Forțele ucrainene opun rezistență atacului rusesc în zonele estice ale frontului și se confruntă cu dificultăți în nord-est, dar fac progrese în apropierea orașului devastat Bahmut și în sud, a declarat duminică ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar. Forțele Moscovei susține că au respins atacurile ucrainene în apropierea satelor care înconjoară Bahmut și în zone mai la sud, în special în orașul strategic Vuhlear. De asemenea, susțin că au respins cu succes trupele ucrainene în nord-est.

Armata ucraineanaFoto: Wojciech Grzedzinski / AFP / Profimedia Images

SINTEZA ZILEI

  • Ministerul Apărării din Ucraina raportează o escaladare pe linia frontului Bahmut, progrese pe flancul sudic. Situația de pe câmpul de luptă a „escaladat din nou” în zona Bahmut, cele două tabere încercând să preia inițiativa, a raportat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, potrivit Kyiv Independent.
  • Contraofensiva ucraineană avansează într-un ritm mai lent decât se aștepta, dar forțele Kievului au încă inițiativa, a declarat un expert militar pentru Sky News. Philip Ingram, un fost ofițer de informații și securitate al armatei britanice, a declarat că trupele ucrainene ar fi putut avansa până la un kilometru spre Bahhmut, în est.
  • Evgheni Pisarenko, comandantul unui detașament al forțelor speciale cecene Ahmat, grupare care a sprijinit invadarea Ucrainei de către Rusia și care a semnat recent contract cu Ministerul rus al Apărării, a fost ucis în luptă în Donbas, relatează Ukrainska Pravda și Tass.
  • Unul dintre canalele de Telegram apropiate liderului Wagner a publicat un mesaj audio care ar fi fost înregistrat luni și în care Evgheni Prigojin promite „noi victorii pe front” și mulțumește oamenilor pentru spirijinul lor.
  • Turcia va continua să se opună candidaturii Suediei la NATO până când "cererile vor fi îndeplinite", afirmă Erdogan
  • Membrii NATO sunt așteptați să convină marți să prelungească mandatul secretarului general Jens Stoltenberg cu încă un an, relatează Reuters citând patru diplomați.
  • Alexei Moskaliov, rusul anchetat de poliție după ce fiica sa a realizat un desen anti-război la școală, a declarat luni în fața unei instanțe din Tula că preferă să fie condamnat la moarte decât să fie separat de fata lui, Masha, relatează Reuters.
  • Ungaria va cere Uniunii Europene prelungirea cu un an a unei scutiri de la sancţiunile împotriva Rusiei, care să permită rafinăriei Slovnaft, parte a grupului MOL, să exporte produse rafinate din petrol rusesc către Republica Cehă, a declarat luni ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 495, LIVETEXT:

00:54Turcia va continua să se opună candidaturii Suediei la NATO până când "cererile vor fi îndeplinite", afirmă Erdogan

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan spune că Turcia "nu va renunța" la opoziția sa față de aderarea Suediei la NATO până când toate "cererile sale nu vor fi îndeplinite", potrivit CNN.

Erdogan a declarat că așteptările țării sale au fost făcute clare și că "apărăm aceleași principii pe care le-am apărat și anul trecut".

00:18Ucraina ar trebui să devină "baza scutului aerian european" - Zelenski

Ucraina ar trebui să devină "baza unui scut aerian european", a declarat Volodimir Zelenski.

În discursul său video nocturn, președintele ucrainean s-a referit la un atac cu drone rusești în orașul Șumî din nordul țării, care a ucis cel puțin două persoane și a rănit 19.

"Din păcate, țara noastră nu dispune încă de un număr suficient de sisteme de apărare aeriană de înaltă calitate pentru a ne proteja întregul teritoriu și a doborî toate țintele inamice", a declarat Zelenski.

23:20Ministerul Apărării din Ucraina raportează o escaladare pe linia frontului Bahmut, progrese pe flancul sudic

Situația de pe câmpul de luptă a „escaladat din nou” în zona Bahmut, cele două tabere încercând să preia inițiativa, a raportat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, potrivit Kyiv Independent.

Forțele ucrainene avansează pe flancul sudic al orașului, în apropiere de satul Klishchiivka, a declarat Maliar. „Cu toate acestea, situația se schimbă foarte rapid. Controlul asupra acelorași poziții poate fi pierdut și recâștigat de două ori pe zi”, a adăugat oficialul.

22:54Ucrainenii încă mai au "inițiativa" contraofensivei, potrivit unui expert

Contraofensiva ucraineană avansează într-un ritm mai lent decât se aștepta, dar forțele Kievului au încă inițiativa, a declarat un expert militar pentru Sky News. Philip Ingram, un fost ofițer de informații și securitate al armatei britanice, a declarat că trupele ucrainene ar fi putut avansa până la un kilometru spre Bahhmut, în est.

Evgheni Prigojin promite „noi victorii pe front”

22:01Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și cancelarul german Olaf Scholz au cerut luni prelungirea acordului care să permită exportul în siguranță de cereale și îngrășăminte din trei porturi ucrainene de la Marea Neagră, a declarat un oficial, relatează Reuters.

Cancelarul german Olaf Scholz a susținut luni un apel telefonic cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a discuta despre „situația politică, militară și umanitară din Ucraina”, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului german, notează și CNN. Acordul privind cerealele ucrainene urmează să expire pe 17 iulie.

21:52Membrii NATO sunt așteptați să convină marți să prelungească mandatul secretarului general Jens Stoltenberg cu încă un an, relatează Reuters citând patru diplomați.

21:08Evgheni Pisarenko, comandantul unui detașament al forțelor speciale cecene Ahmat, grupare care a sprijinit invadarea Ucrainei de către Rusia și care a semnat recent contract cu Ministerul rus al Apărării, a fost ucis în luptă în Donbas, relatează Ukrainska Pravda și Tass.

20:35Unul dintre canalele de Telegram apropiate liderului Wagner a publicat un mesaj audio care ar fi fost înregistrat luni și în care Evgheni Prigojin promite „noi victorii pe front” și mulțumește oamenilor pentru spirijinul lor.

20:18Ambasadorul SUA a primit acces la reporterul Wall Street Journal încarcerat în Rusia

Ambasadorul SUA în Rusia a primit astăzi acces la reporterul Evan Gershkovici, de la Wall Street Journal, închis în Rusia, a anunțat ziarul. Acesta a fost reținut la sfârșitul lunii martie sub acuzația de spionaj, pe care o neagă.

Cu puțin peste 10 zile în urmă, la 22 iunie, un judecător a respins cererea ca Evan Gershkovici, în vârstă de 31 de ani, să fie eliberat din închisoarea din Moscova în așteptarea procesului.

19:37 Alexei Moskaliov, rusul anchetat de poliție după ce fiica sa a realizat un desen anti-război la școală, a declarat luni în fața unei instanțe din Tula că preferă să fie condamnat la moarte decât să fie separat de fata lui, Masha, relatează Reuters.

Autoritățile ucrainene l-au pus sub acuzare de înaltă trădare pe un fost înalt oficial de securitate

19:18Ambasadorului SUA în Rusia, Lynne Tracy, i s-a permis luni accesul la reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich, a doua vizită de acest gen de la arestarea sa preventivă în martie, sub acuzația de spionaj, relatează Reuters.

Pe 22 iunie, un judecător a respins o cerere pentru eliberarea lui Gershkovich, în vârstă de 31 de ani, dintr-o închisoare din Moscova, în așteptarea procesului.

Rusia a spus că Gershkovich a fost prins încercând să obțină secrete militare în timpul unei călătorii în orașul rus Ekaterinburg, dar nu a oferit niciun detaliu care să susțină această afirmație. Wall Street Journal neagă acuzațiile.

19:06Potrivit unui nou bilanț, cel puțin două persoane au fost ucise și alte 19 au fost rănite într-un atac cu drone rusești asupra orașului Sumî, relatează Reuters.

O clădire oficială și două clădiri rezidențiale au fost avariate într-un atac efectuat cu patru drone, a declarat administrația regională Sumî pe Telegram.

19:01 Ungaria va cere Uniunii Europene prelungirea cu un an a unei scutiri de la sancţiunile împotriva Rusiei, care să permită rafinăriei Slovnaft, parte a grupului MOL, să exporte produse rafinate din petrol rusesc către Republica Cehă, a declarat luni ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, citat de Reuters, potrivit News.ro.

18:30Familia liderului opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, a intentat un proces colectiv împotriva coloniei penale în care este reținut pentru refuzul acesteia de a-i lăsa să-l viziteze, relatează Reuters.

16:51 Răspunsul lui Vladimir Putin la rebeliunea armată a lui Wagner a fost „slab”, iar președintele rus pierde controlul asupra propriului popor, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu pentru CNN.

16:22 Președinta Comisiei Electorale Centrale din Rusia l-a informat pe președintele rus Vladimir Putin că Kremlinul ar putea fi nevoit să anuleze alegerile locale programate în septembrie pentru cele patru regiuni ocupate și anexate unilateral de Rusia în Ucraina, dacă situația s-ar înrăutăți aici, relatează Reuters.

15:59Presupuse mine au fost găsite într-un colet la un birou vamal care se ocupa de serviciile poștale din Moscova, a relatat agenţia de ştiri TASS, care citează de serviciul vamal al Rusiei, relatează Reuters.

Obiectele care păreau a fi mine au fost găsite într-un colet trimis prin poștă.

15:53Autoritățile ucrainene l-au pus sub acuzare de înaltă trădare pe un fost înalt oficial de securitate, a anunțat luni agenția de informații interne a Kievului, într-un caz care evidențiază eforturile de a elimina spionii ruși din interiorul Ucrainei, transmite Reuters.

Situația pe front este „dificilă”, dar armata ucraineană „face progrese”

15:06Polonia ar dori ca sistemele de apărare aeriană Patriot furnizate de Berlin să rămână în țară cel puțin până la sfârșitul anului 2023, a declarat luni ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, transmite Reuters.

Germania a trimis în ianuarie trei sisteme de apărare antiaeriană Patriot în Polonia, în apropiere de granița cu Ucraina, pentru a preveni loviturile cu rachete rătăcite.

15:01Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a avertizat, într-o publicaţie guvernamentală de la Moscova, că actuala confruntare cu Occidentul va dura „decenii", iar conflictul cu Ucraina ar putea deveni „permanent", ținând cont de faptul că alianța nord-atlantică nu primește noi membri care se află în război, relatează agenţia Reuters.

14:29Cel puțin o persoană a fost ucisă într-un atac rusesc cu dronă asupra unei clădiri rezidențiale din orașul Sumî, în nord-estul Ucrainei, au anunțat luni autoritățile ucrainene, citate de CNN.

Șeful biroului prezidențial ucrainean, Andrii Yermak, a confirmat pe Telegram atacul asupra clădirii cu cinci etaje.

13:39Situația pe front este „dificilă”, dar armata ucraineană „face progrese”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că trupele sale fac progrese în contraofensiva lansată pentru a recuceri teritoriiile ocupate de ruși în ciuda dificultăților cu care se confruntă, informează Reuters.

„Săptămâna trecut a fost dificilă pe linia frontului. Dar facem progrese”, a scris Zelenski pe canalul de Telegram.

„Mergem înainte, pasa cu pas! Vreau să mulțumesc tututor celor care apără Ucraina, tuturor care conduc Ucraina spre victorie!”, a mai spus Zelenski.

13:28Deși a avut o presupusă ieșire în public la scurt timp după ce liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a declanșat o revoltă armată împotriva conducerii militare ruse, Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, a făcut abia luni, după 9 zile, primele declarații despre „marșul dreptatății” pornit spre Moscova și anulat de „bucătarul lui Putin” la 24 de ore de la start.

Ministrul german al Apărării inspectează sisteme Patriot din Polonia

12:06Ministrul german al apărării Boris Pistorius vizitează luni militarii germani desfăşuraţi alături de sisteme de rachete Patriot în sud-estul Poloniei, în apropierea frontierei cu Ucraina, relatează DPA și Agerpres.

Pistorius intenţionează să viziteze întâi baza militară de la Zamosc, unde sunt găzduiţi militarii germani, şi să se întâlnească cu omologul său polonez, Mariusz Blaszczak. Ulterior, demnitarul german va vizita poziţiile sistemelor Patriot aflate la marginea oraşului Zamosc.

De la finalul lunii ianuarie, aproximativ 320 de membri ai Bundeswehr sunt desfăşuraţi la Zamosc. Ei operează trei sisteme Patriot aflate în două locaţii.

Zamosc se află nu departe de frontiera cu Ucraina, ţară care de 16 luni se apără de o invazie rusă pe scară largă.

11:11Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat luni pe omologul său belarus Alexander Lukașenko cu ocazia zilei independenței Belarusului, a anunțat Kremlinul într-un comunicat, citat de Reuters.

11:00Kievul susține că trupele sale au eliberat 37,4 kilometri pătrați în ultima săptămână, transmite The Kyiv Independent.

Ucraina a eliberat 28,4 kilometri pătrați în sud și 9 kilometri pătrați în est în ultima săptămână, a declarat luni ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar.

10:15Serviciul de securitate al Rusiei a anunțat luni că a dejucat o tentativă de asasinat asupra guvernatorul instalat de ruşi în Crimeea, Serghei Aksionov, a relatat agenția de presă Interfax, citată de Reuters.

FSB a susținut că a reținut un bărbat rus care fusese angajat și antrenat de serviciile de securitate ucrainene pentru a-l ucide pe Aksionov prin aruncarea în aer a mașinii acestuia.

10:07 Președintele rus Vladimir Putin ar putea să ordone aruncarea în aer a centralei nucleare Zaporojie pentru a-și consolida poziția șubredă, scrie cotidianul britanic Times într-un editorial, citat de serviciul rusesc al BBC.

09:47Ucraina a doborât 13 din cele 17 drone lansate de Rusia în noaptea de duminică spre luni, potrivit The Kyiv Independent. Celelalte patru drone pe care apărarea aeriană ucraineană nu le-a doborât nu și-au atins țintele, potrivit Forțelor Aeriene.

Primul pas către un tribunal special pentru judecarea lui Putin

09:24Un birou internaţional de anchetă însărcinat cu investigarea invaziei ruse în Ucraina se deschide luni la Haga, aceasta fiind prima etapă către eventuala creare a unui tribunal menit să îi judece pe liderii ruşi, transmit AFP și Agerpres.

09:10Plecarea Grupului Wagner din campania militară a Moscovei în Ucraina nu are impact asupra potențialului de luptă al Rusiei, a declarat generalul-colonel Andrei Kartapolov, șeful Comisiei de apărare din Duma de Stat a Rusiei, potrivit agenției ruse de stat TASS, citată de Reuters.

08:35Uniunea Europeană ia în considerare o propunere care să permită unei bănci rusești aflate sub sancțiuni să își creeze o filială care să se reconecteze la rețeaua financiară globală, ca o măsură de sprijin pentru Moscova, a relatat luni Financial Times, informează Reuters.

07:55Rusia a dus aproximativ 700.000 de copii din zonele de conflict din Ucraina pe teritoriul rusesc, a declarat duminică seara târziu Grigori Karasin, şeful comitetului internaţional din cadrul Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, relatează Reuters.

07:20 Scriitoarea ucraineană Victoria Amelina, rănită marţi într-o lovitură rusă împotriva unui restaurant din Kramatorsk, în estul Ucrainei, a murit sâmbătă, a anunţat duminică o organizaţie neguvernamentală ucraineană, transmite AFP. Bilanțul atacului a ajuns la 13 morți.

06:10Doi membri ai parlamentului britanic s-au numărat printre cele 50 de persoane care au participat luna trecută la o petrecere organizată de ambasadorul Rusiei în Marea Britanie la reşedinţa sa opulentă din vestul Londrei, pentru a marca momentul constituirii unei Rusii independente de Uniunea Sovietică, relatează The Guardian.

05:55 Televiziunea de stat rusă l-a acuzat duminică pe şeful Wagner, Evgheni Prigojin, că şi-a ieşit din minţi după ce a primit miliarde din banii publici, ilustrând noua naraţiune a puterii asupra grupului paramilitar de la revolta sa eşuată, notează AFP și Agerpres.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

-----------------

Evenimentele de duminică privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro