Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, a declarat marți că Rusia a repurtat o nouă victorie împotriva „Occidentului colectiv”, afirmând că țările din Vest au fost împiedicate din a „anula” cultura rusă, relatează Lenta.

Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a MAE rusFoto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

Ea a făcut comentariile după încheierea Concursului Internațional P.I Ceaikovski, o competiție de muzică clasică organizată o dată la 4 ani la Moscova sau Sankt Petersburg, Zaharova afirmând că acesta a răspuns „în mod adecvat” celor care au încercat să anuleze cultura rusă.

„Toate încercările occidentalilor de a strica festivalul de muzică în spiritul 'culturii anulării' au fost în zadar”, a jubilat ea, susținând că juriul a selectat 236 de tineri interpreți din 23 de țări și „toți au venit în Rusia”.

„Potrivit datelor noastre, emisiunile au strâns peste 50 de milioane de spectatori din 102 țări. Au fost doborâte toate recordurile din istoria acestui eveniment cultural”, a mai spus purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Zaharova a spus că în aceste condiții concursul a devenit principala competiție muzicală din lume, în pofida „previziunilor negative” din presa occidentală, despre care afirmă că a încercat să inducă ideea că el nu va mai fi organizat.

„Cred că acest eveniment este un succes uriaș pentru organizatori, care au răspuns în mod adecvat celor care au încercat să anuleze cultura rusă. Rusia a anulat anularea Rusiei”, a conchis ea.

Cum a ajuns Rusia să se plângă că e o victimă a „cancel culture”

După începerea războiului din Ucraina propaganda rusă a preluat termenul de „cancel culture” apărut inițial în spațiul anglo-saxon, Moscova acuzând că Occidentul încearcă să anuleze cultura rusă după ce mai mulți artiști ruși au fost boicotați pe marile scene internaționale din cauza susținerii exprimate pentru invazie sau a refuzului de a se delimita de agresiunea declanșată de Vladimir Putin.

De altel, Putin a invocat personal acest lucru încă din luna martie a anului trecut.

„Este suficient să menționăm un astfel de fenomen precum 'cultura anulării'. Cu alte cuvinte, ostracizarea publică, boicotul și chiar tăcerea deplină, uitarea faptelor evidente, cărților, numelor de personalități publice istorice și moderne, scriitori, oamenilor care nu se încadrează în tiparele moderne absurde, așa cum sunt ele cu adevărat”, a spus el la o întâlnire organizată pe 25 martie 2022 pentru câștigătorii Premiului prezidențial pentru literatură și artă pentru copii și tineri.

„Astăzi încearcă să anuleze o întreagă țară veche de o mie de ani, poporul nostru. Vorbesc despre discriminarea progresivă a tot ceea ce are legătură cu Rusia. Cu toată conviețuirea și uneori încurajarea elitelor conducătoare", a continuat Putin.

Vladimir Putin a susținut că „Ceaikovski, Șostakovici, Rahmaninov sunt excluși de pe afișele concertelor, scriitorii ruși și cărțile lor sunt interzise”.

„Ultima dată când o astfel de campanie masivă de distrugere a literaturii inacceptabile a fost realizată de naziști în Germania în urmă cu aproape 90 de ani”, a concluzionat președintele rus.

Urmărește ultimele evoluții din a 496-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.