Un nou incident cu drone a fost semnalat în regiunea Moscova, dar și în Kaluga. Un aeroport din Moscova a fost nevoită să devieze mai multe curse „din motive tehnice”. Ministerul rus al Apărării susține că apărarea aeriană a doborât cinci drone. Situația de pe câmpul de luptă a „escaladat din nou” în zona Bahmut, cele două tabere încercând să preia inițiativa, a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar.

Soldați ucraineni pe frontul din BahmutFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

07:36 Noul articol LIVE, cu evenimentele de miercuri, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Forțele Armate ale Ucrainei i-au avertizat pe cetățeni că rușii ar putea începe în curând pregătirile pentru provocări la Centrala Nucleară Zaporojie și că aceștia au plasat deja obiecte asemănătoare explozibililor pe acoperișurile a două unități electrice, relatează Ukrainska Pravda.
  • Rusia și Ucraina s-au acuzat marți reciproc de complot pentru organizarea unui atac asupra centralei nucleare din Zaporojie, controlată de ruși, care a făcut mult timp obiectul unor suspiciuni și acuzații reciproce.
  • Vladimir Putin a găzduit marți la Kremlin o fetiță de opt ani și a făcut-o să i se alăture într-un apel telefonic bizar către ministrul său de finanțe pentru a cere o subvenție bugetară pentru regiunea sa natală, Daghestan.
  • Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat marți că 185.000 de noi recruți s-au alăturat armatei ruse ca soldați profesioniști contractuali de la începutul anului, în timp ce Moscova încearcă să își consolideze forțele care au suferit mari pierderi în Ucraina.
  • Batalionul armean proaspăt format „ARBAT”, care urmează să fie trimis în luptă în Donbas, a fost „binecuvântat” la Moscova, iar la ceremonie a participat și persoana implicată în asasinarea jurnalistului ucrainean Viacheslav Veremii în 2014 în timpul protestelor EuroMaidan.
  • Atacurile cu drone ucrainene sunt "imposibile" fără SUA și NATO, afirmă Rusia
  • Ministrul austriac al Energiei, Leonore Gewessler, a transmis marți un mesaj pentru traderii de gaze naturale: nu mizaţi pe faptul că gazele naturale ruseşti vor continua să ajungă în Uniunea Europeană via Ucraina.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 496, LIVETEXT:

00:56Macron îl susține pe Zelenski înainte de summitul NATO

Într-o conversație telefonică purtată marți, președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat sprijinul pentru omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, care solicită angajamente clare din partea NATO la viitorul summit al Alianței, care va avea loc la 11 și 12 iulie, potrivit AFP.

00:43Rusia și Ucraina s-au acuzat marți reciproc de complot pentru organizarea unui atac asupra centralei nucleare din Zaporojie, controlată de ruși, care a făcut mult timp obiectul unor suspiciuni și acuzații reciproce.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că i-a spus omologului său francez, Emmanuel Macron, despre "provocările periculoase" ale Rusiei la centrala din sud-estul Ucrainei.

00:24Eșecul Suediei de a preveni protestele cu incendierea Coranului ridică "îngrijorări de securitate" cu privire la posibila aderare a acestei țări la NATO, a declarat Turcia.

Săptămâna trecută, un refugiat irakian a ars un Coran în fața unei moschei din Stockholm.

Hakan Fidan, ministrul turc de externe, a declarat că Turcia va aproba totuși aderarea Suediei dacă această țară "își va face temele" și va depune eforturi pentru a răspunde preocupărilor sale.

Putin a găzduit o fetiță de 8 ani la Kremlin, într-o acțiune publicitară bizară

23:49Preşedintele Volodimir Zelenski va vizita Bulgaria, cel mai probabil pe 6 iulie, la invitaţia noului guvern, a informat ziarul bulgar 24 Chasa pe 4 iulie, citând surse diplomatice, scrie Kyiv Independent.

Detaliile vizitei sunt ținute secrete din motive de securitate, potrivit instituției de presă.

