Armata britanică a publicat o înregistrare video în care prezintă o „armă formidabilă” pe care a pregătit-o pentru Ucraina: un obuzier autopropulsat AS-90 cu calibrul de 155 milimetri.

Militari ucraineni la antrenamente cu tunurile AS90Foto: Kin Cheung / AP / Profimedia

„Faceți cunoștință cu formidabilul tun autopropulsat AS90 de 155 mm pe care armata britanică a antrenat echipajele de tancuri ucrainene”, afirmă ministerul britanic al Apărării într-o postare de zilele trecute în care a publicat înregistrare video cu această armă pe care a fost montat deja drapelul ucrainean.

„Programul face parte din angajamentul de durată al Regatului Unit de a susține Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei. #AlăturiDeUcraina”, a adăugat pe Twitter ministerul britanic al Apărării.

Guvernul de la Londra a anunțat în luna ianuarie a acestui an că intenționează să trimită Ucrainei 30 de astfel de arme și că echipajele ucrainene vor fi instruite pe teritoriul britanic în ceea ce privește utilizarea lor. Fostul premier britanic Boris Johnson anunțase încă din data de 23 aprilie a anului trecut că militari ucraineni sunt antrenați în Regat.

Ce capabilități au obuzierele AS-90

Aceste tunuri pe șenile pot lansa obuze standard de 155 de milimetri la o distanță de până la 25 sau 30 de kilometri, în funcție de lungimea țevii, care vine în două variante. Nu este clar care dintre cele două versiuni a fost promisă Ucrainei de către guvernul britanic.

Obuzierele AS-90 pot lansa 3 proiectile în decurs de 10 secunde (în modul rafală), 6 pe minut timp de 3 minute (foc intens) și 2 pe minut timp de o oră (foc susținut).

Supranumit „Braveheart” de forțele armate britanice, acest obuzier a intrat în serviciul activ al acestora în 1992, denumirea de „AS-90” venind de la faptul că el a fost prezentat la momentul respectiv de către producătorul său, BAE Systems Land Systems, drept un sistem de armă pentru anii 1990.

Doar 179 de astfel de obuziere au fost produse între 1992 și 1995, ceea ce face numărul celor promise de Marea Britanie Ucrainei și mai remarcabil.

Aceste obuziere britanice sunt comparabile cu cele Panzerhaubitze 2000, furnizate Ucrainei de către armata germană.

Urmărește ultimele evoluții din a 418-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.