Taiwanul a reperat marți două nave de război rusești în largul coastei sale estice și a trimis propriile avioane și nave pentru a le supraveghea, a declarat Ministerul Apărării de pe insulă, citat de Reuters.

Piloți taiwanezi fugind pentru a decola cu avioane de luptă ale țăriiFoto: Sam Yeh / AFP / Profimedia

Într-o declarație făcută marți seara târziu, ministerul a precizat că cele două fregate au navigat în direcția nordică în largul coastei de est a Taiwanului și apoi „au plecat din zona noastră de răspuns” în direcția sud-estică, în largul orașului portuar Suao, unde se află o importantă bază navală taiwaneză.

Armata taiwaneză a trimis avioane și nave pentru a veghea și a activat sistemele de rachete de la țărm, a adăugat aceasta, fără a oferi mai multe detalii.

Agenția rusă de știri Interfax a relatat marți că un detașament de nave ale Flotei rusești din Pacific a intrat în părțile sudice ale Mării Filipinelor pentru a îndeplini sarcini în cadrul unui pasaj maritim cu rază lungă de acțiune.

Taiwanul s-a alăturat Statelor Unite și aliaților săi în adoptarea unor sancțiuni de amploare împotriva Rusiei după invazia acesteia în Ucraina.

Taiwanul guvernat democratic, pe care China îl consideră teritoriu propriu, a raportat în mod regulat, în ultimii trei ani, că nave ale marinei chineze și avioane ale forțelor aeriene chineze au operat în jurul insulei, în timp ce Beijingul încearcă să își impună pretențiile teritoriale.