Contraofensiva ucraineană a fost „deosebit de fructuoasă" în ultimele zile, iar trupele Kievului își îndeplinesc principalele sarcini, a declarat Oleksii Danilov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare. „În acest stadiu al ostilităților active, forțele de apărare ale Ucrainei îndeplinesc sarcina numărul unu - distrugerea la maximum a efectivelor, echipamentelor, depozitelor de combustibil, vehiculelor militare, posturilor de comandă, artileriei și forțelor de apărare aeriană ale armatei ruse", a spus Danilov.

Soldați ucraineni cu un tun autopropulsat Gvozdika pe frontul din VuhledarFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

07:45 Noul articol LIVE, cu evenimentele de joi, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Biden s-a opus ca secretarul britanic al apărării să fie următorul șef al NATO - rapoarte. Președintele a refuzat să îl susțină pe Wallace după ce Marea Britanie a început să antreneze piloți ucraineni pe avioane de luptă F-16 fără permisiunea Casei Albe, potrivit Telegraph.
  • Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a amenințat din nou că Rusia ar putea folosi arme nucleare, vorbind de încheierea războiului din Ucraina în „stil american” și afirmând că în anumite condiții el s-ar putea sfârși în câteva zile chiar.
  • Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu: Persoane sub statut de diplomaţi ai Federaţiei Ruse ajung în Transnistria. Numai de diplomaţie nu se ocupă
  • Ce părere au locuitorii din Zaporojie despre știrile privind complotul nuclear? În timp ce experții ONU verificau miercuri acuzațiile schimbate de Ucraina și Rusia, oamenii din regiunea centralei au rămas calmi.
  • Elena Milaşina, jurnalista de investigaţie de la publicaţia independentă Novaia Gazeta, care a fost bătută crunt marţi în Cecenia, a fost transferată într-un spital din Moscova, a a anunțat miercuri Dmitri Muratov, redactorul-şef al Novaia Gazeta, laureat al Premiului Nobel pentru Pace.
  • O tânără ucraineancă care și-a pierdut piciorul într-un atac în regiunea Odesa, din sudul țării, anul trecut, a câștigat o medalie de aur la prima sa competiție de gimnastică, după ce și-a depășit handicapul
  • Doi răniți în urma unui atentat sinucigaș cu bombă la un tribunal din Kiev. Două persoane au fost rănite miercuri după ce un bărbat s-ar fi aruncat în aer într-un tribunal districtual din Kiev, a declarat ministrul ucrainean de interne.
  • Bulgaria nu va mai sta cu „ochii larg închişi” la interferenţele Rusiei, promite noul premier Nikolai Denkov. Una dintre priorităţile guvernului bulgar este o reformă amplă a serviciilor de informaţii pentru a îndepărta agenţii Moscovei.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 497, LIVETEXT:

01:28Situaţia privind drepturile omului în Belarus este „catastrofală” şi continuă să se înrăutăţească, arată raportoarea specială a ONU în această ţară.

01:01 Loviturile ucrainene din Donețk au provocat un incendiu la un depozit de petrol, potrivit agenției de presă de stat rusești

Atacurile ucrainene cu HIMARS au provocat un incendiu la un depozit de petrol în districtul Makiivka din Donețk, ocupat de Rusia, a anunțat miercuri agenția de presă de stat rusă RIA Novosti.

O înregistrare video postată de RIA arată flăcări mari și coloane de fum, cu un camion de pompieri care se îndreaptă spre flăcări. Luptătorii ucraineni au folosit HIMARS pentru a efectua mai multe lovituri asupra depozitului de petrol, potrivit agenției de știri.

00:19Casa Albă continuă să monitorizeze condițiile de la centrala nucleară din Zaporojie.

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a declarat că experții săi aflați la Zaporojie nu au observat încă niciun indiciu privind existența unor mine sau explozibili la centrală, dar că au nevoie de mai mult acces.

Biden s-a opus ca britanicul Ben Wallace să fie următorul șef al NATO

23:28Biden s-a opus ca secretarul britanic al apărării să fie următorul șef al NATO - rapoarte

Secretarul britanic al apărării Ben Wallace și-a exprimat de mult timp interesul de a deveni următorul secretar general al NATO, dar Joe Biden s-a opus, potrivit unor rapoarte.

Președintele a refuzat să îl susțină pe Wallace după ce Marea Britanie a început să antreneze piloți ucraineni pe avioane de luptă F-16 fără permisiunea Casei Albe, potrivit Telegraph.

22:42Ce părere au locuitorii din Zaporojie despre știrile privind complotul nuclear?

În timp ce experții ONU verificau miercuri acuzațiile schimbate de Ucraina și Rusia, oamenii din regiunea centralei au rămas calmi, potrivit Sky News.

„Cred că cei care s-au pregătit nu ar trebui să se teamă”, a declarat Olena Havrilenko, un medic în vârstă de 55 de ani care locuiește la 75 de mile nord de centrală.

22:27Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu: Persoane sub statut de diplomaţi ai Federaţiei Ruse ajung în Transnistria. Numai de diplomaţie nu se ocupă

22:11Biden: SUA „sprijină pe deplin” aderarea Suediei la NATO

Statele Unite „sprijină pe deplin” aderarea Suediei la NATO, a declarat miercuri președintele Joe Biden în timp ce vorbea alături de premierul țării, Ulf Kristersson. „Suedia este un partener capabil și angajat”, a declarat Biden în comentariile din Biroul Oval.

„Concluzia este că Suedia va face alianța noastră mai puternică”. Biden a spus că Suedia are „același set de valori pe care le avem în NATO” și că „așteaptă cu adevărat, cu nerăbdare, aderarea dumneavoastră”, potrivit CNN.

21:40 Elena Milaşina, jurnalista de investigaţie de la publicaţia independentă Novaia Gazeta, care a fost bătută crunt marţi în Cecenia, a fost transferată într-un spital din Moscova, a a anunțat miercuri Dmitri Muratov, redactorul-şef al Novaia Gazeta, laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Atentat sinucigaș cu bombă la un tribunal din Kiev

21:22O tânără ucraineancă care și-a pierdut piciorul într-un atac în regiunea Odesa, din sudul țării, anul trecut, a câștigat o medalie de aur la prima sa competiție de gimnastică, după ce și-a depășit handicapul, potrivit Sky News.

Oleksandra Paskal, în vârstă de șapte ani, a suferit multiple răni și a rămas blocată sub dărâmături atunci când un centru de recreere a fost atacat în luna mai a anului trecut.

20:39Doi răniți în urma unui atentat sinucigaș cu bombă la un tribunal din Kiev

Două persoane au fost rănite miercuri după ce un bărbat s-ar fi aruncat în aer într-un tribunal districtual din Kiev, a declarat ministrul ucrainean de interne.

„Un atacator a murit la fața locului. Potrivit informațiilor preliminare, acesta s-a aruncat în aer”, a declarat ministrul de interne Ihor Klymenko pe rețelele de socializare, adăugând că doi ofițeri de poliție au fost răniți.

19:55O explozie „extraordinară” a avut loc într-un tribunal din Kiev, potrivit autorităților. Poliția ucraineană investighează incidentul de la tribunalul Shevchenkivskyi, potrivit Ministerului de Interne.

Ihor Klymenko, ministrul de interne, a calificat acest fapt drept „un eveniment extraordinar”. „Detaliile sunt în curs de clarificare. Rămâneți calmi și nu vă apropiați de locul faptei”.

19:40 Bulgaria nu va mai sta cu „ochii larg închişi” la interferenţele Rusiei, promite noul premier Nikolai Denkov. Una dintre priorităţile guvernului bulgar este o reformă amplă a serviciilor de informaţii pentru a îndepărta agenţii Moscovei.

Experții AIEA spun că nu au observat explozibili la centrala Zaporojie, dar au nevoie de acces suplimentar pentru a confirma

19:18 Experții de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), organismul de supraveghere nucleară al ONU, aflați la centrala nucleară ucraieană Zaporojie, ocupată de ruși, nu au observat încă niciun indiciu privind existența unor mine sau explozibili la centrală, dar au nevoie de „mai mult acces” pentru a fi siguri, a transmis miercuri AIEA.

„Experții AIEA au solicitat un acces suplimentar, care este necesar pentru a confirma absența minelor sau a explozibililor”, a precizat Agenția ONU pentru energia atomică într-un comunicat. „În special, este esențial accesul la acoperișurile reactoarelor 3 și 4, precum și accesul la parte din zona turbinelor și la unele părți ale sistemului de răcire de la centrală”.

