem de rare, temerile sale de a nu contracta coronavirusul fiind de notorietate. La acest lucru se adaugă acum și îngrijorările legate de securitatea sa în contextul războiului din Ucraina.

Una dintre ultimele sale apariții de acest fel a avut loc în luna martie, când a vizitat orașul Mariupol aflat sub ocupație, după o oprire în Crimeea anexată ilegal în 2014.

Agenția TASS notează că Putin a ajuns miercuri la Derbent pentru a participa la o „întâlnire despre turism” cu șeful republicii, Serghei Melikov, precum și alte evenimente.

„O schimbare tradițională de opinii va avea de asemenea loc”, mai notează TASS cu privire la întâlnirile dintre președintele rus și liderii regionali de aici.

Daghestanul este una dintre regiunile rusești în care în luna septembrie a anului trecut au izbucnit proteste față de decizia lui Vladimir Putin de a decreta „mobilizarea parțială” în Rusia.

Datele culese de jurnaliștii de investigație ruși arată că această regiune din Caucaz este una dintre cele care au înregistrat printre cele mai mari pierderi umane în războiul din Ucraina.