O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată că ucrainenii au pierdut un obuzier autopropulsat AS-90 donat de Londra și pe care armata britanică l-a descris drept una dintre „armele sale formidabile”.

Craterul ramas dupa distrugerea obuzierului AS90 britanicFoto: Captura video - Ukraine Weapons Tracker

Înregistrearea video a fost filmată în apropierea satului Mali Shcherbaky din regiunea Zaporojie, unde armata ucraineană pare să își concentreze eforturile ofensive, administratorii paginii Ukraine Weapons Trakcer notând că aceasta este prima confirmare a distrugerii unui astfel de obuzier cu calibrul de 155 de milimetri de către ruși.

Guvernul de la Londra a donat 32 de astfel de vehicule de luptă forțelor ucrainene și i-a instruit în Marea Britanie pe militarii ucraineni să le folosească.

Într-o postare făcută pe pagina sa de Twitter la jumătatea lunii aprilie, ministerul britanic al apărării nota că „programul [de instruire] face parte din angajamentul de durată al Regatului Unit de a susține Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei”.

„Faceți cunoștință cu formidabilul tun autopropulsat AS90 de 155 mm pe care armata britanică a antrenat echipajele de tancuri ucrainene”, afirma ministerul apărării de la Londra în postarea alături de care a publicat o înregistrare video care arăta drapelul ucrainean montat deja pe unul dintre obuzierele pregătite pentru forțele Kievului.

Ukraine Weapons Tracker notează că, deși oubizerele AS-90 sunt destul de asemănătoare ca design cu cele „Krab” primite de Ucraina din partea Poloniei, mai multe elemente distinctive ale șasiului confirmă fără nicio urmă de dubiu că în înregistrarea video apărută acum pe rețelele de socializare este vorba de un obuzier britanic cu calibrul de 155 mm.

Deși atacurile rusești cu drone kamikaze ieftine asupra echipamentelor valoroase primite de Ucraina din Occident provoacă îngrijorări tot mai mari în cadrul comandamentului militar de la Kiev, dimensiunea craterului vizibil în înregistrarea video pare să facă mai puțin plauzibilă ipoteza lovirii obuzierului AS-90 cu o astfel de armă.

Unii observatori notează însă că vehiculul britanic ar fi putut fi victima unei detonări catastrofale a munițiilor de la bordul său, în mod asemănător cum s-a întâmplat cu numeroase tancuri și blindate rusești, în pofida blindajului cu o grosime de 17 mm care îl protejează.

Ce capabilități au obuzierele AS-90

Aceste tunuri pe șenile pot lansa obuze standard de 155 de milimetri la o distanță de până la 25 sau 30 de kilometri, în funcție de lungimea țevii, care vine în două variante. Nu este clar care dintre cele două versiuni a fost promisă Ucrainei de către guvernul britanic.

Obuzierele AS-90 pot lansa 3 proiectile în decurs de 10 secunde (în modul rafală), 6 pe minut timp de 3 minute (foc intens) și 2 pe minut timp de o oră (foc susținut).

Supranumit „Braveheart” de forțele armate britanice, acest obuzier a intrat în serviciul activ al acestora în 1992, denumirea de „AS-90” venind de la faptul că el a fost prezentat la momentul respectiv de către producătorul său, BAE Systems Land Systems, drept un sistem de armă pentru anii 1990.

Doar 179 de astfel de obuziere au fost produse între 1992 și 1995, ceea ce face numărul celor promise de Marea Britanie Ucrainei și mai remarcabil.

Aceste obuziere britanice sunt comparabile cu cele Panzerhaubitze 2000, furnizate Ucrainei de către armata germană.

Urmărește ultimele evoluții din a 496-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.