Guvernul bulgar nu a confirmat și nici nu a infirmat informațiile despre călătoria lui Zelenski, după cum a menționat 24 Chasa.

22:49Rusia și Siria vor organiza exerciții militare

Exerciții comune ruso-siriene ale forțelor aeriene și de apărare aeriană vor începe mâine în Siria, potrivit agențiilor de presă rusești.

Acestea vor dura șase zile, a declarat contraamiralul Oleg Gurinov, șeful Centrului rus de reconciliere pentru Siria, citat.

22:17Putin a găzduit o fetiță de 8 ani la Kremlin, într-o acțiune publicitară bizară

Vladimir Putin a găzduit marți la Kremlin o fetiță de opt ani și a făcut-o să i se alăture într-un apel telefonic bizar către ministrul său de finanțe pentru a cere o subvenție bugetară pentru regiunea sa natală, Daghestan, potrivit Sky News.

21:15 Forțele Armate ale Ucrainei i-au avertizat pe cetățeni că rușii ar putea începe în curând pregătirile pentru provocări la Centrala Nucleară Zaporojie și că aceștia au plasat deja obiecte asemănătoare explozibililor pe acoperișurile a două unități electrice, relatează Ukrainska Pravda.

20:50Trimisul pentru pace pentru Ucraina al Papei Francisc, cardinalul Matteo Zuppi, a declarat marți că lucrează la un „mecanism” care ar putea asigura întoarcerea copiilor care, potrivit Kievului, au fost răpiți de Rusia, relatează Reuters.

„Vom vedea cum putem porni mecanismul pentru copii (și) să ajutăm, așa cum am spus pe frontul umanitar, în special copiii care trebuie să se poată întoarce în Ucraina”, a spus Zuppi la o prezentare de carte la Roma. El a spus că a discutat personal problema cu papa Francisc.

Cardinalul italian a vizitat Moscova săptămâna trecută și a fost anterior în capitala Ucrainei. Vaticanul a descris eforturile sale ca „vizând identificarea inițiativelor umanitare, care ar putea deschide drumuri către pace”.

Medvedev spune că 185.000 de noi recruți s-au alăturat armatei ruse de la începutul anului

20:40 Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat marți că 185.000 de noi recruți s-au alăturat armatei ruse ca soldați profesioniști contractuali de la începutul anului, în timp ce Moscova încearcă să își consolideze forțele care au suferit mari pierderi în Ucraina, relatează Reuters. El a mai spus că că aproape 10.000 de noi recruți s-au alăturat armatei regulate doar în ultima săptămână, după scurta revoltă a grupului de mercenari Wagner.

20:00Oficialii ucraineni au declarat că cel puțin 38 de persoane, dintre care 12 copii, au fost rănite într-o lovitură cu rachete rusești de marți, despre care un ofițer a spus că a vizat o înmormântare militară în regiunea Harkov, relatează The Guardian.

19:41Batalionul armean proaspăt format „ARBAT”, care urmează să fie trimis în luptă în Donbas, a fost „binecuvântat” la Moscova, iar la ceremonie a participat și persoana implicată în asasinarea jurnalistului ucrainean Viacheslav Veremii în 2014 în timpul protestelor EuroMaidan, scrie Ukrainska Pravda, citând canalele de Telgram și ZN.ua.

Austria avertizează traderii să nu se bazeze că gazele rusești vor continua să tranziteze Ucraina

19:32Atacurile cu drone ucrainene sunt "imposibile" fără SUA și NATO, afirmă Rusia

„Aceste atacuri nu ar fi fost posibile fără ajutorul oferit regimului de la Kiev de către Statele Unite și aliații săi din NATO”, a declarat Ministerul rus de Externe, susținând că Occidentul „antrenează operatorii de drone și furnizează informațiile necesare pentru a comite astfel de crime”.

19:00Elveţia, deşi neutră, a anunţat marţi că doreşte să se alăture proiectului german "Euro Sky Shield", care deja a atras 17 ţări în contextul războiului din Ucraina, relatează AFP, potrivit News.ro.

Anunţul a venit înaintea unei reuniuni a miniştrilor apărării din Elveţia, Austria şi Germania, care va avea loc la 6 şi 7 iulie la Berna. Aceştia vor semna "o declaraţie de intenţie" privind achiziţionarea în comun a elementelor unui scut antirachetă în cadrul Iniţiativei Euro Sky Shield (ESSI), precum şi un acord de promovare a colaborării în cercetarea din domeniul armamentului, a precizat guvernul elveţian într-un comunicat de presă.

Lansat de Berlin în octombrie 2022, proiectul "Euro Sky Shield" se bazează pe sistemele antiaeriene germane Iris-T pentru apărarea antiaeriană cu rază scurtă de acţiune, pe sistemul american Patriot pentru rază medie de acţiune şi pe sistemul americano-israelian Arrow-3 pentru rază lungă de acţiune.

Până în prezent, acest viitor scut european aerian a convins 17 ţări: 16 ţări membre NATO, printre care Regatul Unit, statele baltice, Belgia, Olanda, Finlanda şi Norvegia, precum şi Suedia, candidată la aderarea la Alianţa Atlantică.

Franţa, Italia şi Polonia, în schimb, nu sunt membre, Parisul susţinând un sistem de apărare aeriană suveran, cu echipamente europene.

17:54Ministrul austriac al Energiei, Leonore Gewessler, a transmis marți un mesaj pentru traderii de gaze naturale: nu mizaţi pe faptul că gazele naturale ruseşti vor continua să ajungă în Uniunea Europeană via Ucraina.

17:12Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a anunțat marți că împrumută 25 de milioane de euro orașului ucrainean Dnipro pentru a-l ajuta să facă față afluxului de oameni care fug din calea războiului, relatează Reuters.

Aceasta a spus că împrumutul va contribui la asigurarea furnizării continue a serviciilor municipale vitale în orașul de sud-est, după sosirea persoanelor forțate să fugă din alte locații din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Nu există nicio bază pentru reînnoirea acordului privind cerealele ucrainene, spune Rusia

16:55Un avion militar rusesc MIG-31 s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament deasupra peninsulei Kamceatka din Orientul Îndepărtat al Rusiei, a anunțat marți agenția de presă RIA, care citează marina rusă din Pacific, relatează Reuters.

16:52Purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria Zaharova, a comentat raportul FT cum că UE ia în considerare să propună unei bănci rusești aflată sub sancțiuni să își creeze o filială care să se reconecteze la rețeaua financiară globală în schimbul prelungirii acordului de cereale, spunând că este „nefuncțională”.

16:42 VIDEO O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată cum un tanchist rus a rămas în costumul lui Adam după ce și-a abandonat vehiculul de luptă avariat, un incident care a stârnit numeroase ironii pe platformele social media.

15:45 Bombardamentele rusești au rănit marți cel puțin 16 persoane, inclusiv șapte copii, în orășelul Pervomaiskîi din regiunea Harkov (nord-est), au anunțat Ministerul ucrainean de Interne și guvernatorul regional, transmite Reuters. Ministerul de Interne a precizat că cel mai tânăr dintre copiii răniți are un an.

Oleh Synehubov, guvernatorul regiunii Harkov, a declarat că bombardamentul a avut loc la ora 13:35, ora Kievului, iar mai multe mașini au luat foc. De asemenea, poliția a precizat că o clădire cu mai multe etaje a fost avariată.

Putin le dă asigurări aliaților din Asia că poporul rus este mai unit „decât oricând”

14:35Lidera opoziţiei din Belarus aflată în exil, Svetlana Tihanovskaia, a anunţat că a fost informată de o persoană necunoscută despre posibila moarte în închisoare a soţului său, Serghei, despre care nu mai are nicio veste din martie, relatează AFP, citată de news.ro.

