​Militari ucraineni sunt instruiţi în Marea Britanie în utilizarea vehiculelor blindate pe care Londra le va furniza Kievului pentru a contracara invazia rusă, a indicat vineri premierul britanic Boris Johnson, potrivit AFP.

Antrenament militar în UcrainaFoto: Michaal Nigro/PACIFIC PRE / Sipa Press / Profimedia

„Pot spune că instruim acum ucraineni în Polonia să utilizeze sistemele de apărare antiaeriană şi în ţară (Marea Britanie) să utilizeze vehiculele blindate”, le-a spus Boris Johnson jurnaliştilor britanici care îl însoţesc în vizita sa în India.

Potrivit unui purtător de cuvânt al lui Johnson, citat joi seară de presa britanică, peste 20 de militari ucraineni se află în prezent în Marea Britanie în acest cadru.

„Acţionăm concertat cu aliaţii noştri pentru a furniza noi tipuri de echipamente pentru care ucrainenii nu au poate experienţă. Este deci rezonabil ca ei să primească instruirea necesară spre a le putea utiliza cât mai bine”, a adăugat șeful guvernului britanic.

„Lucrăm pur şi simplu împreună cu aliaţii noştri pentru a da Ucrainei instrumentele pentru a se apăra”, a mai spus Boris Johnson, minimizând îngrijorările că această iniţiativă ar putea fi percepută de Rusia drept o escaladare.

În timpul vizitei sale fulger din 9 aprilie la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski, Boris Johnson s-a angajat să furnizeze Ucrainei 120 de vehicule blindate şi noi sisteme de rachete antinavă, în cadrul unui ajutor militar britanic ce mai include peste 10.000 de rachete antitanc.

Citește și:

___