Preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus), Viaceslav Volodin, a declarat că mulţi dintre mercenarii Grupului Wagner, grup care s-a revoltat la sfârşitul săptămânii trecute, vor continua să servească Rusia, transmite EFE, citată de Agerpres.

Viaceslav VolodinFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a propus membrilor Wagner care vor să apere Rusia să „îşi continue serviciul cu arma în mână”, a scris duminică Volodin pe contul său de Telegram.

„Din câte ştiu, mulţi dintre ei au acceptat”, a adăugat el.

Putin a ieșit mai întărit după rebeliunea Wagner, susține Volodin

Volodin a subliniat că rebeliunea din 23-24 iunie a Grupului Wagner sub conducerea şefului său, Evgheni Prigojin, care a fost stopată prin intermediul unui acord în timp ce mercenarii se apropiau de Moscova, „a arătat cât de mare este prestigiul preşedintelui (Putin) în societatea civilă şi în rândul militarilor”.

Liderul de la Kremlin, potrivit lui Volodin, „a ieşit din această situaţie extrem de dificilă cu poziţiile mai întărite, atât în ţară, cât şi în lume”.

„Dacă ar fi fost Putin, nici Uniunea Sovietică nu s-ar fi dezintegrat”

„Dacă în 1917 şi în 1991 în fruntea statului s-ar fi aflat oameni ca Putin, nu ar fi avut loc o revoluţie şi nici Uniunea Sovietică nu s-ar fi dezintegrat”, a conchis liderul Dumei de Stat.

Mercenarii Wagner au oprit rebeliunea după ce preşedintele rus a promis că dosarul penal împotriva lor va fi abandonat, că Prigojin va pleca în Belarus şi că membrii grupării se vor putea întoarce la casele lor sau se vor putea alătura oficial forţelor armate.

Obiectivul declarat al lui Prigojin, pe care nu l-a atins, era demiterea ministrului Apărării, Serghei Şoigu, şi a şefului Statului Major General al Forţelor Armate, Valeri Gherasimov, pe care îi învinuia de luni de zile pentru eşecurile militare din Ucraina şi pentru numărul mare de pierderi în rândul forţelor ruse.

___