Rachete rusești au lovit marți un restaurant aglomerat din centrul orașului Kramatorsk, din estul Ucrainei. Cel puțin 11 persoane și-au pierdut viața și peste 60 au fost rănite, potrivit celui mai recent bilanț.

Salvatorii ucraineni caută supraviețuitori sub dărâmături după un atac rusesc cu rachete asupra unui restaurant din KramatorskFoto: Narciso Contreras / AFP / Profimedia

Sinteza zilei:

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 490, LIVETEXT:

01:00 Președintele rus Vladimir Putin a făcut o baie neașteptată de mulțime în Daghestan, una dintre cele mai sărace regiuni ale Rusiei, după ce strânsoarea sa asupra puterii a fost pusă sub semnul întrebării de rebeliunea militară a mercenarilor Wagner.

23:47Fostul comandant al forțelor rusești de invazie în Ucraina, generalul Serghei Surovkin, a fost arestat din cauza suspiciunilor că a sprijinit rebeliunea mercenarilor Wagner, scrie miercuri noaptea The Moscow Times, citând două surse apropiate ministerului rus al apărării.

Persoana care ar fi coordonat atacul din Kramatork ar fi fost reținută

23:17Volodimir Zelenski a anunțat miercuri că o persoană a fost reținută după „atacul terorist” rusesc de la Kramatorsk, care a făcut cel puțin 11 morți și „peste 60 de răniți” cu o zi înainte, potrivit unui ultim raport comunicat de președintele ucrainean, relatează AFP.

„Astăzi, Serviciul de Securitate (SBU) și Forțele Speciale de Poliție au arestat persoana care a coordonat acest atac terorist”, a spus Zelenski în discursul său zilnic de seară.

22:10Sprijinul pentru înarmarea Ucrainei în rândul publicului american a cunoscut o creștere bruscă după tentativa de revoltă din Rusia a grupului de mercenari Wagner în weekend.

Un sondaj de două zile, realizat de Reuters/Ipsos, care s-a încheiat marți, a constatat că 65% dintre respondenți sunt de acord cu înarmarea Ucrainei, comparativ cu 46% într-un sondaj din luna mai.

21:39VIDEO Președintele american Joe Biden a fost protagonistul unei noi gafe miercuri, afirmând că omologul său rus Vladimir Putin „pierde războiul din Irak”, deși se referea la conflictul din Ucraina.

21:18Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a declarat miercuri seara că forțele rusești au efectuat noi atacuri în direcția orașelor Lîman, Bahmut și Marinka, unde încearcă să respingă forțele ucrainene pe poziții mai puțin avansate și pentrua duce la transferarea de trupe aici, care au fost alocate ofensivei Kievului.

20:51Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că Kievul se așteaptă ca la summitul NATO de la Vilnius, din iulie, să primească garanții că va fi invitată să se alăture Alianței după încheierea războiului cu Rusia, deoarece a îndeplinit cu succes toate cele trei premise necesare.

El a precizat că acestea sunt interoperabilitatea cu forțele Alianței, un sistem transparent de achiziții și controlul civil asupra forțelor armate. „Până în prezent, Ucraina a îndeplinit cu succes toate cele trei premise”, a subliniat el.

„Suntem realiști și nu cerem imposibilul. Prin urmare, așteptările noastre de la summitul NATO de la Vilnius sunt foarte realiste: să primim garanția unei invitații la NATO după victoria Ucrainei în război. Suntem gata să semnăm imediat protocolul de aderare pentru a începe procedura de ratificare și aderare finală”, a mai spus Oleksii Reznikov.

20:33ANALIZĂ: Ce urmează pentru gruparea Wagner după exilarea lui Evgheni Prigojin? Cel mai probabil scenariu

Deținuții ruși, eliberați să lupte în Ucraina, printre loialii lui Prigojin care au participat la revolta armată

20:00Comisarul militar ucrainean Ievhen Borisov, care a fost găsit deținând proprietăți de lux în Spania, a fost demis din funcția sa de șef al Centrului Teritorial de Recrutare și Sprijin Social al regiunii Odesa, relatează Ukrainska Pravda.

19:23Printre mercenarii Grupului Wagner care au capturat sâmbătă orașul rus Rostov-pe-Don într-o rebeliune armată eșuată au fost cel puțin trei infractori condamnați, a arătat o analiză Reuters cu ajutorul unui software de recunoaștere facială și analizarea înregistrărilor instanței și a rețelelor sociale.

18:23 Serviciile de urgență au spus că trupurile neînsuflețite a 11 persoane au fost recuperate de sub dărâmături în Kramatorsk până miercuri seara, la aproape 24 de ore după ce o rachetă a lovit restaurantul, transformându-l într-un morman de moloz.

Printre morți se numără cel puțin trei copii, printre care două gemene de 14 ani, iar 56 de persoane au fost rănite.

18:06Președintele american Joe Biden a declarat miercuri că președintele rus Vladimir Putin a devenit „un paria” în întreaga lume, dar este greu de spus dacă a fost slăbit de evenimentele recente care l-au implicat pe șeful grupului militant Wagner, relatează Reuters

Biden, vorbind cu reporterii la Casa Albă înainte de a pleca într-o călătorie la Chicago, a spus că Putin pierde în mod clar războiul din Ucraina și „pierde războiul acasă și a devenit un pic un paria în întreaga lume”.

Prigojin plănuia să îi captureze pe Șoigu și Gherasimov - WSJ

18:01 Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a plănuit inițal să îi captureze pe ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu, și pe șeful Statului Major General, Valeri Gheraismov, au spus oficiali occidentali, citați de Wall Street Journal, scrie CNN.

17:05Președintele Volodimir Zelenski a declarat miercuri că unii membri ai grupului de mercenari Wagner din Rusia au rămas în Ucraina, dar armata ucraineană crede că situația din nordul țării este sub control, relatează Reuters.

17:03Polonia și Lituania vor face tot ce le stă în putință pentru a se asigura că Ucraina devine membră a NATO cât mai curând posibil, a declarat miercuri președintele polonez Andrzej Duda, în timpul unei vizite la Kiev, relatează Reuters. Pe de altă parte, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a înțeles că nu se poate alătura NATO în timpul războiului, dar că Kievul dorește să primească un semnal că se poate alătura alianței militare după încheierea războiului.

„Vom face totul pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil”, a spus Duda într-o conferință de presă.

„Încercăm să ne asigurăm că deciziile luate la summitul (NATO) indică clar perspectiva aderării, purtăm discuții pe această temă cu aliații noștri”.

În același timp, Zelenski a spus că Ucraina dorește, de asemenea, garanții de securitate pentru perioada până când va putea adera la alianță.

16:50 Un pașaport care a fost găsit în timpul unei percheziții la biroul rus al liderului grupării Wagner, Evgheni Prigojin, era folosit de sosia acestuia pentru a intra în Lituania în 2020, în încercarea de a genera un scandal internațional, a anunțat miercuri serviciul de contrainformații al Lituaniei, relatează Reuters.

16:45Generalul-locotenent Alexander Travnikov, fostul șef al Universității din Sankt Petersburg a Ministerului rus de Interne, a fost implicat într-un accident cu un ATV în regiunea Leningrad și se află în stare critică, scrie presa de la Moscova. Cu toate că incidentul a avut loc în week-end, anunțul a fost făcut abia miercuri.

16:40Elveția a blocat compania de armament Ruag AG din a vinde aproape 100 de tancuri Leopard 1 într-o afacere care ar fi dus la trimiterea lor în Ucraina pentru războiul împotriva Rusiei.

16:07Serviciul ucrainean de contrainformații a anunțat că a arestat „un agent al serviciilor speciale rusești" pe care îl acuză că a ajutat Moscova să orchestreze atacul cu rachete care a ucis 10 persoane în orașul Kramatorsk, transmite The Guardian.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a declarat că bărbatul locuia în oraș și era angajat la o companie locală de transport de gaze.

„Agentul Federației Ruse va răspunde cu siguranță în fața instanței ucrainene. Dar detenția sa este, de asemenea, un semnal pentru toți ceilalți trădători care lucrează pentru inamic. Nu uitați - pedeapsa este inevitabilă!”, a spus Vasyl Malyuk, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei.

Cel puțin 14 soldați ruși au murit în timpul raidurilor din Belgorod, potrivit unui guvernator regional

15:41Cel puțin 14 soldați ruși au fost uciși în timpul unui raid transfrontalier efectuat la începutul acestei luni de milițiile anti-Kremlin formate din cetățeni ruși, au dezvăluit autoritățile regionale la aproape o lună de la incident, potrivit publicației independente The Moscow Times.

15:08Elveția a extins sancțiunile împotriva Rusiei, în conformitate cu cele mai recente pedepse impuse de Uniunea Europeană Moscovei după invazia Ucrainei, transmite Reuters.

Printre cei vizați se numără persoane, companii și organizații care sprijină deportarea ilegală a copiilor ucraineni în Rusia, se arată într-un comunicat citat de agenția de presă.

Printre acestea se numără, de asemenea, membri ai forțelor armate ruse, reprezentanți de frunte ai presei ruse controlate de stat și membri ai grupului de mercenari Wagner, care a organizat o revoltă la sfârșitul săptămânii trecute. Sancțiunile includ înghețarea activelor și interdicția de a călători și de a tranzita Elveția.

14:05Președintele polonez Andrzej Duda se află la Kiev pentru discuții cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, a anunțat miercuri biroul său, transmite Reuters.

„Discuțiile cu președintele Zelenski sunt legate de... situația actuală de pe front, inclusiv de amenințarea unui atac rusesc la centrala nucleară din Zaporojie. Vor fi discutate, de asemenea, pregătirile pentru summitul NATO din iulie", a scris biroul președintelui polonez.

14:00Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că relatările din presă potrivit cărora generalul Serghei Surovikin, supranumit „generalul Armaghedon”, fostul comandant al trupelor ruse din Ucraina, știa despre rebeliunea armată a lui Evgheni Prigojin sunt pure speculații, scrie Reuters.

13:40 Între timp, în Marea Neagră, România a condus un amplu exercițiu militar: Scafandrii români, împreună cu militari străini, s-au antrenat la mare adâncime și în luptă contra minelor - FOTO/VIDEO.

Atac rusesc în Harkov soldat cu trei morți

13:36Bilanțul atacului de la Kramatorsk a crescut la 10 morți și 61 de răniți, potrivit autorităților ucrainene.

Kremlinul a declarat miercuri că Rusia atacă doar ținte militare, nu și civile, atunci când a fost întrebat despre atacul cu rachete asupra unui restaurant aglomerat din orașul Kramatorsk, din estul Ucrainei, de marți seară, potrivit Reuters.

13:33Kremlinul apreciază eforturile Vaticanului de a contribui la soluționarea crizei ucrainene, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, care a confirmat sosirea la Moscova a unui emisar papal pentru discuții de pace, transmite Reuters.

„Apreciem foarte mult eforturile și inițiativele Vaticanului și salutăm aspirația papei de a contribui la încetarea conflictului armat (din Ucraina)", a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov în cadrul unui briefing.

Consilierul lui Putin pentru afaceri externe va purta discuții cu trimisul, cardinalul Matteo Zuppi, la cererea liderului de la Kremlin, a precizat Peskov.

13:19Trei persoane au murit după un atac al rușilor asupra regiunii Harkov, potrivit guvernatorului, transmite Reuters.

12:36Președintele rus Vladimir Putin a avut miercuri o convorbire telefonică cu regele Bahrainului, Hamad bin Isa al-Khalifa, a anunțat Kremlinul, potrivit Reuters.

Regele Bahrainului și-a exprimat sprijinul pentru măsurile luate de Putin pentru a pune capăt revoltei armate a luptătorilor Wagner de sâmbătă.

12:28VIDEO ​„Kalașnikovul zburător” face prăpăd pe front. La 16 luni de când Rusia a declanșat invazia, forțele ucrainene spun că Moscova își intensifică utilizarea dronelor kamikaze ieftine, capabile să distrugă echipamente mult mai valoroase și care nu sunt ușor de apărat, informează Reuters.

Bilanțul atacului de la Kramatorsk a crescut la 9 morți și 60 de răniți

11:23Cadavrul unui băiat a fost scos miercuri de sub dărâmături restaurantului din orașul Kramatorsk, atac miercuri de ruși, ridicând la nouă numărul morților, a declarat primarul orașului, informează Reuters.

Procurorul general a declarat că 60 de persoane au fost, de asemenea, rănite în atacul de marți seară, când o rachetă a lovit un restaurant aglomerat, iar oficialii au declarat că două fete de 14 ani și o fată de 17 ani se numără printre cei morți.

11:18Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, face miercuri o vizită neanunțată la Kiev, unde se va întâlni cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, în marja celei de-a 27-a aniversări a Constituției Ucrainei, potrivit serviciului de presă al lui Nauseda, citat de The Kyiv Independent.

10:45Pizzeria Ria din Kramatorsk, lovită de o rachetă rusească, era frecventată de jurnalişti şi militari / Personalități columbiene, printre zecile de răniți

10:35Probabilitatea ca Rusia să se retragă din acordul privind cerealele din Marea Neagră în luna iulie rămâne ridicată, deși discuțiile continuă, a relatat miercuri agenția rusă de știri RIA Novosti, citând o sursă anonimă, informează Reuters.

Moscova s-a plâns în repetate rânduri că nu primește ceea ce își dorește din acordul care a permis transportul de cereale din porturile ucrainene și care expiră la 18 iulie.

09:05 Un general rus știa că liderul mercenarilor, Evgheni Prigojin, plănuia să pornească o rebeliune armată împotriva conducerii militare a Rusiei, susțin oficiali americani pentru New York Times, potrivit Reuters.

08:28O companie de petrol rusească a solicitat PDVSA, companiei petroliere de stat a Venezuelei, permisiunea de a prelua controlul asupra exporturilor rezultate din activitățile comune derulate prin alte 5 companii cu capital mixt, scrie agenția Reuters, citând două surse implicate în discuții.

Ucraina nu a aruncat în luptă forțele antrenate în Occident

08:16Eliberarea mai multor sate aflate sub ocupație rusă în ultimele săptămâni nu reprezintă „evenimentul principal" în atacul planificat de Kiev, a declarat Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al apărării, pentru Financial Times, potrivit Reuters.

07:10Avioanele britanice Eurofighter au fost dislocate în urma unei alerte de reacție rapidă în contextul misiunii de poliție aeriană baltică (BAP), în cadrul căreia aeronavele NATO desfășoară misiuni de supraveghere și control în spațiul aerian al Estoniei, Letoniei și Lituaniei, potrivit Nation Word News, citat de Rador.

01:24Taiwanul afirmă că a reperat două nave de război rusești în largul coastei sale estice

Taiwanul a reperat marți două nave de război rusești în largul coastei sale estice și a trimis propriile avioane și nave pentru a le supraveghea, a declarat Ministerul Apărării de pe insulă, citat de Reuters.

00:20Zelenski, furios pe „sălbaticii ruși” după atacurile cu rachete asupra Kramatorskului

Volodimir Zelenski a condamnat atacurile cu rachete asupra orașului Kramatorsk, soldate cu cel puțin 4 morți și 42 de răniți

00:02Vecinii din Belarus "se confruntă cu un pericol și mai mare de instabilitate”

Președintele polonez Andrzej Duda a cerut un răspuns "foarte, foarte dur" din partea NATO în urma desfășurării de trupe Wagner în Belarus, potrivit Sky News.

"Acest lucru este cu adevărat grav și foarte îngrijorător și trebuie să luăm decizii foarte ferme", a spus el.

Preocupările sale au fost reluate de președintele lituanian Gitanas Nauseda, care a declarat reporterilor: "Dacă Wagner își desfășoară ucigașii în serie în Belarus, toate țările vecine se vor confrunta cu un pericol și mai mare de instabilitate."

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Zelenski, furios pe „sălbaticii ruși” după atacurile cu rachete asupra Kramatorskului. Volodimir Zelenski a condamnat atacurile cu rachete asupra orașului Kramatorsk, soldate cu cel puțin 8 morți și 56 de răniți.
  • O zonă de restaurante aglomerată din oraşul Kramatorsk din estul Ucrainei a fost lovită de rachete, potrivit oficialilor ucraineni, citaţi de BBC.
  • Președintele rus Vladimir Putin a anunțat marți după-amiaza o supriză pentru fostul său „bucătar”, Evgheni Prigojin, declarând că firma de catering Concordia a șefului mercenarilor Wagner va fi investigată de autoritățile ruse
  • Statele Unite au anunţat marţi că vor furniza Ucrainei noi echipamente militare în valoare de până la 500 de milioane de dolari (456 de milioane de euro), scrie AFP. Noul ajutor include vehicule de luptă Bradley şi transportoare blindate pentru trupe Stryker, precum şi muniţie pentru lansatoarele multiple de rachete Himars, a precizat Pentagonul într-un comunicat.
  • Prima vizită la Moscova a unui reprezentant al Sfântului Scaun de la invazia Ucrainei de către Rusia. Cardinalul italian Matteo Zuppi, emisarul Papei Francisc pentru pace în Ucraina, urmează să efectueze miercuri o vizită la Moscova, anunţă Vaticanul, la trei săptămâni după o vizită la Kiev
  • Ucraina crede că va avea avioane de luptă F-16 până la sfârșitul anului. Un consilier prezidențial ucrainean de rang înalt și-a exprimat încrederea că țara sa va primi avioane de luptă F-16 construite de SUA în următoarele luni, potrivit Sky News.
  • O provocare la adresa lui Putin este doar o chestiune de timp, spune ministrul de externe al Ucrainei
  • Dictatorul bielorus Aleksandr Lukașenko a confirmat oficial marți după-amiaza că șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, se află pe teritoriul țării sale, relatează Reuters, citând agenția Belta de la Minsk.

----------------

Evenimentele de marți privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro