O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare rusești a surprins încă un lot de tancuri T-54/55 trimise spre frontul din Ucraina, scoaterea acestor vehicule de luptă din depozitele militare fiind ironizată inclusiv de către trecătorii ruși care le-au văzut transportate pe șinele de cale ferată.

Tancuri T-55 rusesti pregatite pentru fier vechiFoto: Savo Prelevic / AFP / Profimedia Images

„-Blyat, sunt vechi ca r****** de mamut. T-55, au rămas fără tancuri noi, scot vechiturile acum”, afirmă bărbatul care poate fi auzit în înregistrare.

Câteva secunde mai târziu, când în cadru apare un tanc vopsit albastru, o voce feminină îi răspunde că „acesta pare mai proaspăt”.

„- Proaspăt cum? Doar l-au vopsit într-o culoare ciudată”, îi răspunde bărbatul.

După ce privesc coloana în trecere timp de aproape un minut, cei doi concluzionează că tancurile ar fi același model, din familia T-54/55. Aceste tancuri medii „înrudite” au intrat în dotarea forțelor armate sovietice în a doua jumătate a anilor '40, respectiv '50.

Imagini cu astfel de tancuri în drum spre frontul din Ucraina au apărut pentru prima dată pe rețelele de socializare în luna martie a acestui an, jurnaliștii de investigație ruși reușind să identifice că acestea au fost scoase din depozite militare aflate în Orientul Îndepărtat Rus.

Potrivit informațiilor care circulă pe rețelele de socializare rusești și care au fost preluate pe Twitter de observatori ai războiului din Ucraina, noua înregistrare cu tancurile T-54/55 trimise spre front a fost filmată în regiunea Voronej.

Cum ar folosi armata rusă tancurile T-54/55 scoase pe front

Analiștii militari americani notau încă din luna martie, după apariția primelor imagini, că Rusia ar putea apela la tancuri din familia T-54/55 pentru a înlocui o parte din pierderi suferite, adăugând că acestea ar putea avea un rol defensiv, fiind desfășurate în așteptarea unor contraofensive mecanizate ale forțelor ucrainene.

„Forțele armate ruse ar putea decide de asemenea să desfășoare aceste tancuri deoarece părțile componente necesare pentru a repara tancurile T-54/55 sunt disponibile în abundență și substanțial mai ieftine. Uniunea Sovietică a produs zeci de mii de tancuri T-54/55 după al Doilea Război Mondial”, afirma la momentul respectiv una dintre evaluările Institutului pentru Studiul Războiului din SUA.

Evoluțiile ulterioare au părut să confirme însă că armata rusă folosește aceste tancuri într-un rol defensiv, cel mai probabil de artilerie fixă pentru a-și consolida liniile de apărare în fața ofensivei ucrainene.

De exemplu, site-ul independent Oryx care monitorizează pierderile suferite atât de forțele armate ruse, cât și cele ucrainene, a reușit să confirme distrugerea unui singur tanc T-54/55, lucru care sugerează puternic că ele nu sunt folosite în prima linie, cu atât mai puțin pentru acțiuni ofensive.

Chiar dacă altfel sunt depășite din toate punctele de vedere, aceste tancuri au un tun principal ce poate lansa obuze cu calibrul de 100 de milimetri, care pot provoca pagube semnificative trupelor care încearcă să străpungă liniile defensive.

În evaluarea sa de miercuri dimineața armata ucraineană estima că a distrus în total 4.062 de tancuri rusești de la începutul invaziei, însă acest bilanț ar trebui privit întotdeauna cu o notă circumspecție întrucât războiul informațional este purtat de ambele părți ale unui conflict iar cifrele nu pot fi confirmate independent.

Urmărește ultimele evoluții din a 497-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.