Deși a avut o presupusă ieșire în public la scurt timp după ce liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a declanșat o revoltă armată împotriva conducerii militare ruse, Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, a făcut abia luni, după 9 zile, primele declarații despre „marșul dreptatății” pornit spre Moscova și anulat de „bucătarul lui Putin” la 24 de ore de la start.

Serghei ŞoiguFoto: Russian Defence Ministry / UPI / Profimedia

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, ar fi vizitat în urmă cu o săptămână trupele implicate în invazia din Ucraina, a anunţat luni agenţia de presă rusă de stat RIA, aceasta fiind prima sa apariţie publică de la rebeliunea din weekend a grupului paramilitar Wagner condus de Evgheni Prigojin, conform Reuters.

Scurta revoltă a grupării paramilitare Wagner de luna trecută nu a afectat „operațiunea militară specială" a Rusiei în Ucraina, a declarat luni ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu.

În primele sale declarații despre revoltă, al cărei lider Evgheni Prigojin a dorit demiterea ministrului, Șoigu a declarat că planurile de destabilizare a Rusiei au eșuat datorită loialității trupelor, potrivit Reuters.

„Provocarea nu a avut niciun efect asupra acțiunilor grupărilor de trupe. Trupele au continuat cu curaj și abnegație să își îndeplinească sarcinile care le-au fost atribuite. Mulțumesc personalului pentru serviciul lor credincios”, a spus Șoigu, citat de agenția rusă de stat TASS.

Șoigu a mai spus că președintele rus Vladimir Putin a dat deja „răspunsuri cuprinzătoare" la situația tentativei de revoltă armată.

Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, supranumit și „bucătarul lui Putin” a plănuit inițal să îi captureze pe ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu, și pe șeful Statului Major General, Valeri Gheraismov, în timpul unei vizite într-o regiune de sud care se învecinează cu Ucraina pe care cei doi o plănuiau, au spus oficiali occidentali, citați de Wall Street Journal, scrie CNN.

Dar Serviciul Federal de Securitate, sau FSB, a aflat despre plan cu două zile înainte de a fi executat, potrivit oficialilor occidentali, iar asta l-a forțat pe Prigojin să improvizeze un plan alternativ.

La 24 de ore de la declanșarea revoltei, Prigojin a renunțat să înainteze spre Moscova și a încheiat un acord cu Kremlinul, în baza căruia a acceptat exilul în Belarus.

Urmărește ultimele evoluții din a 495-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.