14:30Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, a declarat marți că Rusia a repurtat o nouă victorie împotriva „Occidentului colectiv”, afirmând că acesta a fost împiedicat să „anuleze” cultura rusă.

13:14Preşedintele rus Vladimir Putin le-a transmis marţi liderilor asiatici că poporul rus este mai unit ca oricând, aceasta fiind prima intervenţie publică internaţională a liderului de la Kremlin după revolta mercenarilor Wagner.

12:59 Importurile Germaniei din Rusia au scăzut în luna mai cu 17,3% față de aprilie, ele prăbușindu-se cu 92,6% față de anul trecut, arată ultimele date publicate de Oficiul Federal de Statistică al Germaniei.

12:50 NATO a decis marți să prelungească cu încă un an mandatul secretarului general Jens Stoltenberg, alegând să rămână cu un lider experimentat în timp ce războiul face ravagii la ușa alianței, în loc să încerce să ajungă la un acord asupra unui succesor, transmite Reuters.

12:30Descoperire rară în Ucraina.Rămășițele ruginite a opt avioane de vânătoare britanice Hurricane din cel de-al Doilea Război Mondial au fost dăsite în timpul unor săpături într-o pădure din regiunea Kiev, relatează BBC. Aeronavele au fost furnizate URSS de către Marea Britanie în timpul invaziei naziste.

Viena, „calul troian” al Moscovei în Uniunea Europeană

11:55VIDEO O înregistrare video cu un crater uriaș apărută pe rețelele de socializare arată că ucrainenii au pierdut un obuzier autopropulsat AS-90 donat de Londra și pe care armata britanică l-a descris drept una dintre „armele sale formidabile”.

11:50 Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a informat că luni au intrat în România, prin punctele de la graniţă, 133.287 de persoane, dintre care 15.763 de cetăţeni ucraineni, potrivit Agerpres.

11:27Jurnalista de investigație Elena Milașina care lucrează pentru publicația rusă independentă Novaya Gazeta a ajuns în spital după ce a fost atacată brutal în Groznîi, capitala Republicii Cecenia din Rusia, potrivit Reuters. Ziarista era însoțită în zonă de avocatul Alexander Nemov pentru a relata despre un proces care o vizează pe soția unui judecător federal. Cei doi au suferit răni grave după ce mai mulți bărbați mascați au oprit mașina în care se aflau, amenințându-i inclusiv cu pistolul.

10:57Economistul franco-polonez Daniel Foubert afirmă că blocarea aderării României la spațiul Schengen de către Austria este „exact ceea ce vrea Rusia” și acuză Viena că este „calul troian” al Moscovei în Uniunea Europeană.

10:17Ucraina nu va primi avioane de luptă moderne până când nu se va încheia contraofensiva declanșată în urmă cu o lună, a declarat marți, amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului militar al NATO, la postul de radio britanic LBC, citat de The Kyiv Independent.

09:35Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda le-a cerut liderilor statelor membre ale NATO să dea dovadă de mai mult curaj în gestionarea, la summitul de la Vilnius din 11-12 iulie, a unei viitoare aderări a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică, subliniind că Moscova va privi orice eventuală prudenţă ca pe o slăbiciune din partea Occidentului, relatează Reuters.

Rusia acuză Ucraina de „atac terorisit” asupra Moscovei

09:21Rusia a acuzat marți Ucraina că a lansat un atac cu drone asupra Moscovei și a regiunii înconjurătoare care a perturbat zborurile pe unul dintre principalele aeroporturi din capitală, transmite Reuters. Un vehicul aerian fără pilot a fost interceptat la 30 de km de Kremlin, susțin autoritățile ruse.

08:30Procurorul şef european, Laura Codruţa Kovesi, şi directorul Biroului Naţional Anticorupţie al Ucrainei (NABU), Semen Kryvonos, au semnat un acord de lucru privind cooperarea dintre Parchetul European (EPPO) şi NABU.

08:10Aterizările și decolările pe aeroportul Vnukovo din Moscova au fost restricționate marți dimineață „din motive tehnice care nu sunt sub controlul aeroportului", a anunțat Rosaviatsiya, Agenția Federală de Transport Aerian din Rusia, transmite Reuters.

07:50Singurul portavion al Rusiei, „Amiral Kuznețov”, care a înregistrat mai multe întârzieri la programul de reparații capitale, ar putea reintra în serviciul forțelor navale până la sfârșitul anului viitor, a anunțat marți agenția de știri de stat TASS, transmite Reuters.

05:25Ambasadoarea Statelor Unite în Rusia a fost autorizată luni să-l viziteze în închisoare pe jurnalistul american Evan Gershkovich, arestat la sfârşitul lui martie, care potrivit acesteia este "sănătatos", notează AFP.

00:54Turcia va continua să se opună candidaturii Suediei la NATO până când "cererile vor fi îndeplinite", afirmă Erdogan

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan spune că Turcia "nu va renunța" la opoziția sa față de aderarea Suediei la NATO până când toate "cererile sale nu vor fi îndeplinite", potrivit CNN.

Erdogan a declarat că așteptările țării sale au fost făcute clare și că "apărăm aceleași principii pe care le-am apărat și anul trecut".

00:18Ucraina ar trebui să devină „baza scutului aerian european" - Zelenski

Ucraina ar trebui să devină "baza unui scut aerian european", a declarat Volodimir Zelenski.

În discursul său video nocturn, președintele ucrainean s-a referit la un atac cu drone rusești în orașul Șumî din nordul țării, care a ucis cel puțin două persoane și a rănit 19.

„Din păcate, țara noastră nu dispune încă de un număr suficient de sisteme de apărare aeriană de înaltă calitate pentru a ne proteja întregul teritoriu și a doborî toate țintele inamice", a declarat Zelenski.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Ministerul Apărării din Ucraina raportează o escaladare pe linia frontului Bahmut, progrese pe flancul sudic. Situația de pe câmpul de luptă a „escaladat din nou” în zona Bahmut, cele două tabere încercând să preia inițiativa, a raportat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, potrivit Kyiv Independent.
  • Contraofensiva ucraineană avansează într-un ritm mai lent decât se aștepta, dar forțele Kievului au încă inițiativa, a declarat un expert militar pentru Sky News. Philip Ingram, un fost ofițer de informații și securitate al armatei britanice, a declarat că trupele ucrainene ar fi putut avansa până la un kilometru spre Bahhmut, în est.
  • Evgheni Pisarenko, comandantul unui detașament al forțelor speciale cecene Ahmat, grupare care a sprijinit invadarea Ucrainei de către Rusia și care a semnat recent contract cu Ministerul rus al Apărării, a fost ucis în luptă în Donbas, relatează Ukrainska Pravda și Tass.
  • Unul dintre canalele de Telegram apropiate liderului Wagner a publicat un mesaj audio care ar fi fost înregistrat luni și în care Evgheni Prigojin promite „noi victorii pe front” și mulțumește oamenilor pentru spirijinul lor.
  • Turcia va continua să se opună candidaturii Suediei la NATO până când "cererile vor fi îndeplinite", afirmă Erdogan
  • Membrii NATO sunt așteptați să convină marți să prelungească mandatul secretarului general Jens Stoltenberg cu încă un an, relatează Reuters citând patru diplomați.
  • Alexei Moskaliov, rusul anchetat de poliție după ce fiica sa a realizat un desen anti-război la școală, a declarat luni în fața unei instanțe din Tula că preferă să fie condamnat la moarte decât să fie separat de fata lui, Masha, relatează Reuters.
  • Ungaria va cere Uniunii Europene prelungirea cu un an a unei scutiri de la sancţiunile împotriva Rusiei, care să permită rafinăriei Slovnaft, parte a grupului MOL, să exporte produse rafinate din petrol rusesc către Republica Cehă, a declarat luni ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto.

-----------------

Evenimentele de luni privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro