O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată că militarii ucraineni n-au renunțat la folosirea munițiilor improvizate împotriva vehiculelor de luptă rusești, aceștia reușind să distrugă în mod spectaculos un tanc T-80U rusesc cu o grenadă lansată din dronă.

Tancul T-80U a fost ras de pe fata pamantuluiFoto: Captura video - OSINTTechnical

Lovitura a fost revendicată de către Brigada 27 „Pecersk” din cadrul Gărzii Naționale a Ucrainei, filmarea arătând cum lovitura pe timp de noapte a dus la detonarea catastrofală a munițiilor aflate la bordul tancului T-80 rusesc.

Potrivit site-ului independent Oryx, aceasta ar fi a 94-a lovitură confirmată a ucrainenilor împotriva unui tanc T-80U rusesc, o variantă îmbunătățită a tancului T-80 original care a intrat în dotarea forțelor armate sovietice în 1976.

Se crede că Rusia mai avea în serviciul activ al forțelor sale armate în jur de 200 de tancuri T-80 înainte de începerea războiului din Ucraina, în timp ce alte aproximativ 5.000 de unități se aflau în depozitare pe termen lung, având nevoie de recondiționare și modernizări. Nu este clar câtre dintre ele au fost între timp pregătite pentru a fi trimise pe front.

Modelul T-80U a fost recepționat de armata sovietică în 1985, modelul având o turelă mai bună, sistem de țintire modernizat și blindaj reactiv de tip Kontakt-5. Începând cu anul 1990 modelele T-80U au fost dotate și cu rachete antitanc.

O înregistrare video separată a surprins de asemenea cum ucrainenii au lovit tot cu o grenadă lansată din dronă un 2S1 „Gvozdika”, un obuzier autopropulsat cu calibrul de 122 mm ce a intrat în dotarea URSS în 1972. Lovitura respectivă a provocat de asemenea o detonare catastrofală a munițiilor aflate în interiorul vehicului de luptă rusesc:

Diferența dintre munițiile improvizate lansate din dronă și dronele „kamikaze”

Aceste filmări confirmă că militarii ucraineni apelează în continuare la muniții improvizate pe front în condițiile în care majoritatea înregistrărilor video apărute în ultimele luni cu lovituri împotriva unor tancuri sau blindate rusești au fost efectuate cu artileria sau drone „kamikaze”.

Cele din urmă au avantajul că pot fi ghidate înspre vehiculele de luptă rusești pentru a lovi ținte aflate în mișcare, lucru imposibil în cazul munițiilor improvizate lansate din dronă.

Chiar dacă militarii ucraineni au perfecționat de-a lungul lunilor trecute după declanșarea invaziei această tehnică a folosirii dronelor pentru a lansa grenade de mână și alte tipuri de muniții improvizate, ea este eficace doar împotriva unor ținte statice dintr-un motiv evident: odată ce aceasta pleacă din loc, tirul este imposibil de reglat.

Însă în timp ce dronele kamikaze pot lovi ținte mobile, folosirea munițiilor improvizate are marele atu că poate scoate definitiv din luptă tancuri rusești avariate în valoare de milioane de ruble, care altfel ar putea fi recuperate și reparate de inginerii armatei ruse, cu muniții extrem de ieftine.

Urmărește ultimele evoluții din a 497-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.