Rămășițele ruginite a opt avioane de vânătoare britanice Hurricane din cel de-al Doilea Război Mondial au fost găsite în timpul unor săpături într-o pădure din regiunea Kiev, relatează BBC. Aeronavele au fost furnizate URSS de către Marea Britanie în timpul invaziei naziste.

Avion de vânătoare HurricaneFoto: David Wall / Alamy / Profimedia

Este pentru prima dată când se găsește în Ucraina un număr atât de mare de avioane, pe care Marea Britanie le-a trimis Uniunii Sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după ce Germania nazistă a invadat țara în 1941.

Acestea făceau parte dintr-un pachet de sprijin militar aliat pentru URSS, plătit de Statele Unite în cadrul așa-numitului program de împrumut-închiriere.

La începutul lunii martie 1941, președintele american Franklin Delano Roosvelt a semnat Lend Lease, legea prin care SUA a acordat ajutor economic Marii Britanii și Chinei. Ulterior, efectele acestui act s-au extins și în URSS, spre sfârșitul aceluiași an. Această lege venea în urma doctrinei de nonintervenție, pe care SUA o adoptase în perioada interbelică.

O legislație similară este folosită astăzi de guvernul SUA pentru a trimite ajutor militar Ucrainei, care încearcă să scoată forțele rusești de pe teritoriul ei.

„Este foarte rar să găsești astfel de aeronave în Ucraina", spune Oleks Ștan, un fost pilot de avion care conduce săpăturile.

„Este foarte important pentru istoria aviației noastre, deoarece niciun avion Lend-Lease nu a mai fost găsit aici până acum", a explicat fostul pilot.

3.000 de avioane de vânătoare Hurricane furnizate URSS

În timpul războiului împotriva Germaniei, Marea Britanie a trimis aproximativ 3.000 de avioane de vânătoare Hurricane în Uniunea Sovietică. Cele mai multe dintre ele au fost fie distruse în luptă, fie dezmembrate ulterior.

În special, unele avioane au fost îngropate în mod deliberat după război, astfel încât Uniunea Sovietică să nu fie nevoită să plătească Statelor Unite.

În conformitate cu legislația privind contractul de împrumut, URSS era obligată să plătească pentru orice echipament militar transferat care a rămas intact după încheierea ostilităților.

Aceasta pare să fi fost soarta celor opt avioane găsite îngropate într-o pădure la sud de Kiev, care până în 1991 a făcut parte din URSS.

Radiourile, mitralierele și alte resturi metalice utile au fost îndepărtate, iar apoi au fost târâte de tractoare de pe un aerodrom din apropiere, distruse și aruncate fără menajamente într-o râpă de mică adâncime. Probabil că au fost apoi acoperite cu pământ de buldozere.

Avion „puternic și ușor de pilotat”

Avioanele de vânătoare britanice Hurricane au doborât mai mult de jumătate din avioanele inamice în timpul bătăliei, fiind un „aparat puternic și ușor de pilotat” și potrivit pentru piloții fără experiență, apreciază Oleks Ștan.

Rămășițele au fost descoperite recent, după ce în apropiere a fost găsită o bombă neexplodată care data din timpul celei de-a doua conflagrații mondiale.

Zona a fost verificată cu ajutorul detectoarelor de metale și așa au fost găsite „Uraganale”.

Diferența dintre cel de-al Doilea Război Mondial și conflictul din Ucraina este vizibilă: în 1941, Marea Britanice a fost prima țară care a furnizat avioane de luptă URSS, iar acum Regatul Unit a fost primul stat care a oferit rachete de croazieră armatei ucrainene.

La ora actuală ee crede că în lume mai există doar 14 avioane de vânătoare Hurricane restaurate capabile să zboare.