Președintele rus Vladimir Putin ar putea să ordone aruncarea în aer a centralei nucleare Zaporojie pentru a-și consolida poziția șubredă, scrie cotidianul britanic Times într-un editorial, citat de serviciul rusesc al BBC.

Vladimir PutinFoto: Pavel Lisitsyn / Sputnik / Profimedia

The Times consideră că este important pentru Putin, în calitate de conducător autoritar, să salveze aparențele în ochii susținătorilor săi. Cu toate acestea, cursul războiului, a cărui declana;are a fost deja o „greșeală strategică uriașă", și recenta tentativă de revoltă armată a lui Evgheni Prigojin l-ar putea împinge pe liderul de la Kremlin să ia unele măsuri radicale, consideră publicația birtanică.

De mult timp, armata lui Putin nu a mai avut succese reale pe front pe care să le arate publicului, ceea ce dăunează imaginii unui lider de succes și hotărât, iar evenimentele din 24 iunie, potrivit Times, au demonstrat și mai mult poziția precară a lui Putin: armata rusă a opus puțină rezistență mercenarilor Wagner, iar oamenii din Rostov „i-au primit cu entuziasm pe mercenari", mai arată Times.

„Acesta este un moment periculos pentru regimul lui Putin și, prin urmare, un moment de pericol sporit pentru regiune. Pentru a recâștiga capital politic, Putin ar putea fi tentat să escaladeze războiul în speranța unor victorii rapide", speculează Times.

„Armata sa a aruncat deja în aer barajul hidroelectric de la Kahovka (deși Rusia a negat acest lucru). Este foarte posibil ca ei să aibă, de asemenea, un plan pentru a lovi centrala nucleară din Zaporojiea", apreciază Times.

Autoritățile ucrainene avertizează de mult timp despre o amenințarea din partea rușilor la centrala nucleară Zaporojie pe care o ocupă. Moscova respinge aceste suspiciuni.

The Times notează că retragerea treptată a militarilor și a personalului de la centrală, care a fost semnalată în ultimele zile, susține, de asemenea, aceste suspiciuni.

Potrivit Times, țările NATO trebuie să avertizeze în mod decisiv Moscova că nu va lăsa fără răspuns un posibil sabotaj la cea mai mare centrală nucleară din Europa, cu consecințe potențial catastrofale.

Urmărește ultimele evoluții din a 495-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.