18:47 Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a amenințat din nou că Rusia ar putea folosi arme nucleare, vorbind de încheierea războiului din Ucraina în „stil american” și afirmând că în anumite condiții el s-ar putea sfârși în câteva zile chiar.

17:54Ucraina raportează mai multe „succese parţiale” la sud de Bahmut

17:22Un consilier al lui Zelenski îl critică pe şeful AIEA pentru gestionarea situaţiei de la centrala nucleară Zaporojie

17:00Ministerul german al apărării a respins miercuri cererea guvernului român de a staţiona trupe pe teritoriul României, după ce premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre acest lucru cu o zi în urmă.

Kievul consideră „puțin probabil” ca arme nucleare ruse să fie deja în Belarus

16:45VIDEO „Blyat, sunt vechi ca r****** de mamut”: O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare rusești a surprins încă un lot de tancuri T-54/55 trimise spre frontul din Ucraina, scoaterea acestor vehicule de luptă din depozitele militare fiind ironizată inclusiv de către trecătorii ruși care le-au văzut transportate pe șinele de cale ferată.

15:56 „Jumătate din Rusia l-a susținut pe Prigojin. Jumătate din Rusia l-a susținut pe Putin", a declarat Zelenski într-un interviu pentru CNN.

„Unele dintre regiunile rusești făceau echilibristică între timp, fără să știe cu siguranță pe cine să susțină. Vedem cu toții acest lucru care arată că jumătate din populația rusă are îndoieli serioase", a adăugat el.

15:45 Ministrul turc de externe Hakan Fidan a vorbit la telefon cu secretarul de stat american Antony Blinken și a discutat despre acordul privind cerealele din Marea Neagră, a declarat miercuri pentru Reuters o sursă din cadrul Ministerului turc de Externe. Cei doi au discutat, de asemenea, despre extinderea NATO, a precizat sursa.

15:33 Armata ucraineană crede că este „puțin probabil” ca arme nucleare ruse să fie deja în Belarus, transmite Kyiv Independent.

„Este necesar să se creeze condiții speciale pentru depozitarea munițiilor nucleare, să se realizeze o bază pentru întreținerea lor. Acesta este un proces tehnologic foarte complex", a declarat adjunctul șefului Statului Major General, Oleksii Hromov.

Ministru rus, în vizită oficială la Budapesta

15:20 Rebeca Grynspan, secretarul general al Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare, ar putea vizita Rusia înainte de expirarea acordului privind cerealele din Marea Neagră.

„Vom lua în considerare posibilitatea de a merge la Moscova în zilele care au mai rămas, dar acest lucru nu a fost confirmat încă", a declarat ea la Geneva.

14:52 Ungaria l-a primit miercuri într-o vizită oficială pe Mihail Murașko, ministrul rus al sănătății, guvernul de la Budapesta declarând că dorește păstrarea canalelor de comunicare cu Moscova deschise. Murașko a susținut o conferință de presă comună cu ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.

14:41 Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că forțele rusești au lovit trei grupuri ale armatei ucrainene în apropiere de Bahmut, pe fondul unor rapoarte contradictorii privind luptele din zonă, transmite Reuters.

Ministerul nu a făcut niciun comentariu în informarea sa zilnică cu privire la relatările potrivit cărora forțele rusești s-au retras din satul Klishchiivka, la sud-vest de Bahmut, negate de un oficial rus instalat în estul Ucrainei. Kievul a afirmat că forțele sale au avut „succes parțial" în zona Klishchiivka.

14:32 Un incediu major are loc în Sankt Petersburg, există informații neconfirmate că ar fi vorba de un depozit de cauciucuri.

Cum încearcă Ucraina să contracareze amenințarea contra armelor sale de mare valoare

14:11 Fostul purtător de cuvânt electoral al lui Vladimir Putin a fost numit la conducerea agenției de presă de stat TASS, potrivit unui ordin guvernamental publicat miercuri.

Premierul Mihail Mișușin a semnat un ordin prin care îl demite pe Serghei Mihailov din funcția de director general al TASS și îl numește în locul său pe Andrei Kondrașov.

Mihailov ocupa funcția de director general din 2012. Kondrașov, în vârstă de 50 de ani, este un jurnalist al televiziunii de stat care în 2018 a lucrat ca secretar de presă al biroului electoral al lui Putin.

14:00Reportaj: Cum încearcă Ucraina să contracareze principala amenințare la adresa armelor valoroase primite din Occident

13:33 Summitul NATO de săptămâna viitoare trebuie să ofere „garanții reale de securitate" Ucrainei, a declarat miercuri premierul italian Giorgia Meloni.

Luând cuvântul la Varșovia alături de premierul polonez Mateusz Morawiecki, Meloni a declarat că Italia și Polonia „sunt perfect de acord" în această privință. Liderii NATO se reunesc la Vilnius în perioada 11-12 iulie.

Situația este tensionată la centrala Zaporojie, susține Kremlinul

13:19 Amenințarea unui fel de sabotaj ucrainean la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, ocupată de Rusia, este mare și se iau măsuri pentru a contracara o astfel de amenințare, a susținut miercuri Kremlinul.

„Situația este destul de tensionată, deoarece există într-adevăr o mare amenințare de sabotaj din partea regimului de la Kiev, care ar putea avea consecințe catastrofale", a spus el. Peskov nu a prezentat dovezi care să susțină afirmația sa privind amenințarea ucraineană, notează Reuters.

13:00 Xi Jinping l-a avertizat personal pe Vladimir Putin să nu folosească arme nucleare în Ucraina, ceea ce indică faptul că Beijingul nutrește îngrijorări cu privire la războiul Rusiei, chiar dacă oferă sprijin tacit Moscovei, potrivit unor oficiali occidentali și chinezi, citați de Financial Times.

Mesajul față în față a fost transmis în timpul vizitei de stat a președintelui chinez la Moscova în luna martie, au adăugat sursele FT, una dintre primele călătorii ale lui Xi în afara Chinei după ani de izolare în cadrul politicii sale de zero-Covid.

De atunci, oficialii chinezi și-au asumat în privat meritul de a-l fi convins pe președintele rus să renunțe la amenințările sale voalate de a folosi o armă nucleară împotriva Ucrainei, au mai spus sursele citate.

12:55 De la declanșarea războiului din Ucraina, 4.421 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România, conform informațiilor transmise miercuri de Inspectoratul General pentru Imigrări.

De asemenea, din 18 martie 2022 și până în prezent au fost emise 137.227 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 143 fiind acordate în ultimele 24 de ore. La acest moment, gradul de ocupare în centrele de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 31,6%.

Chinezii nu cred că sistemul Patriot a doborât rachete Kinjal

14:02 Reportaj: Cum încearcă Ucraina să contracareze principala amenințare la adresa armelor valoroase primite din Occident

12:53 Li Hui, reprezentantul special al Chinei pentru probleme eurasiatice, și-a exprimat scepticismul în timpul vizitei pe care a efectuat-o la Kiev că sistemul Patriot american a fost folosit de ucraineni pentru a doborî rachete hipersonice Kinjal ale Rusiei.

12:47 Kremlinul a afirmat miercuri că nu a luat o decizie finală cu privire la prelungirea acordului privind cerealele din Marea Neagră. Dmitri Peskov a declarat presei că nu a fost anunțată încă nicio decizie oficială cu privire la prelungirea sau nu a acordului, care permite exportul în siguranță de cereale din Ucraina.

Rusia a spus în mod constant că este pesimistă cu privire la perspectivele de reînnoire a acordului după 17 iulie din cauza obstacolelor în calea propriilor sale exporturi de cereale și îngrășăminte. Dar Peskov a declarat că încă mai este timp pentru ca Occidentul să îndeplinească acele părți ale acordului care privesc Rusia.

12:01 Serviciul de securitate rus FSB a transmis miercuri că a reținut un bărbat suspectat că plănuia să distrugă o instalație energetică de pe insula Sahalin din largul coastei rusești a Pacificului.

FSB a publicat o înregistrare video în care se arată ceea ce ar fi dispozitive explozive improvizate și diverse substanțe chimice în casa bărbatului, despre care a spus că este un adept al „neonazismului ucrainean".

11:51VIDEO O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată că militarii ucraineni n-au renunțat la folosirea munițiilor improvizate împotriva vehiculelor de luptă rusești, aceștia reușind să distrugă în mod spectaculos un tanc T-80U rusesc cu o grenadă lansată din dronă.

Rușii aduc pe front mai mulți ceceni și deținuți

11:46 Ungaria se așteaptă ca firma rusă Rosatom să construiască două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks până în 2030 și 2031, a declarat miercuri ministrul de externe Peter Szijjarto, după ce s-a întâlnit cu ministrul rus al sănătății. Szijjarto a susținut o conferință de presă comună cu ministrul rus al sănătății, Mihail Murașko, la Budapesta.

11:24 Ministrul transporturilor și comunicațiilor din Belarus, Aleksei Avramenko, a murit brusc la vârsta de 47 de ani, transmite agenția de stat belarusă Belta, fără să dea detalii despre circumstanțele decesului.

11:12 Rusia se pregătește să trimită mai mulți luptători ceceni și deținuți în Ucraina pentru a umple golurile lăsate de mercenarii Wagner care au fost retrași de pe câmpul de luptă, consideră oficiali europeni din domeniul informațiilor citați de Bloomberg.

În condițiile în care Ucraina raportează că ofensiva sa avansează spre orașul Bahmut, unitățile rusești riscă să fie suprasolicitate, potrivit oficialilor, care au cerut să nu fie identificați pentru că informațiile nu sunt publice. Rusia a desfășurat un număr mare de trupe la Bahmut după ce Wagner și-a anunțat retragerea din oraș la sfârșitul lunii mai, lăsând goluri în zonele ocupate din sudul Ucrainei, potrivit surselor Bloomberg.

Alarmă aeriană în mai multe regiuni

11:03 Un clip apărut online pare să confirme că ucrainenii au lovit azi-noapte un depozit de muniții rusesc în Makiivka. Oficialii trupelor de ocupație ruse au susținut că a fost lovit un spital, însă exploziile secundare indică faptul că acolo era o cantitate mare de muniție.

10:52 Alarmă aeriană în regiunile sudice Herson, Nikolaev și Odesa, locuitorii sunt îndemnați să meargă imediat în adăposturi. Potrivit televiziunii publice Suspilne ar putea fi vorba de lansări de către ruși de rachete de croazieră Kalibr.

10:51 FOTO O parte a angajaților din imperiul media al lui Evgheni Prigojin au primit un „pachet de despărțire” drept cadou după ce șeful mercenarilor Wagner s-a refugiat în Belarus și a fost nevoit să își închidă afacerile din Rusia.

10:49 Un număr crescut de infecții intestinale, posibil holeră, a fost observat în localitățile ocupate Skadovsk și Henichesk din regiunea Herson, a raportat miercuri Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Autoritățile" de ocupație instalate de Rusia nu recunosc aceste probleme, încercând să ascundă înrăutățirea situației sanitare din regiune, se arată în raport. Cu toate acestea, ocupanții ruși și familiile lor primesc în secret vaccinări împotriva holerei. (Kyiv Independent)

Rubla a luat-o iar la vale

10:32 Rubla rusă s-a depreciat miercuri, revenind spre pragul de 90 de unități pentru un dolar, în condițiile în care cererea de valută depășește oferta, iar tulburările politice interne de luna trecută mențin apetitul pentru risc la un nivel scăzut.

La ora 07:18 GMT (10:18 în România), rubla era cu 0,8% mai slabă față de dolar, la 89,92, după ce în ședința precedentă atinsese un minim al ultimelor 15 luni de 90,1950 ruble pentru un USD.

Controalele de capital au ajutat la protejarea rublei în cele 16 luni de când Rusia a invadat Ucraina, dar marșul eșuat al liderului mercenar Evgheni Prigojin spre Moscova a avut efect pe piețe și a ridicat întrebări cu privire la controlul lui Vladimir Putin asupra puterii.

Rubla a pierdut mai mult de 9% în iunie și a scăzut cu aproximativ 20% până acum în acest an, fiind una dintre cele mai slabe monede din lume. (Reuters)

10:24 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 670 de soldați, 3 tancuri, 9 alte blindate de luptă, 36 de piese de artilerie, 9 lansatoare multiple de rachete, 22 diferite vehicule, 1 sistem antiaerian și 8 echipamente speciale.

Panică în rândul locuitorilor din zona centralei Zaporojie

09:43 Oamenii au început să fugă din regiunea din jurul centralei nucleare Zapororojie după ce acuzațiile venite din ambele părți au dus la panică în rândul ucrainenilor, care se tem că o posibilă operațiune sub steag fals este iminentă.

Dominic Waghorn, editorul pentru afaceri internaționale al Sky News, spune că Rusia a mai creat un precedent pentru un astfel de eveniment, odată cu aruncarea în aer a barajului Kakhovka.

„Intensificarea anxietății [în rândul ucrainenilor] a venit după afirmațiile rusești de pe bloguri potrivit cărora ucrainenii plănuiesc să atace centrala. Când rușii îi acuză pe ucraineni că se pregătesc să facă ceva, este adesea un semn că sunt pe cale să facă ei înșiși acel lucru, așa cum am văzut cu barajul Kakhovka", a adăugat Waghhorn.

09:14 Regiunile rusești Kursk și Belgorod au fost atacate de forțele ucrainene de peste graniță în primele ore ale zilei de miercuri, au declarat guvernatorii regiunilor.

„Atacul asupra orașului Valuyiki a durat mai mult de o oră", a scris guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, pe Telegram, adăugând că o femeie a suferit răni provocate de șrapnel la nivelul pieptului.

Gladkov a afirmat că forțele de apărare ruse au doborât trei obiecte aeriene, inclusiv o dronă. De asemenea, forțele ucrainene au tras de 12 ori cu lansatoare de rachete Grad, a mai spus el. Cel puțin opt case private ar fi fost avariate în urma atacurilor.

Separat, Roman Starovoyt, guvernatorul regiunii Kursk, situată la nord de Belgorod și care se învecinează de asemenea cu Ucraina, a declarat că o școală și o casă privată au fost avariate când satul Tyotkino a fost vizat de tiruri, fără a preciza forma atacului. (Reuters)

Atac ucrainean în Makiivka

09:05 Evaluarea britanică de miercuri dimineață:

  • „Generalul Serghei Surovikin, comandantul-șef al Forțelor Aerospațiale Ruse și comandantul adjunct al forțelor ruse din Ucraina, nu a mai fost văzut în public de la revolta din 23-24 iunie 2023 a Grupului Wagner.
  • De asemenea, ministrul adjunct al apărării, generalul-colonel Yunus-bek Yevkurov, a lipsit cu desăvârșire de la o apariție televizată a conducerii Ministerului Apărării de luni.
  • Relatările privind arestarea lui Surovikin nu pot fi confirmate, dar autoritățile probabil că sunt suspicioase în legătură cu asocierea sa îndelungată cu Wagner, ce datează încă de pe vremea misiunii sale din Siria, în2017.
  • În mod similar, Evkurov a fost filmat în timp ce vorbea cu patronul Wagner, Evgheni Prigozhin, în timpul preluării fără probleme a Rostov-on-Don de către grupare.
  • Deși este cunoscut în Occident mai ales pentru reputația sa brutală, Surovikin este unul dintre cei mai respectați ofițeri superiori din cadrul armatei ruse; orice sancțiune oficială împotriva sa este posibil să creeze diviziuni.
  • Suspiciunile care ar putea plana asupra ofițerilor superiori în activitate evidențiază modul în care insurecția eșuată a lui Prigozhin a agravat faliile existente în cadrul comunității de securitate națională a Rusiei.”

08:47 Armata ucraineană a afirmat marți seara noapte că a distrus o formațiune a forțelor rusești în Makiivka (regiunea Donețk), în timp ce oficiali din Rusia au susținut că un civil a murit și 36 au fost răniți în atacurile Kievului.

„Ca urmare a tirurilor de precizie efectuate de unitățile Forțelor de Apărare, o altă formațiune de teroriști ruși din Makiivka, ocupată temporar, a încetat să mai existe", a declarat biroul de comunicare strategică al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Premierul Mișustin susține că economia rusă merge surprinzător de bine

08:41„Nu indică un impas”: Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului despre ritmul lent al contraofensivei și despre comparația cu campania de toamnă din Herson

07:44 „Dragă Vladimir Vladimirovici...” Premierul Mișustin i-a raportat lui Putin că economia Rusiei merge surprinzător de bine

07:06 Banca Italiei anunţă că a îngheţat active rusești în valoare de 2 miliarde de euro. Vile, iahturi, mașini de lux și lichidități de aproximativ 2 miliarde de euro. Aceasta este valoarea totală estimată a resurselor economice înghețate cetățenilor ruși și belaruşi din cauza sancțiunilor aplicate în urma agresiunii împotriva Ucrainei

00:52 Într-o conversație telefonică purtată marți, președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat sprijinul pentru omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, care solicită angajamente clare din partea NATO la viitorul summit al Alianței, care va avea loc la 11 și 12 iulie.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

-----------------

Evenimentele de marți privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro