Imperiul media al lui Evgheni Prigojin se va închide, a declarat directorul unuia dintre mijloacele sale de informare, subliniind astfel înrăutățirea situației șefului mercenarilor la o săptămână după eșecul scurtei revolte organizate de luptătorii săi din Grupul Wagner, transmite Reuters.

Evgheni PrigojinFoto: WillWest News / Profimedia

În cadrul acordului care a pus capăt revoltei, Prigojin, un fost aliat al președintelui Vladimir Putin, a fost autorizat să plece în exil în Belarus, iar oamenilor săi li s-a dat posibilitatea de a alege între a i se alătura, a fi integrați în forțele armate ale Rusiei sau a se întoarce acasă.

Patriot Media, al cărui cel mai important canal de difuzare a fost site-ul de știri RIA FAN, a avut o linie editorială puternic naționalistă și pro-Kremlin, oferind în același timp o acoperire pozitivă a lui Prigojin și a grupării Wagner.

„Părăsim spațiul informațional al țării”

„Anunț decizia noastră de a ne închide și de a părăsi spațiul informațional al țării", a declarat directorul RIA FAN, Evgheni Zubarev, într-un clip video postat sâmbătă târziu pe conturile de socializare ale holdingului. Zubarev nu a oferit niciun motiv pentru această decizie.

Cotidianul rus Kommersant a relatat vineri că Roskomnadzor, autoritatea de supraveghere a comunicațiilor din țară, a blocat instituțiile de presă legate de Prigojin, fără a oferi detalii.

În postarea sa video, Zubarev a lăudat activitatea Patriot Media, spunând că aceasta i-a apărat atât pe Prigojin, cât și pe Putin de atacurile opoziției anti-Kremlin, inclusiv de opozantul încarcerat Alexei Navalîi.

Grupul Patriot a lucrat „împotriva lui Alexei Navalnîi și a altor reprezentanți ai opoziției care au încercat cu adevărat să ne distrugă țara", a spus el.

„Fabrica de troli” a lui Prigojin se desființează

De asemenea, presa rusă a relatat că o „fabrică de troli" care ar fi fost folosită de Prigojin pentru a influența opinia publică în țări străine, inclusiv în Statele Unite, a fost desființată.

În pofida revoltei eșuate, autoritățile ruse nu au scos oficial în afara legii Grupul Wagner, dar Putin a declarat marți că finanțele firmei de catering a lui Prigojin vor fi investigate. El a spus că Wagner și fondatorul său au primit aproape 2 miliarde de dolari de la statul rus în ultimul an.

Soldații lui Wagner au dus unele dintre cele mai sângeroase bătălii din războiul de 16 luni din Ucraina, iar în rândurile sale au fost mii de foști deținuți recrutați din închisorile rusești.

Sub conducerea lui Prigojin, grupul s-a transformat într-o afacere internațională tentaculară, cu interese miniere și luptători în Africa și Orientul Mijlociu.

A fost fondat în 2014, după ce Rusia a „anexat” peninsula ucraineană Crimeea și a început să sprijine separatiștii pro-ruși din regiunea Donbas din estul Ucrainei.