Ungaria l-a primit miercuri într-o vizită oficială pe Mihail Murașko, ministrul rus al sănătății, guvernul de la Budapesta declarând că dorește păstrarea canalelor de comunicare cu Moscova deschise, relatează Reuters.

Mihail Murasko alaturi de ministrul ungar de externe Peter SzijjartoFoto: Noemi Bruzak / Associated Press / Profimedia Images

Agenția Reuters notează că Ungaria este singurul stat din Uniunea Europeană și NATO care menține legături apropiate cu Rusia după declanșarea invaziei în Ucraina anul trecut în condițiile în care Austria, o altă țară criticată din cauza relațiilor cu Moscova, nu este membră a alianței nord-atlantice.

Vizita făcută miercuri de ministrul rus la Budapesta a fost cu atât mai neobișnuită întrucât el a fost primit nu de către ministrul ungar al sănătății, ci de șeful diplomației ungare, care a organizat o conferință de presă comună cu acesta.

Peter Szijjarto a declarat în cadrul conferinței că Ungaria dorește să „păstreze deschise canalele de comunicare” cu Rusia și să urmeze calea „cooperării de bun-simț și pragmatice”.

El a condamnat în termeni generali războiul din Ucraina și a făcut apel la negocieri de pace. Szijjarto nu a condamnat explicit Rusia pentru începerea războiului, însă a criticat livrările de armament occidental către Kiev.

„Condamnăm războiul în cea mai categorică manieră, dar în același timp credem că livrările de arme prelungesc războiul”, a spus el, reiterând că Budapesta nu va trimite arme Ucrainei.

Șeful diplomației ungare a vorbit de proiectele comune cu Rusia

Szijjarto a mai spus că se așteaptă ca Rosatom, compania nucleară a statului rus, să construiască două reactoare noi pentru centrala de la Paks până în 2030, respectiv 2031, ca parte a contractului încheiat în 2014, dar care până acum s-a confruntat cu întârzieri majore.

Ministrul de externe de la Budapesta a reiterat de asemenea că Ungaria nu va susține deblocarea următoarei tranșe de fonduri pregătite de Uniunea Europeană pentru Ucraina până când guvernul de la Kiev nu va înlătura banca ungară OTP de pe lista sa a „sponsorilor internaționali ai războiului”.

În ceea ce-l privește pe Murașko, acesta a declarat în cadrul conferinței de presă că Moscova ca continua să susțină activitățile companiilor ungare în Rusia și și-a exprimat încrederea în finalizarea celor două reactoare nucleare de la Paks.

„Paks este un proiect pe care îl implementăm împreună și ambele părți sunt interesate în realizarea acestui proiect în conformitate cu acordul”, a spus el prin intermediul unui translator.

Mihail Murașko a fost primit la Budapesta la doar o zi după ce guvernul ungar a anunțat că va aproba aderarea Suediei la NATO doar după ce Turcia, cealaltă țară care se opune intrării țării nordice în alianță, va renunța la obiecțiile sale.

„Dacă există mișcare acolo [de partea turcă], atunci bineînțeles că ne vom respecta angajamentul că Ungaria nu va întârzia aderarea vreunei țări”, a declarat Peter Szijjarto marți la Budapesta.

Urmărește ultimele evoluții din a 497-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.