Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a amenințat din nou că Rusia ar putea folosi arme nucleare, vorbind de încheierea războiului din Ucraina în „stil american”, relatează Ukraîinska Pravda.

Putin, Medvedev si Andrei Turceak, presedintele partidului Rusia UnitaFoto: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia Images

„În general, orice război, chiar și un război mondial, poate fi încheiat foarte repede. Fie dacă semnezi un tratat de pace, fie dacă faci ceea ce au făcut americanii în 1945, când și-au folosit armele nucleare și au bombardat două orașe japoneze”, a spus el miercuri într-un mesaj publicat pe canalul său de Telegram.

„Ei, într-adevăr, atunci campania militară a fost scurtată. Costul a fost reprezentat de viețile a aproape 300.000 de civili”, a adăugat el.

De asemenea, el a respins drept „minciuni” informațiile vehiculate în spațiul informațional occidental potrivit cărora armata rusă ar fi depășită din punct de vedere tehnic.

Înspre sfârșitul lunii decembrie a anului trecut Medvedev a fost numit de președintele Vladimir Putin într-o funcție de conducere la Comisiei Industriale Militare, un nou organism permanent creat pentru a coordona industria rusă de armament.

Doar două luni mai târziu Medvedev declara pe 25 februarie că Rusia și-a crescut producția militară de „zeci de ori”.

Condiția pusă de Dmitri Medvedev ca rușii să câștige războiul în „câteva zile”

„Nu doar extindem producția, ci și introducem cele mai noi tehnologii, perfecționându-le literalmente din mers”, a adăugat el la sfârșitul lui februarie, dând totodată asigurări că fabricile ruse „fac față pe deplin" cererii crescute din partea aparatului de război.

La mai puțin de o lună după aceste comentarii ale sale pe rețelele de socializare apăreau primele imagini video cu tancuri T-54/55 scoase de armata rusă din depozite și trimise înspre front. Aceste tancuri au fost produse începând cu a doua jumătate a anilor '40, respectiv '50.

O înregistrare video cu un nou lot de astfel de tancuri a fost distribuită pe platformele social media din Rusia chiar miercurea aceasta, apariția tancurilor fiind ironizată inclusiv de rușii care au filmat imaginile.

În noul său mesaj Dmitri Medvedev le-a dat asigurări rușilor că, „dacă Statele Unite și vasalii săi” încetează să mai furnizeze arme Ucrainei, războiul s-ar termina în câteva luni.

El a plusat chiar, afirmând că războiul declanșat de Putin anul trecut s-ar putea încheia cu o victorie rusă în doar câteva zile, dacă Occidentul încetează „chiar de acum” să mai furnizeze arme Kievului.

Urmărește ultimele evoluții din a 497-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.